anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Din data de 30 decembrie iau anticonceptionale karissa, medicul ginecolog mi le-a prescris, insa fără analize, am făcut un control şi un eco.Ideea e ca nu am mai luat pana acum şi vreau sa ştiu dacă îşi fac efectul dacă mai iau şi alte pastile(de ex antibiotice sau orice fel de pastile ),dacă are ceva dacă nu le iau la aceeasi ora,dacă are ceva dacă de ex merg într-o seara la club şi beau ceva, dacă mai trebuie pe lângă asta sa mai folosesc încă o alta metodă de protejare, vreau sa ma asigur ca nu am cum sa raman însărcinata dacă folosesc aceste pilule si vreau sa stiu dupa cat timp de la prima pilula isi fac efectul si daca incepand cu prima luna o sa imi vina menstruatia regulata.Pe lângă aceste pilule mai iau şi ovule.

2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca la consultatia ginecologica si discutia cu medicul nu apar probleme neobisnuite, nu este nevoie de analize speciale inainte de prescrierea de contraceptive.
Ele nu trebuie asociate cu mai multe pastile (antibiotice, sedative, etc). Toate astea sunt scrise in prospect, tu trebuie sa le inveti pe dinafara si, ori de cate ori esti nevoita sa iei pastile din lista, sa folosesti prezervativul pana dupa urmatoarea menstruatie.
Ele trebuie luata la ora absolut fixa. daca nu le poti lua la ora fixa, inseamna ca este o metoda nepotrivita pentru tine, ca nu ai responsabilitatea necesara unui asemenea tratament si ca ginecologul nu te-a evaluat corect (a crezut ca esti capabila psihic, dar tu nu esti). Iti pui macar doua sisteme de alarmare si incerci sa nu te abati niciodata cu mai mult de 5 minute de la ora fixata. Poate o data la un an sau mai mult sa ai o abatere mai mare, dar e bine sa fie extrem de rare, chiar deloc.
Alcoolul nu interctioneaza cu contraceptivele, dar sunt ambele toxice pentru ficat, deci e bine sa il eviti pe durata tratamentului. Sigur, poti bea 30 de ml de alcool tare sau o jumatate de pahar de vin sau o bere ocazional, la 3-4 luni, dar nu mai mult si nu mai des.
Pilulele asigura o protectie buna, de peste 95%. Prezervativul este mai sigur (99, 5%). Dar nici o metoda de contraceptie nu este 100% sigura in afara de abstinenta. daca esti activa sexual, automat iti asumi faptul ca e posibila o sarcina, oricat de atenta ai fi la contraceptie.
Karissa sunt eficiente dupa a saptea pastila daca le-ai luat la ora fixa fara nici o abatere si nu ai luat medicamente care sa interactioneze cu ele.
Prima menstruatie iti va veni mai repede, cam la 23-27 de zile, urmatoarele vor veni exact la 28 de zile.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Să înţeleg că, până la urmă, ţi-a venit menstruaţia?

NU ai precizat dacă le-ai început în PRIMA zi de menstruaţie sau în zilele 2-5 ale CM...

Dacă le-ai început în PRIMA zi de menstruaţie, atunci efectul contraceptiv intervine chiar din acea zi :)

Dacă le-ai început în zilele 2-5 ale CM, atunci efectul contraceptiv intervine doar din a 8-a zi de administrare, iar în primele 7 zile sunt NECESARE măsuri contraceptive SUPLIMENTARE ( prezervativ, ovule/creme spermicide, etc ).


"3. CUM SĂ LUAŢI KARISSA :

Luaţi întotdeauna Karissa exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
Blisterele din fiecare cutie sunt concepute pentru a ajuta să vă amintiţi să luaţi drajeurile.

Începeţi prima cutie :
Începeţi să luaţi primul drajeu din prima zi a ciclului. Aceasta este ziua unu a ciclului – ziua când începe sângerarea.
Dacă începeţi în ziua 2-5 a ciclului dumneavoastră, trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie suplimentară, cum ar fi prezervativul, în primele 7 zile de administrare din primul blister.
Puteţi lua drajeul în orice moment al zilei, dar trebuie să încercaţi să îl luaţi aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi. Vi se va părea mai uşor să-l luaţi fie seara târziu, fie dimineaţa devreme. Luaţi câte un drajeu în fiecare zi, în ordinea indicată, până ce terminaţi toate cele 21 drajeuri din cutie.
După ce aţi luat cele 21 drajeuri, în următoarele şapte zile nu veţi mai lua drajeuri. În decursul acestor 7 zile trebuie să înceapă menstruaţia.
Nu trebuie să utilizaţi nicio formă suplimentară de contracepţie pe durata celor şapte zile de pauză, cu condiţia că aţi luat corespunzător cele 21 de drajeuri şi veţi începe următoarea cutie în timp.

Următoarea cutie :
Începeţi următoarea cutie după cele 7 zile de pauză, chiar dacă menstruaţia continuă. Veţi începe întotdeauna o nouă cutie în aceeaşi zi a săptămânii." - SURSA = Prospectul de la linkul :
http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_5017_29.12.04.pdf?anmPage=846&ID=16915


Preferabil să le iei FIX la aceeaşi oră ( preferabil seara, între orele 20-23 ).
În cazul în care le iei la ore diferite ( chiar şi la diferenţe de 10-15 minute ), pot apărea DEREGLĂRI hormonale/menstruale :(

NU este recomandat să consumi alcool în timpul tratamentului ( chiar dacă nu e interzis ).

NU se consumă ceaiuri/produse ce conţin sunătoare şi nici sucuri ( sau fructe proaspete ) de grapefruit!


"Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Unele medicamente pot afecta eficacitatea Karissa. Spuneţi medicului dumneavoastră (sau stomatologului) dacă luaţi orice alt medicament în timp ce luaţi Karissa. Medicul dumneavoastră (sau stomatologul) vă va spune dacă aveţi nevoie de măsuri de precauţie suplimentare pentru contracepţie şi pentru cât timp.
Medicamentele care pot afecta eficacitatea Karissa sunt:
• antibioticele (de exemplu ampicilina, tetraciclina şi rifampicina);
• medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei sau a altor afecţiuni ale sistemului nervos, cum ar fi primidona, carbamazepina, oxcarbamazepina, topiramatul, hidantoinele sau barbituricele (de exemplu fenobarbital);
• ritonavirul (medicament utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV);
• griseofulvina (medicament pentru tratamentului infecţiilor fungice);
• preparate pe bază de plante, cum ar fi sunătoarea (Hypericum perforatum).
Este posibil să fie nevoie să utilizaţi şi o altă metodă de contracepţie, cum ar fi prezervativul, în timp ce luaţi aceste medicamente şi încă 7 de zile după aceasta. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi aceste măsuri suplimentare pe o perioadă chiar mai lungă.
Întrebaţi întotdeauna medicul dumneavoastră despre măsuri suplimentare de precauţie dacă luaţi antibiotice. Daca vi s-a prescris orice medicament, menţionaţi întotdeauna că utilizaţi contraceptive combinate.
Preparatele din plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) pot inhiba acţiunea contraceptivelor şi, din această cauză, nu trebuie luate în acelaşi timp cu acest medicament. Dacă deja luaţi preparate pe bază de plante care conţin sunătoare, opriţi administrarea sunătoarei şi spuneţi medicului dumneavoastră la următoarea vizită." - SURSA = acelaşi Prospect.

NU se recomandă ( nici NU este necesară ) folosirea ( concomitentă ) de ovule spermicide!


Toate cele bune.