Neinceperea menstruatiei la data preconizata nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare mai ales in situatiile cum este si cea descrisa de tine.
Pe baza celor precizate se poate aprecia ca in cazul tau este vorba de o intarziere mai insemnata a pornirii menstruatiei fata de data reiesita prin calcul si din acest motiv se poate aprecia ca este provocata de o dereglare hormonala mai grava, severa. In general marimea abaterii ca lungime a ciclului menstrual, poate prezenta variatii de la cele mici (frecvente) de cca. +/- 3-5 zile, la dereglari ceva mai mari care pot fi chiar si de 10-14 zile (in plus de obicei), insa sunt si cazuri mai rare, cele in care intarzierea poate fi chiar si de 2-3 luni cu toate ca NU exista nicio sarcina instalata in uter.
Pe baza observatiilor s-a constatat ca dereglarile ca lungime a ciclului menstrual apar/se produc mai des in adolescenta dar se pot manifesta si ulterior deoarece in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea ori incorecta ori deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Daca se va repeta si va apare si in cazul urmatoarelor cicluri menstruale, o asemenea intarziere atunci este indicat sa te prezinti la endocrinologie pentru a fi consultata si sa-ti fie efectuat setul complet de analize prin care se stabilesc care sunt glandele ''bolnave'' si provoaca dereglarea activitatii hormonale. Multa sanatate!
Dar antibioticele pot întârzia mestruația?
In cazul meu, pastilele mereu mi au intrerupt menstruatia