| bibicaaa a întrebat:

Buna TPU.Mi se pare jenant sa pun intrebarea aici dar sunt putin disperata.Luna trecuta mi-a venit menstruatia pe 14 si azi este 17 si tot nu apare.Sunt virgina deci nu poate fi o sarcina.Am fost la medic si mi-a prescris Cifran (Ciprofloxacina) fiind racita.Mentionez ca am 17 ani si mama imi tot pune intrebari ciudate si stau intr-un stres total.Cam cat intarzie menstruatia cand esti racita?

Răspuns Câştigător
| Ofiintă a răspuns:

Buna,

Nu te stresa, se mai intampla sa intarzie, mie pana acum niciodata nu mi-a venit regulat, ba a venit prea repede ba a intarziat si niciodata nu am stat sa-mi calculez cele 28 de zile pentru ca nu avea niciun rost.
Esti fata cuminte nu stiu de ce te strezi, sarcina nu are cum sa fie, si ai fost si la medic deci este ok, va veni nu te stresa.
Numai bine!
pa, pa

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu dar mie mi-a intarziat o data 2 luni si cv aia insemna k sunt insarcinata? nu! si nici nu eram racita pur si simplu sunt dereglari hormonale.n-are cum sa-t vina tot timpul regulat

| CurC4 a răspuns:

O sa nasteti ca niste vaci :* AMANDOUA

| bibicaaa explică:

Inteligent cretin ce esti. citeste mai bine laughing. Ma-ta a fost o vaca cand te-a nascut pe tine.

| morningstar a răspuns:

Poate sa iti intarzie incepand de la cateva zile pana la o luna chiar; si nu numai raceala ar fi o cauza, se poate intampla si din senin, nu este nimic grav.

| Oana92 a răspuns:

Poate fi de la stres, raceala, dezechilibru hormonal...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iti poate intarzia destul de mult...cam cat timp tine raceala (de obicei) sau mai putin.
Calmeaza-te, nu ai de ce sa iti faci griji.
Recomand niste bai calde cu planta numita coada-calului.
Cumpara-ti de la plafar/farmacie un supliment numit "SPIRULINA". Iti va regla menstruatia!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În cazul unei răceli abdominale menstruaţia poate întârzia între 7-10 zile ( peste data calculată CORECT cu "metoda calendarului" )!

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când va fi cazul )!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.


Metoda calendarului in cazul ciclului regulat :

Daca femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.


Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat :

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.

Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).

Si conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)

Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau menstrual sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti".

ATENTIE!
Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată mai sus ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată cu metoda calendarului ) este acceptabilă ( mai ales dacă ai fost răcită ) - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci un control ginecologic!

Apoi ar fi interesant de ştiut ce întrebări „ciudate" crezi că-ţi pune mama ta – sau de ce crezi că sunt ciudate – lucru care „te ţine într-un stres total" ( după cum zici )?
Poate îmi răspunzi la această întrebare prin mesaj „privat" şi am să-ţi spun dacă sunt chiar ciudate... ( totuşi nu cred asta, şi dânsa are „interesul" să te faci bine şi să nu ai nici o problemă )!

Dacă nu-ţi vine ciclul luna asta, să mergi IAR la ginecolog şi o să-ţi prescrie Duphaston, după care o să-ţi vină menstruaţia!