| dana1725 a întrebat:

TPU! Rog seriozitate la aceasta intrebare, daca se poate.
Am 13 ani si menstruatia mi-a venit la varsta de 11 ani si ceva. Mereu se intampla sa nu-mi vina la timp sau sa nu-mi mai vina deloc acea luna. De obicei, este la sfarsitul lunii, dar nici luna asta nu mi-a venit. Ce ar trebui sa fac?
DAU FUNDA!

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Nu trebuei sa faci nimic, pentru ca nu poti face nimic!
Tu esti una din milioanele de fete care au ciclul neregulat! Trebuie doar sa ai la tine protectie intotdeauna, ca sa nu te prinda nepregatita, iar cand iti vei incepe viata sexuala, trebuei sa folosesti prezervativ, in toate partidele de sex, pentru ca la fetele cu ciclul neregulat, nu se poate stii ori calcula, perioada de ovulatie/ fertilitate.

6 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

In primi ani de dupa inceperea ciclului menstrual succederea sangerarilor se poate produce mai mult sau mai putin regulat. Modul si regularitatea cu care se produce menstruatia, ovulatia, secretiile vaginale, etc. toate aceste manifestari iti pot spune/arata daca corpul tau este sanatos si daca functioneaza cum trebuie sau, din contra, daca sunt motive sa mergi la medic fiindca ceva nu este in regula. Ciclul menstrual este de tip mai intens NEREGULAT doar in cazul in care in organism apar/se produc dereglari hormonale care afecteaza buna desfasurare a ciclului menstrual. Aceste dereglari hormonale pot sa apara in momentul in care GLANDELE ENDOCRINE sufera de afectiuni, si de anumite boli care perturbeaza functionarea lor corecta si din acest motiv nu sunt produsi anumiti hormoni feminini, care ceea ce influenteaza activitatea aparatului reproducator. Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnuit interval/lungime este cel de 28 de zile dar se poate ca acest interval sa fie si mai scurt; de 21 - 27 de zile, sau mai lung adica de 30 - 35 de zile, fara a fi ceva anormal. Durata poate fi influentata intr-o mica masura si de starea ta generala de sanatate, de dieta, schimbarea de clima si chiar de stress. Dar foarte important este ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi. Atunci cand observi ca ciclul tau este foarte neregulat sau daca dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile, inseamna ca ceva nu este in regula si mama ta ar trebui sa te duca sa fii consultata prima data de un medic endocrinolog si ulterior de un medic ginecolog. Multa sanatate!

| mihai69 a răspuns:

Mai durează o vreme până vei avea un ciclu menstrual periodic (nu neapărat regulat, dar cu o periodicitate relativ constantă).
Dacă nici după vârsta de 16 ani nu se va regla - atunci ar fi cazul să mergi la un endocrinolog.

| BlackBi a răspuns:

Pai daca ai 13 ani cel mai bine ar fi sa o intrebi pe mama ta si nu pe noi. Menstruatia nu vine mereu regulat, adica stiu ca mie una nu mi-a venit niciodata in data cand ar trebui, dar daca nu ti-a venit intr-o luna si iti intarzie si luna urmatoare ar fi bine sa te duci la un medic sa vada de ce iti intarzie asa mult. Ca sa fie si pentru linistea ta daca esti ingrijorata.

| dana1725 explică (pentru BlackBi):

Tin sa mentionez ca nu am intretinut relatii sexuale niciodata!

| Ganduricolorate a răspuns:

Buna! Cred ca înca nu ti s-a reglat cicluc menstrual, de aceea ai aceste perioade in care nu ai menstruatie. Cel mai bine poti discuta cu mama ta si sa mergeti impreuna la un medic. Pot fi si alte cauze ale acestei dereglari. Numai bine!

| dana1725 explică:

Tin sa mentionez ca nu am avut niciodata relatii sexuale!