Aş putea spune că e "normal" ca după primul contact sexual să-ţi întârzie ciclul, deoarece în foarte multe cazuri se întâmplă acest lucru!
Asta se datorează faptului că odată cu dezvirginarea, organismul tău trece într-un alt "stadiu" de dezvoltare, se produc anumite schimbări hormonale care generează această întârziere a menstruaţiei!
În general, această întârziere variază între 7-30 zile ( mai RAR, durează 1-3 luni )!
Apoi, DEPINDE şi cum ai făcut calculul - poate nu ai calculat foarte corect data venirii ciclului...
Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!
Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!
Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei ş iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!
În primul rând, e foarte IMPORTANT ca din momentul ÎNCEPERII vieţii sexuale, să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!
Nu se ştie când ai nevoie de el...
Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.
Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.
Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html
Folosind „metoda calendarului" prezentată ( cu exemple ) pe saitul : http://www.mamicamea.ro/......eptie.html POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!
Apoi, tu zici că ai făcut sex „protejat". Cum anume v-aţi protejat, aţi folosit prezervativ?
La fel, dacă aţi folosit CORECT prezervativul, şi acesta nu s-a rupt – atunci NU ai de ce să te îngrijorezi!
Recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!
Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin „umflare" uşoară, ca la un balon ) - pentru mai multă siguranţă!
Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!
Şi chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor )!
Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ următoarele metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( în special când ai ciclu regulat ), etc.
Dacă folosiţi prezervativul, atunci NU mai ai nevoie de altceva!
În concluzie, dacă aţi folosit prezervativul, atunci NU ai de ce să te îngrijorezi – TREBUIE doar să ai răbdare, că va veni şi menstruaţia!
Totuşi, dacă întârzie mai mult de o lună, atunci TREBUIE să mergi NEAPĂRAT la un consult ginecologic, deoarece este posibil să fie o „problemă" medicală!
Totul e în regulă, poţi să fi liniştită ( nu e vorba de sarcină )!
Între timp să faci acel calcul cu "metoda calendarului" şi să verifici data la care trebuia să vină menstruaţia. Dacă întârzie mai mult de o lună, atunci TREBUIE să mergi NEAPĂRAT la un consult ginecologic, deoarece este posibil să fie o „problemă" medicală!
Nu este normal daca a fost un contact sexual consimtit (adica nu viol) si daca ai macar varsta minima permisa medical (17 ani si jumatate). Totusi, la fete foarte tinere, in jur de 18 ani, inceperea vietii sexuale poate determina mici intarzieri (1-3 zile). daca intarzierea este mai mare, mergi la ginecolog (oricum un prim consult este obligatoriu in prima luna de la inceperea vietii sexuale)
Deci sa inteleg ca nu ar trebui sa ma ingrijorez? Si eu si prietenul meu suntem speriati si ne este teama de o posibila sarcina :-s
La inceput este normal sa iti intarzie dupa primele contacte sexuale. Daca ati facut protejat e ok! Crede-ma pe cuvant!:*