In organismul femeii sanatoase exista un echilibru bine stabilit intre cei 2 hormoni feminini esentiali estrogen-progesteron. Orice raport cantitativ anormal intre cei 2 hormoni amintiti, are ca si consecinta un dezechilibu hormonal si un impact negativ direct asupra modului in care functioneaza sistemul reproductiv.
Atunci cand raportul dintre nivelul de estrogen si progesteron nu se afla in echilibru, apare dereglarea activitatii intregului aparat reproducator ceea ce poate avea efecte mai mult sau mai putin grave in privinta sanatatii in ansamblul sau. In astfel de situatii este afectata intr-o foarte mare masura activitatea celor 2 ovare care nu vor putea sa produca, sa dezvolte si maturizeze ovule la termen. Din acest motiv ciclurile menstruale devine neregulate ceea ce ingreuneaza foarte mult posibilitatea de a determina momentul prielnic pentru a concepe un copil. Este dovedit ca de obicei un nivel mai scazut al hormonului estrogen se inregistreaza in cazul femeilor tinere care au constitutie fizica foarte slaba. Nivelul scazut de estrogen poate afecta negativ vaginul, provocand subtierea peretilor si uscaciunea vaginala, care poate duce la contacte sexuale dureroase. In privinta nivelului de hormon progesteron ridicat, acesta poate creste peste valoarea normala, in cazul in care sunt folosite pilule AC (anticonceptionale) sau femeii se aplica o terapie de substitutie hormonala. In cazurile in care nivelul hormonului progesteron se situeaza peste cantitatea normala. adica cea de echilibru poate fi constatata aparitia oboselii, uscaciunea vaginala si de asemenea contate sexuale neplacute, dureroase. In aceasta situatie se poate reduce foarte mult cantitatea de menstruatie sau aceasta se poate opri complet din cauza inversarii raportului estrogen-progesteron.
In concluzie in cazul in care raportul proportional dintre cei 2 hormoni esentiali, estrogen si progesteron este dezechilibrat, indiferent in care sens, bineinteles ca poti sa ramai insarcinata insa mult mai greu fiindca nu se poate determina momentul optim de a concepe o noua forma de viata dupa dorinta. Multa sanatate!
Nivelul scazut de estrogen in timpul sarcinii e asociat cu riscul mare de avort spontan. In mod normal pe timpul sarcinii nivelul estrogenului creste de pana la 20 de ori decat in mod obisnuit cand nu femeia nu e gravida si are un rol extrem de important in ingrosarea mucoasei uterului si implicit in fixarea embrionului precum si in cresterea in volum al endometrului, dezvoltarea sanilor si instalarea procesului de lactatie, regleaza nivelul de progesteron -un hormon la fel de important in mentinerea si dezvoltarea armonioasa a sarcinii. In plus ajuta la relaxarea muschilor pelvisului inaintea nasterii si la dilatarea cervixului. Asadar intre cei doi hormoni trebui sa existe un echilibru asa cum sustine si corbulalbrosu. Numai bine
anonim_4396 întreabă: