Nu exista mesntra regulata cat de cat, exista de tip regulat cand se succede lunar la FIX acelasi numar de zile si de tip Neregulat, cand vine la numar de zile diferite.
Dua cum ai descris tu aici, menstra ta este de tip: neregulat.
Ca atare, nu se poate estima, calcula sau aprecia data urmatoarei menstre, perioada fertila si ovulatie.
In ce priveste testul de sarcina, fiindca ai ciclul de tip neregulat, testul corect se face DUPA 21 de zile, de la ultima partida sexuala.
Orice test facut inainte de 21 de zile, va iesii negativ fiind facut eronat (mult prea devreme pentru ca hormonul Hcg sa-si faca prezenta in test).
Fiindca ati intretinut in mod constant acte sexuale fara sa fie folosita o alta metoda de protectie in afara de cea a coitului intrerupt, se poate aprecia si presupune ca ar putea sa existe o sarcina, atat timp cat NU a trecut o perioada de minim 21 de zile in care nu au mai fost intretinute acte sexuale neprotejate intre ultimul act sexual intretinut si testul de sarcina efectuat.
Dar fiindca ai facut urmatoarea afirmatie : ''... eu o aveam regulata cat de cat la 32 de zile iar luna asta nu mai apare'' si ai facut ultima testare de sarcina si in cea de a 10-a zi de asa zisa ''intarziere'', se poate aprecia ca de aceasta data ar putea fi vorba de o dereglare hormonala mai severa care s-a produs in actualul ciclu menstrual. si din acest motiv menstruatia nu a mai pornit. Trebuie sa afli si sa stii ca uneori se mai intampla ca in decursul ciclului menstrual sa se produca dereglari mai mici sau mai mari ale activitatii hormonale si acestea la randul lor pot sa provoace modificari ale lungimii ciclului. Din acest motiv frecvent pot sa apara abateri in +/- de cateva zile, 2-5 zile dar uneori si mai mari de 10-14 zile fara sa existe o sarcina formata si instalata in uter, fiindca intarzierea este de cu totul alta natura si anume medicala. Asa ca si in cazul tau se pare ca este vorba de asa ceva si sangerarea menstruala va porni in zilele urmatoare. Multa sanatate!
Uneori din cauza aparitiei/producerii unei posibile afectiuni medicale care actioneaza la nivelul a unei singure sau a mai multe glande endocrine existente in organism (tiroida, ovare, hipofiza, epifiza, glanda pituitara, suprarenale, etc.) intreaga activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin afectata si dereglata. Dereglarea hormonala provoaca la randul sau alte dereglari prin care poate fi impiedicat sau intarziat procesul de formare, dezvoltare si maturizare a ovulului la timp si din acest motiv ciclului menstrual se modifica uneori chiar foarte mult prin marirea/lungirea sa ca numar de zile.
De asemenea trebuie sa cunosti si sa stii pe viitor, ca uneori si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale apar frecvent abateri de lungime insa foarte mici de doar +/- 1-2 zile, dar din nefericire mai exista si posibilitatea sa apara disfunctionalitati mai grave, severe in functionarea glandelor endocrine, ceea ce are ca urmare directa dereglarea desfasurarii ciclului menstrual din cauza activitatii hormonale date peste cap care la randul lor, provoaca schimbarea numarului de zile a ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile bine stabilit si astfel un ciclul menstrual REGULAT pe o anumita perioada de cateva luni sa devina NEREGULAT. Pe baza celor precizate se poate aprecia ca neinceperea sangerarii menstruale in urma cu 11 zile, adica la data calculata (18/19 Febriuarie), este o urmare a unor dereglari hormonale care s-au produse in actualul ciclu. Durata abaterii ca lungime a ciclului menstrual poate sa prezinte variatii de la cele mici (frecvente) de +/- 2-5 zile, la dereglari mult mai mari chiar si de 10-14 zile (de obicei in plus), iar uneori dereglarea sa poate sa devina grava/severa atunci cand ''intarzierea'' ajunge la 2-3 luni fara sa existe o sarcina instalata in uter. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul ''accidental'' sau cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata din cauza functionarii incorecte/deficitare a unui singur sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. In astfel de situatii consultatia endocrinologica si cea ginecologica devine mai mult decat necesara. Multa sanatate!
AndrewTate7789 întreabă: