| iris_7882 a întrebat:

Buna tuturor si "LA MULTI ANI!" Am o problema mare si nu stiu cum sa o rezolv! Sotul meu este foarte gelos si nu stiu cum sa fac sa nu mai fie! Nu i-am dat nici un motiv de a fi gelos si nu stiu de ce e asa.Va rog sa ma ajutati si sa-mi ziceti de ce e asa gelos?

7 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Gelozia e boala grea si nu se vindeca. Oamenii sunt gelosi fie fiindca ei simt ca ar insela (sau chiar inseala) si atunci cred ca si partenerii lor ar face la fel sau fiindca sunt foarte egoisti si considera ca partenerul lor are mai putine drepturi in relatie. Nu ai cum sa-l faci sa nu fie gelos. Intrebarea este daca il accepti si il suporti asa, daca restul calitatilor lui compenseaza acest defect.

lolita
| lolita a răspuns:

Nu trebuie sa-i permiti asta, adica sa-i vorbesti clar ca nu are de ce sa-si faca probleme sau sa-i zici sa se puna el in locul tau sa vada daca ii place. eu i-am zis de la inceput ca nu accept asa ceva, intotdeauna m-au gelozit si relatia s-a terminat rau.

| undercovergirl a răspuns:

"Gelozia in iubire este asemeni sarii din mancare.Cand este putina poate adauga savoare, cand este prea multa risipeste placerea si, in anumite imprejurari, iti poate ameninta viata."

Buna Iris,
Multi se lovesc intr-o relatie de aceasta emotie puternica si neplacuta, pe care nu o pot controla. Am vazut diferite abordari asupra solutionarii acestei probleme, dar nici una nu spunea ceva clar, si de aceea am spus sa fac si eu o abordare, prin care sa incerc sa clarific lucrurile. Sa incepem...
n primul rand gelozia nu este doar o emotie. Ea este de fapt o suma de emotii, care s-ar defini dupa urmatoarea formula : Gelozia = [ Manie + Tristete + Frica + Stres +... ]. Deci cand ne lovim de aceasta emotie noi de fapt de lovim de o suma de emotii, de aceea ne este asa de greu sa ne controlam. Mania – ne intuneca mintea, partea logica a creierului este acoperita de un strat de ceata, gandurile nu sunt coerente, sau mai bine iti amintesti tu o situatie cand ai fost nervos, si simteai ca nimic nu iti iese, ca sa intelegi mai bine. Apoi Tristetea, evoca fel si fel de amintiri, care te chinuie, fel si fel de ganduri, scenarii, si multe altele care iti tin mintea ocupata, te fac sa te simti deprimat, si trist, sin nu in ultimul rand iti consuma energia. Frica – isi face aparitia.Stii ca persoana aceea este a ta, dar este posibil sa o pierzi. Mintea ta creeaza fel si fel de scenarii, totul se desfasoara cu o viteza ametitoare, esti intr-o cursa contra cronomentru, vrei sa scapi cu bine din aceasta situatie care te macina.

Cam toate aceste emotii se invart in tine cand esti lovit de "GELOZIE", cred ca stii cum e sa le ai "in tine". Toate au un efect negativ asupra ta, si toate la un loc isi fac treaba, adica te macina.
Elementele cheie ale geloziei sunt frica si insecuritatea. De aici pleaca totul.Prima data apare frica, tema de necunoscut, de schimbare, teama de a pierde controlul in acea relatie, teama de a fi abandonat. Toate acestea sunt legate de insecuritate. Cand partenera ta observa "ceva nou" acel "ceva" are ceva anume pentru care ea l-a observat, iar tu nu ai acel ceva, si de aici provine nesiguranta ta, din faptul ca "el" are altceva ce tu nu ai, iar acel ceva te-ar putea lasa fara partenera.Insecuritatea poate proveni din doua zone dinstincte : nesiguranta pe tine, si nesiguranta pe relatia ta.
Cam astea sunt principalele motive ale geloziei. Cauta sa-i intelegi motivele si comunica cat mai mult. Cateva sfaturi pentru tratarea geloziei ( sa zicem happy
- in primul rand nu ii da motive de suspiciune, deoarece va deveni si mai gelos si mai suspicios in privinta ta;
- demonstreaza-i de fiecare data cat de mult il iubesti, prin mici, gesturi, atingeri sau mici cadouri, astfel vei pastra relatia proaspata ca la inceput;
- spune-i cat de mult il iubesti, in momentele dificile, cand are stari de oboseala, sau este plictisit- il vei impresiona la maxim;
- de fiecare data cand sotul devine gelos, zambeste-i usor si explica-i ca nu are motive de ingrijorare, deoarece il iubesti nespus;
- daca nu doresti sa distrugi relatia voastra, cel mai simplu lucru este sa nu faci"din tantar armasar", adica daca sotul iti reproseaza, un anumit gest sau fapt pe care nu-l consideri plauzibil, incearca pe cat posibil, sa-i demonstrezi ca nu are motive de ingrijorare. Astfel, va vedea ca doresti sa va mentineti casnicia fericita si ca-l iubesti. Va scapa de aceasta stare emotionala, mai devreme decat crezi.
- Ai rezolvat indatoririle zilnice si ajungi acasa mai devreme decat sotul tau. Pregateste o cina romantica, cu lumanarele si imbracate sexy. Va fi uimit de tot ceea ce ai pregatit si veti aprinde focul dragostei din nou
Si totusi, gelozia nu este o boala incurabila, daca stii cum sa-i faci fata si cum sa reactionezi. Pana la urma orice stare de suspiciune va pipera putin relatia, dar atentie sa nu ajunga sa o distruga. Ai grija de casnicia ta si iubiti-va mult!kisskisskiss:

Stefan
| Stefan a răspuns:

Gelozie -iubire maxima care transforma o iubire intr-un iad, daca nu gasesti antidotul care sa vindece aceasta boala, iubirea se transforma intr-un chin. Sfatul meu este sa te comporti in asa fel incat el sa nu aiba niciodata vreo banuiala de infidelitate.

| iris_7882 explică:

Va multumesc tuturor care ati raspuns! Voi incerca sa tin cont de sfaturile voastre! Va pup!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna,
Probabil ca are banuieli...
La barbati asemenea manifestari au loc in momentul in care presimt ceva care nu neaparat sa fie adevarat!
Mai multe detalii aici : http://www.eva.ro/......-1555.html
Explicai ca nu are de ce, si roaga-l sa nu se mai manifeste asa fiind ca nu are nici un motiv!
Succes si numai bine.

| barbi3 a răspuns:

E o boala iubita nu se vindeca niciodata...ca sa scapi de asta despartate altfel nu ai c sa faci