Buna! Te sfatuiesc sa citesti totul cu atentie!
Pentru cele mai multe dintre femeii pistruii sunt o piedica in calea frumusetii lor.
Uneorii devine o adevarata problema pentru ele mai ales datorita faptului ca nu exista varietati de creme si tratamente cosmetice ca si in cazul altor "inconveniente".
Sa nu excludem faptul ca o "pistruiata"poate avea un farmec si un atuu in plus.
Pistruii, numiti medical efelide, sunt mici pete cafenii accentuate de soare, localizate pe fata, brate sau umeri. Aceste leziuni cutanate sunt complet benigne si aspectul lor este monomorf, adica petele seamana intre ele atat ca dimensiune, cat si ca nuanta. La nivelul obrajilor pistruii pot conflua, determinand placarde mai mari sub influenta luminii si a altor factori interni (asa cum se intampla uneori la femeile care iau contraceptive sau sunt insarcinate).
Fiecare expunere la soare sau la solar accentueaza pistruii. Culoarea lor se atenueaza insa in perioada iernii, cand intensitatea luminoasa scade. De aceea e foarte important sa ne protejam pielea cu ajutorul cremelor fotoprotectoare, daca dorim ca pistruii sa nu se vada mai intens dupa sezonul estival. Pistruii pot fi decolorati cu ajutorul cremelor de albire a pielii sau cremelor ce contin retinoizi (substante care usuca si reinnoiesc tegumentul). Aceste creme, alaturi de cele de fotoprotectie, trebuie folosite constant.
Tratamentul pistruilor e posibil la varsta adulta prin proceduri de peeling chimic - indepartarea epidermei si a unei parti din derma cu ajutorul unor substante acide, de cele mai multe ori obtinute din fructe. Se fac peelingurile cu alfa hidroxiacizi, cu acid glycolic sau cu fenol. Aceasta terapie se face in sezonul neinsorit al anului, sub protectia cremelor anti-UV cu factor mare, si necesita o perioada de repaus de 6-10 zile.
Deoarece pigmentul ce formeaza pistruii se afla la jonctiunea dintre epiderma si derma, adica destul de adanc in piele, este o iluzie sa credem ca aplicarea pe fata a unor remedii naturiste, ca infuzia de patrunjel sau zeama de lamaie, ar putea indeparta in totalitate micile pete de pe ten. De multe ori, infuziile din plante sunt fotosensibilizante si accentueaza patarea.
Solutii naturiste:
Estomparea petelor de pe piele se poate realiza cu ajutorul unor masti sau tratamente naturale in special pe baza de lapte, lamaie, caise sau castraveti. Este adevarat insa ca nu ne putem astepta la minuni daca apelam la aceasta varianta mai ales ca nu intotdeauna acelasi tratament are efecte pozitive pentru toata lumea. Trebuie deci sa existe disponibilitatea de a incerca in mod repetat pana cand rezultatele incep sa fie vizibile. Iata asadar cateva masti pe care orice medic homeopat ni le-ar putea recomanda:
1. Amesteca un suc natural de patrunjel cu o cantitate egala de suc de lamaie, suc de coacaze si portocale dupa care adauga lotiunea obtinuta in crema ta preferata si aplica aceasta masca de cateva ori pe saptamana.
2. Pistruii se tamponeaza de 2-3 ori pe zi cu o lotiune preparata din lapte dulce si castravete. Taiat in rondele mici, castravetele se pune intr-o cana, se acopera cu lapte proaspat nefiert si se lasa la macerat cateva ore la rece. Apoi se scurge laptele si se foloseste asa cum precizam anterior.
3. Se prepara un amestec din sucul rezultat in urma pisarii florilor si tulpinilor de papadie, cu o cantitate aproximativ egala de suc de lamaie si miere, peste care se adauga si cateva lingurite de argila pana se obtine o solutie pastoasa. Aceasta masca se poate aplica de 3-4 ori pe saptamana in special seara dupa demachiere.
4. Puteti opta si pentru o masca formata din 3 linguri de zeama de lamaie, 20 de grame de drojdie de bere si alte 20 grame de tarate de grau, aplicata asa cum mentionam si la mastile precedente.
5. Se poate face si un amestec din ceapa si otet (o ceapa taiata marunt si amestecata cu 3 lingurite de otet). Lotiunea trebuie pastrata la frigider si, desi are un efect benefic, trebuie avertizat in privinta mirosului destul de neplacut al acesteia.
Agentii de albire:
La cabinele cosmetice exista diferite tratamente speciale pentru decolorarea petelor insa nu este intotdeauna cea mai buna solutie pentru ca exista riscul unei decolorari prea accentuate astfel incat pielea sa devina mai alba in jurul pistruilor decat in rest, efectul fiind deci unul invers decat cel scontat.
Tratamente chimice:
Acestea constau in indepartarea epidermei si a unei parti din derma cu ajutorul substantelor acide. Ceea ce e insa important de mentionat in acest caz este ca tratamentul trebuie insotit intotdeauna de o crema de protectie solara indiferent de sezonul in care va aflati pentru evitarea situatiilor in care pistruii devin si mai intens colorati. Rezultatele peelingului chimic pot dura de la 6 luni la 1 an in functie de profunzimea actionarii impotriva pistruilor.
Tratamentul cu laser:
Rezultatele acestui tratament sunt foarte bune dupa cateva sedinte, leziunile produse pielii fiind destul de mici Trebuie totusi sa tinem cont si de faptul ca un astfel de "razboi" impotriva pistruilor poate fi destul de costisitor.
Este de altfel recomandat ca, inaintea inceperii oricarui tip de tratament, sa se faca un consult la medicul dermatolog pentru a se verifica de ce tip sunt leziunile de pe piele si daca se poate actiona cu succes si fara.
In concluzie, daca vi se pare ca intr-adevar pistruii va stirbesc frumusetea atunci merita sa incercati remedii ca cele de mai sus. Nu uitati insa ca celebritati precum Nicole Kidman, Lindsay Lohan sau Julianne Moore fac parte din categoria "pistruiatelor" care au un farmec personal deosebit si care isi poarta cu mandrie "jucausele" pete de pe piele.
Numai bine!