Ciclul menstrual este considerat ca fiind absolut normal in cazul in care lungimea sa ca numar de zile se incadreaza intre minim 21 de zile (ciclul ovulatoriu cel mai scurt posibil) si lungimea de 35-42 de zile.
Daca pana acum, ciclul tau menstrual a avut de regula lungimea de 31 de zile ( 01.05 - 31.05 = 31zile) si in acest caz, sangerarea menstruala pornea de obicei in cea de a 32 zi, care urma sa fie in ziua de 1 Iunie, si acum sangerarea menstruala s-a pornit mai devreme cu 7 zile, se poate aprecia si afirma fara nicio retinere ca in decursul ciclului menstrual anterior in organismul tau s-au produs anumite modificari destul de importante, care au afectat intr-o buna masura desfasurarea activitatii hormonale, care la randul lor au provocat modificarea lungimii ciclului, care de aceasta data a fost in minus si astfel menstruatia a pornit mai repede cu 7 zile.
Pe baza observatiilor medicale si a datelor statistice existente s-a ajuns la concluzia ca si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale, uneori pot sa apara anumite dereglari a lungimii ciclului ca numar de zile, ciclu care de altfel este de tip regulat. De obicei marimea abaterii de lungime a ciclului menstrual, poate prezenta variatii de la cele mici si frecvente de doar 1-3 zle, la cele medii de +/- 3-5 zile.
Insa uneori dereglarile pot fi mult mai mari, chiar de 10-14 zile (fiind de obicei in +), sau uneori in cazuri si mai rare, prelungirea ciclului poate fi chiar si de 2-3 luni, insa fara sa existe o sarcina formata si instalata in uterul femeii respective.
Tot pe baza observatiilor s-a constatat ca dereglarile ca lungime a ciclului menstrual apar/se produc mai des in adolescenta dar se pot manifesta si ulterior deoarece in decursul ciclului, uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea ori incorecta ori deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Numai/doar in cazul in care se va repeta si in urmatoarelor cicluri menstruale o asemenea situatie incat sa existe o intarziere la fel de mare sau si mai mare, ori exagerata fata de data calculata/prognozata sa inceapa menstruatia, numai atunci/in acel caz este indicat si recomandat sa te prezinti la un cabinet medical de endocrinologie pentru a fi consultata si sa-ti fie efectuat setul complet de analize endocrine. Sanatate!
Pot aparea variatii de la luna la luna din diverse motive (stres, dieta, activitate fizica, oboseala psihica etc.). Orice intre 3 saptamani (de la prima zi a menstrei 1 la ziua 1 a menstrei 2) pana la 6 saptamani se incadreaza in parametri normali si nu ai de ce sa te stresezi.
In general ciclul devine mai regulat cu varsta si poti avea variatii mai mari pana pe la 25 de ani. Daca te deranjeaza impredictibilitatea sau iese din intervalul de 3-6 saptamani intre menstre, poti vorbi cu ginecologul tau. Poate fi vorba de un dereglaj hormonal (normal si acela in unele cazuri, de exemplu sportivele de performanta au menstre mai rare), ce se poate remedia fie cu pastile contraceptive orale, fie prin implantarea unui sterilet hormonal (nu de cupru), ce iti va face menstrele mai usoare, mai scurte si mai regulate.