Pilula de a doua zi se ia numai prescrisa de medicul ginecolog, fiindca are multe reactii adverse. Tu erai intr-o perioada cu fertilitate minima (cea mai scazuta), deci riscul de sarcina era absolut ingfim. Pe de alta parte, erai intr-o perioada hormonala in care NU ai voie sa iei pilula de a doua zi.
Nu esti insarcinata fiindca ziua avea risc prea mic de sarcina. nu poti sta deloc linistita fiindca de la pilula ed a doua zi te poti imbolnavi grav. E inca devreme, cu certitudine poti gasi un ginecolog care sa te consulte in seara asta si sa-ti spuna ce trebuie sa faci ca sa te protejezi de reactiile adverse pe termen lung. Daca partenerul tau nu este medic, nu avea voie sa-ti recomande Postinor, iar daca te-a fortat sa-l iei fara consultatie, poate fi chiar acuzat penal, fiindca ti-a pus sanatatea in mare pericol. Daca si tu ai vrut sa iei pilula asa aiurea, dupa ureche, atunci ti-ai cam facut-o cu mana ta.
Fiindca in Romania marea majoritate a medicamentelor se vand aiurea, fara prescriptie. In mod corect, nici un contraceptiv nu se vinde fara prescriptie emdicala si daca reclami farmacia care i-a vandut acestei fete Postinor, se va inchide si farmacistul isi va pierde licenta.
Mai nou pastilele alea se vand va niste bomboane. Unele persoane chair confunda contraceptia de urgenta, cu anticonceptionalele. DIn cate stiu eu ( posibil sa ma insel totusi) pilulele resepctive nu sunt chair atat de periculoase daca sunt folosite in mod corect. Problema cred ca vine de la faptul ca aceste pilule trebuie luate doar in caz de urgenta, iar eu am observat ca sunt fete care iau odata pe luna asa ceva. Reclamatia insa te asigur eu ca ramane fara raspuns, iar farmacia respectiva nu se inchide. Cel putin in Bucuresti asa e, in trecut am facut o reclamatie si nici pana in ziua de azi nu am primit un raspuns
Exista intr-adevar persoane cu un nivel foarte precar de educatie care iau pilula de a doua zi ca pe bomboane, uitand ca ea se ia, de preferat, o singura data in viata, cand intr-adevar riscul este mare. Pilulele respective sunt adevarate bombe cu hormoni si intalnesc saptamanal tinere care au tumori ciudate de ovar sau endometru, neintalnite pana acum 5-6 ani la grupa lor de varsta si pentru care medicii invinovatesc consumul abuziv de contraceptive de orice fel.
Nu am reclamat niciodata farmacii, asa ca ma bazez pe experienta ta. Totusi, e de retinut ca legea nu permite vanzarea nici unui tratament contarceptiv fara reteta. Cand luam eu contraceptive orale (uzuale) aaveam reteta, fiindca altfel nu mi le vindeau de la farmacie. Si acum mai sunt farmacisti care se respecta si carora le pasa de viata si sanatatea pacientilor si care trimit femeile la ginecolog si nu le vand contraceptive doar ca sa faca profit.
Tot respectul pentru oamenii care isi respecta meseria si fac ceea ce este normal, fara sa tanejasca dupa profit cu orice pret. Sper ca mai exista intr-adevar asemenea oameni. Unde anume intalnesti tinere cu tumori? Contraceptivele, de orice fel, luate cum trebuie nu ar avea de ce sa cauzeze aparitia de tumori. Nici chiar abuzul de contraceptive nu ar avea de ce sa cauzeze aparitia de asemenea tumori. Sunt curios cum sau cine a ajuns la concluzia ca vinovate sunt contraceptivele. Oricum pilulele acelea pot cauza dereglari hormonale grave si nu sunt recomandate. Oricum bine ca nu prea se foloseste aceea pastila pentru intreruperea sarcinii de pana in 50 de zile. Mifepristona se numeste parca, corecteaza-ma daca gresesc.
O intrebare mai am la tine, ca vad ca te pricepi, crezi ca folosirea anticonceptionalelor pe termen mediu sau lung cresc sansele de aparitie a diferitelor tipuri de cancer? Citisem nu de mult un studiu despre cancerul de san, in care se spunea ca folosirea indelungata a anticonceptionalelor, sau inceperea tratamentului inainte de 20 de ani, ar creste riscul de aparitie a cancerului de san cu 40%.
Sunt anatomopatolog intr-un spital mare din Bucuresti si le vad scose de catre chirurgii nostri. Deseori am mers si am vorbit cu aceste femei, fiindca este ciudat sa vezi femeie tanara (20-25 de ani) cu carcinosarcom de uter sau tumori mucinoase borderline sau invazive de ovar). Contraceptivele contin hormoni in doze semnificativ mai mari decat ar secreta organismul normal. Contraceptivele de urgenta contin estrogen in doza soc si acest estrogen stimuleaza proliferarea endometrului si a epiteliului de acoperire ovarian. Asta inseamna ca celulele se divid repede si activ, acidul lor nucleic se copiaya iar si iar si apar mutatii genetice in celule, ceae ce le face sa degenereze malign.
Mifepristona era interzisa la un moment dat in Romania fiindca un studiu facut undeva in Ardeal (Cluj cred) aratase ca cea mai mare parte a femeilor facusera avorturi incomplete si avusesera nevoie, in cel mai bun caz, de chiuretaj daca nu de histerectomie.
Nu stim inca daca folosirea contraceptivelor uzuale pe termen lung creste riscul de cancer. De aceea, se recomanda ca nici o femeie sa nu ia contraceptive mai mult de 60 de luni (sub 5 ani) insumat in toata viata.
Se pare ca intr-adevar cancerul de san este favorizat la femeile care iau contraceptive orale, de aceea se merge spre interzicerea acestora la femeile cu rude de gradul I cu cancer de san. Nu cred insa ca cresterea este atat de mare (40%), insa nu am date reale ca sa te contrazic.
De asemenea, se pare ca ovarul are de suferit cel mai mult si ca este posibil ca riscul de cancer de ovar sa creasca. S-a demonstrat deocamdata ca femeile care iau contraceptive inainte de 19-20 de ani vor face mult mai tinere cancere de ovar decat suratele lor care nu iau contraceptive, dar studiile sunt la inceput.
Indirect, contraceptivele cresc riscul de cancer de col uterin, fiindca incurajeaza femeile sa faca sex fara prezervativ si uneori barbatii le mint ca au analizele la zi si de fapt nu si-au facut fenotiparea HPV (care este scumba si putin accesibila in orasele mici).
Ana Maria, poti sa stai linistita.In citeva zile o sa apara si menstruatia.pup
Atunci când ŞTI sigur că partenerul a ejaculat în tine ( chiar dacă s-a „scăpat" doar „puţin" ), DACĂ vrei să fi mai SIGURĂ că EVIŢI o posibilă sarcină, se poate folosi contracepţia de URGENŢĂ : "pilula de a 2-a zi"!
Din această categorie fac parte 2 tipuri de tablete : Postinor 2 şi Escapelle - aceste tablete se iau la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat ( preferabil cât mai URGENT ) - cea mai recomandată ar fi Escapelle, deoarece previne 85 % din cazurile de sarcină!
Contraceptia de urgenta NU este la fel de sigura ca pilulele luate zilnic. Sansele ca ea sa functioneze sunt intre 75% si 85%, in functie de momentul in care este folosita si de modul in care a fost administrata.
Dacă la patru săptămâni nu apare menstruaţia, TREBUIE făcut testul de sarcină.
Postinor 2 – EXTRAS Prospect :
Postinor 2 conţine două tablete, care se iau pe rând, astfel : Primul comprimat de Postinor-2 trebuie administrat in urmatoarele 72 ore de la contactul sexual si al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore dupa primul.
Conform datelor furnizate de studiile clinice, se recomanda administrarea primului comprimat in primele 48 de ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa contactul sexual, deoarece eficacitatea preparatului scade daca tratamentul este inceput dupa primele 48 de ore de la producerea contactului sexual.
Daca se produce voma in interval de 2 ore dupa administrare, se va repeta doza.
Escapelle – EXTRAS Prospect :
S-a estimat că Escapelle previne 84% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat...
Dacă apar vărsăturile în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi imediat alt comprimat.
După ce aţi utilizat contraceptivul de urgenţă se recomandă să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră locală (de exemplu prezervativul) până în momentul apariţiei următoarei sângerări menstruale.
De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămână însărcinată!
Pentru a avea o EFICIENŢĂ apropiată de 80-85 % pilula TREBUIE luată în primele 48 ore de la contactul sexual „neprotejat"!
De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!
Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ).
Pentru alte detalii, vezi linkul :
http://www.gedeon-richter.ro/......202011.pdf
http://www.gedeon-richter.ro/......202012.pdf
Este foarte BINE că ai luat „pilula de a 2-a zi", chiar dacă ( TEORETIC ) erai în perioada cu fertilitate SCĂZUTĂ!
Se poate rămâne însărcinată în orice perioadă, chiar dacă faci sex când eşti pe ciclu ( depinde de fiecare organism )!
Cam de 4-5 zile am „întâlnit" tot AICI ( pe sait ) o fată care a rămas însărcinată făcând sex ÎN timpul menstruaţiei - avea 16 ani şi dorea să ştie cum poate face avort!
Deci, după cum vezi, orice se poate ÎNTÂMPLA!
Dacă până în 15 septembrie NU-ţi vine menstruaţia, TREBUIE să faci test de sarcină!
În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat – AMBELE condiţii TREBUIE îndeplinite ( după caz )!
Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.
Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!
În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!
Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!
Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!
ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!
Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/
Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!
EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!
Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!
În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială", ( DACĂ vrei ) poţi să REFACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!
Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!
Apoi, pe viitor, să fiţi atenţi la modul de „folosire" a prezervativului – acesta se putea rupe dacă : aţi folosit un model subţire, nu eşti epilată/rasă jos ( tu sau el ) şi a „prins" vreun floculeţ, ori NU te-ai lubrefiat ( umezit ) destul în vagin!
Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!
De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!
Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin „umflare" uşoară, ca la un balon ) - pentru mai multă siguranţă!
Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!
Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!
Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" )!
În CONCLUZIE : dacă erai "aproape" de venirea menstruaţiei şi ai mai şi luat Postinor 2, NU cred că ai rămas însărcinată - poţi să stai LINIŞTITĂ!
Stai lin si depinde cati ani normal de la 20 in sus ai menstruatia regulata bafta
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Nu m-a fortat nimeni sa iau acea pilula. Am luat-o de buna voie. Asta e. Sunt totusi linistita ca nu prea exista probabilitatea unei sarcini. Va pup
E pentru prima data cand iau asemenea pastile. Asta e. Am gresit. İn asemenea situatii nu mai constientizezi ce faci. Multumesc frumos
Multumesc pentru raspunsuri! Eu ma simt bine, Nu ma doare nimic. Dar menstruatia nu a aparut. Mai mult ca sigur am dereglat-o de la 'pastila de urgenta'. Sper totusi sa fie bine si sa trec peste. O zi frumoasa va doresc
AlexEjmecheru întreabă: