Stiu dn proprie experienta, ma rog, tatal meu s-a operat de pietre la rinichi. El mi-a spus ca e din cauza tigarilor, si a consumului excesiv de Cola, Fanta, Sprite.
Riscuri sunt la orice operatie in mai mare sau mica masura,la rinichi sunt intr-o mica masura au aparut fel si fel de tratamente, itotripsia cu unda de soc extracorporeala (ESWL): se folosesc unde ultrasonice sau de soc, care sunt directionate spre rinichi, spargand pietrele in particule fine ce vor fi eliminate usor. Este o metoda inconfortabila, dar des folosita, si executata sub anestezie locala., 2 )Nefrolitotomia percutana (PNL): chirurgul face un mic orificiu lateral, pe unde introduce un instrument numit nefroscop, in scopul de a sparge pietrele mari. Operatia se face sub anestezie generala.3)Ureteroscopia: este o interventie ce presupune introducerea unui instrument numit uretroscop ( un fel de telescop flexibil sau semi-rigid) prin vezica, in uretra, si apoi in ureter, unde este blocata piatra. Prin acest uretroscop se introduc alte instrumente ce sparg piatra, dupa ce a fost localizata. Si in acest caz se foloseste anestezia generala.4)Chirurgia: daca niciuna din metodele de mai sus nu poate fi aplicata, se recurge la traditionala operatie. Aceasta implica incizarea zonei lombare si extragerea pietrei din ureter sau rinichi.
georgy30 întreabă:
HappynewCenusa întreabă: