Cauzele sint adesea sex neprotejat, iar dacă i a intîrzîiat inafară de dereglări hormonale, poate semnala o sarcină.
1. Stresul
Stresul poate afecta multe aspecte din viata noastra, inclusiv menstruatia. Uneori suntem atat de date peste cap incat corpul nostru scade productia de hormoni care determina ovulatia si implicit menstruatia.
Incearca sa gasesti singura sau impreuna cu doctorul tau metode prin care sa te relaxezi si sa reintri in programul normal al menstruatiilor.
2. Boli
O boala neasteptata, scurta sau chiar de lunga durata poate cauza intarzierea menstruatiei. Acest lucru se intampla, de obicei, temporar.
3. Modificari in program
Schimbarile in programul tau obisnuit iti pot zapaci ceasul organismului. Acest lucru este valabil mai ales daca schimbarile sunt majore, de exemplu incepi sa lucrezi noaptea in loc sa lucrezi ziua sau viceversa.
4. Medicamente
Poate ca iei un nou medicament si atunci menstruatia intarzie sau chiar lipseste. Vorbeste cu doctorul tau despre aceste modificari.
5. Kilogramele in plus
Avand o greutate prea mare, pot aparea schimbari in ciclurile hormonale care-ti pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate si o menstruatie regulata dupa ce pierd din greutate.
6. Kilograme in minus
Daca nu ai suficienta grasime in organism, menstruatia ta se poate deregla sau chiar opri. In mod normal, cresterea in greutate te va ajuta sa-ti revii la normal. Aceasta este o cauza fecventa pentru femeile care muncesc din greu sau sunt sportive de performanta.
7. Calcule gresite
Ciclul menstrual variaza de la femeie la femeie, cu toate ca, in medie, dureaza 28 de zile. Uneori ni se poate intampla sa ne ingrijoram ca a intarziat menstruatia cand, de fapt, nu am calculat bine.
Daca ai cicluri menstruale neregulate, dar stii cand te afli in perioada de ovulatie, calculeaza-ti menstruatia la doua saptamani dupa ovulatie. Acest lucru te poate ajuta sa urmaresti mai usor durata menstruatiilor.
8. Perimenopauza
Perimenopauza este perioada in care te afli in tranzitie de la varsta de reproducere la cea de infertilitate. Menstrele tale pot fi mai usoare sau mai accentuate, mai frecvente sau mai rare. Oricum, de cele mai multe ori ele nu mai sunt normale.
Daca nu doresti sa ramai insarcinata, asigura-te ca folosesti metode contraceptive pentru ca poti fi fertila cel putin inca o perioada de timp.
9. Menopauza
Menopauza apare atunci cand corpul tau nu mai produce ovule si deci nu mai ai nici menstruatie. Menopauza poate fi naturala sau poate fi provocata artificial prin operatii chirurgicale sau anumite tratamente agresive precum chimioterapia.
10. Sarcina
Da, daca ti-a intarziat menstruatia, exista sanse sa fii insarcinata. Un simplu test de sarcina te va ajuta sa determini daca menstruatia ta a intarziat din cauza faptului ca ovulul a fost fecundat.
Daca esti insarcinata, ar trebui sa mergi la doctor pentru un control prenatal. Dar daca rezultatul este negativ, asteapta o saptamana si repeta testul. Daca si a doua oara iese tot negativ si ai macar o idee asupra cauzei pentru care menstruatia iti intarzie, programeaza-te pentru un examen ginecologic.
aici ai cauze cam pana la 1 luna se poate daca e mai mult si nu e din cauza sexului sunt dererari hormonale mai grave si trebuie mers la un medic neaparat
Bună!
Bănuiesc că, ai pus această întrebare în numele prietenei tale :)
Eventual, COPIAZĂ răspunsul meu şi du-l prietenei tale :
NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.
Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!
În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.
NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.
Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune.
La intrare in menopauza si lun de zile dar ma indoiesc ca acolo batea intrebarea ta, in general dupa o saptamana deja lucururile pot sa se complice
In ce sens sa se complice?
Menstruatia poate intarzia si din cauza ''sexului ' exagerat sau cu mai multe persoane, din cauza lipsei sexului sau din cauze de stress.Pentru femei de varsta obisnuita vietii sexuale.
La batrane, e normal, nu mai apare niciodata! La fetite de 2 ani nu apare iar decat extrem de rar.
Cere ajutorul unui medic ginecolog, imi declin respionsabilitatea raspunsurilor, caci nu am diploma si autorizatie! Dar ideile mi le sustin!
Menstruatia poate intarzia si o luna,adica sa nu iti vina,depinde de organism. Am o prietena careia ii intarzie uneori o luna,apoi ii vine, apoi o luna iar nu ii vine si nu intretine relatii sexuale, deci e total exclus semnul unei sarcini. Cauze: raceala, infectie, sarcina
Tot felul de raspunsuri care mai de care. Daca menstruatia vine inainte sau dupa cu 5 zile totul e normal. Mai departe intervin, boli, sarcina, infectii sau alte cele. In cazul unei sarcini, un test de sarcina in primele zile in care intarzie menstruatia, nu e asa eficient. Deci cel mai bine, ar fi o vizita la cabinetul ginecologic.
AlexEjmecheru întreabă: