Depinde de la femeie la femeie. eu zic sa nu te risti foloseste medonele contraceptive si totul va fi bine
NU este o "regulă" general valabilă, diferă de la fată la fată...
Sunt cazuri când fata a rămas însărcinată făcând sex "pe ciclu" - chiar aici pe site am întâlnit de vreo 2-3 luni un astfel de caz!
În general, cam cu 4-5 zile înainte de menstruaţie + perioada menstruală + 4-5 zile după menstră ar fi perioada cu fertilitate REDUSĂ - deci, atunci riscul de sarcină este mai REDUS, dar NU inexistent!
Dacă NU folosiţi prezervativ ( la fiecare partidă/număr ), atunci există RISCUL să rămână însărcinată – indiferent de perioada de fertilitate în care se află.
DAAA, există RISCUL să rămână însărcinată chiar dacă nu ejaculezi în ea - mai ales când se află în perioada cu fertilitate RIDICATĂ.
Poate rămâne însărcinată în orice perioadă, chiar dacă faci sex când e pe ciclu ( depinde de fiecare organism )!
În PRIMUL rând, NU se face sex FĂRĂ prezervativ, INDIFERENT câtă încredere ai în parteneră, sau câte „asigurări" ţi-a dat, ori de câte ori aţi „scăpat" de o eventuală sarcină!
În cazul în care nu folosiţi prezervativul ( chiar şi pentru câteva secunde/minute ), CHIAR dacă nu ai ejaculat în ea, EXISTĂ un "risc" ( de sarcină ) mai MIC - datorat lichidului preseminal, care poate CONŢINE spermatozoizi!
Lichidul preseminal este un lichid care iese cu "ceva" timp înainte de ejaculare şi poate CONŢINE spermatozoizi - numărul lor DIFERĂ în funcţie de mai mulţi factori : nivelul de excitaţie ( înainte de a ejacula ), un eventual sex oral practicat înainte de penetrarea vaginală, sau ejaculări anterioare RECENTE ( la „partide" repetate ), etc. - şi POATE produce sarcină ( mai ales dacă fata se află în perioada fertilă )!
Acum depinde şi de parteneri, de motilitatea spermatozoizilor, etc! Deci, RISCUL de sarcină ar fi de 10-15 % ( în perioada nefertilă, şi se DUBLEAZĂ în perioada cu fertilitate RIDICATĂ ) - şi se datorează acelui lichid preseminal!
Totuşi, RISCUL este destul de MARE : într-un mililitru de spermă sunt cam 30 milioane de spermatozoizi, iar la o ejaculare "normală" se ejaculează cam 2-6 mililitrii - deci, la o ejaculare normală, sunt ejaculaţi cam 60 milioane-180 milioane de spermatozoizi - din care 1 singur este SUFICIENT ca să fecundeze ovulul şi GATA, eşti TĂTIC!
Chiar dacă NU ai ejaculat în ea, apare acel lichid preseminal, care CONŢINE spermatozoizi - chiar dacă nu conţine 180 milioane, unul SINGUR este SUFICIENT ca să rămână însărcinată!
N-o spun eu, o spun "medicii specialişti", eu DOAR vă explic vouă!
Pentru detalii, ca să te convingi că am dreptate, VEZI linkul : http://www.contraboli.ro/......traceptie/
Lichidul preseminal poate apărea şi după un minut, NU sunt necesare 15 minute...
Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ următoarele metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( când are ciclu regulat ), etc.
Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!
De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!
Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin „umflare" uşoară, ca la un balon ori prin umplere cu apă ) - pentru mai multă siguranţă!
Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!
Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!
Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" ).
Toate cele bune.
Un raspuns scurt si la obiect n-ai putea sa dai si tu? de ex:"Nu este o metoda sigura si mai bine ai folosit prezervativ", sau ceva de genul.
NU, că nu vă ajută cu nimic - nici când vă EXPLICĂ omul NU prea ascultaţi...
Cine pune o astfel de întrebare înseamnă că are NEVOIE şi de acele informaţii adiţionale!
Dacă tu le şti, bravo ţie.
Toate cele bune.
Faci referire la metoda calendarului, oricum ar fi ea, nu este o metodă sigură, întotdeuna în corpul uman există un dezechilibru hormonal produs de anumite alimente, boli, etc, ceea ce face ca această metodă mai puțin sigură. Nu toate femeile au un ciclu perfect.
Nu toate femeile au un ciclu perfect
un raspuns ca sa fie...
nu ca sa fie ca am nevoie
Teoretic cu 5 zile inainte si 5 zile dupa menstruatie femeia nu e fertila. practic insa, spermatozoizii traiesc in interiorul femeii pana la 5 zile(explicatie data de ginecolog!)...
Uite, daca totul ar merge perfect in sistemul anatomic al femeii, atunci fix zilele de ciclu, si precedenta ar fi cele mai recomandate, dar totusi exista diferite dereglari hormonale care te pun putin pe ganduri.Am vazut numeroase gravide care sustin ca au ramas insarcinate dupa un conctact sexual desfasurat in zilelelde menstruatie, si am ramas uimit.Perioada cea mai fertila este la mijlocul ciclului(ciclu e altceva decat menstruatie, nu le mai incurcati)adica, jumatataea perioadelei ce se desfasoara de la ultima zi de menstruatie pana la prima zi de la o noua menstruatie.
Mult noroc!
Din cadrul metodelor de contraceptie naturala, metoda calendarului este probabil metoda cea mai veche si cea mai folosita. Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive (prezervativ, diafragma, etc.).
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni. Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1). Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare. Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu. Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii. Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant. Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat. Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp
Cum se calculeaza perioada fertila cu metoda calendarului
Metoda calendarului in cazul ciclului regulat
Daca femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.
Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).
De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.
De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.
Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat
Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.
Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).
Si conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)
Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau menstrual sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti".
ATENTIE!
Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie
Avantajele metodei calendarului :
Este o metoda naturala de contraceptie bazata pe recunoasterea zilelor fertile si este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are un cost foarte scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii. In perioadele fertile se pot folosi alte metode contraceptive: prezervativul sau diafragma.
Dezavantaje metodei calendarului:
Aceasta metoda nu poate fi folosita imediat ci necesita o perioada de timp pentru a fi invatata si pentru a se strange suficiente date. In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual, sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual), necesita instruire considerabila pentru utilizare corecta, eficienta poate scade foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri. Are o rata destul de mare de esec, mai ales in cazul ciclului menstrual neregulat. Rata de esec a a cestei metode de contraceptie poate fi de 15%.
Exista si un software pentru telefonul mobil care poate fi folosit in calculularea perioadei fertile.
Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html
Nu toate fetele au ciclul perfect, mai ales la pubertate sau adolescenta, e f riscant