Uneori, in timp, iubirea se transforma in atasament si probabil si-n obisnuinta.
O sa incep cu definitia cea mai simpla.
Obisnuita = un automatism, un comportament invatat, exersat des si apoi executat des de subconstient (automatism), de exemplu pusul telefonului in acelasi loc ca sa-l gasesti usor; in sens mai larg si un comportament des executat.
Atasatment = "legatura emotionala profunda si de durata, care conecteaza o persoana la alta, in timp si spatiu" (Ainsworth, 1973; Bowlby, 1969)
Pe lumea asta doar doi oameni de stiinta s-au ocupa de iubire si au definit-o. Definita nu e deloc poetica si da dureri de cap.
"Iubirea este acel domeniu de comportamente relationale in care celalalt apare ca un altul legitim in coexistenta cu sine insusi." (Maturana, Verden-Zoller, 1996)
Definitia trebuie explicata putin.
Domeniu de comportamente relationale = un grup de comportamente din totalul de comportamente
Altul = copil, nevasta, prieten, cainele, gradina, iubita etc.
Apare = se intampla de la sine, nu trebuie facut nimic special ca sa apara
Legitim = legitimat implicit, fara a fi nevoie de vreo justificare
Coexistenta cu sine insusi = o acceptare implicita a existentei celuilalt asa cum e el
Se vede ca atasamentul intra in grupul comportamentelor care inseamna iubire. Obisnuinta insa nu este ceva specific iubirii.
Unele sentimente nu se pot explica. O sa le intelegi la momentul potrivit.
Iubire sau obișnuință...adică stai cu cineva, undeva acolo..in suflețelul tău ții la el dar nu atât de mult încât să fiți suflete pereche.
iubire și atașament e exact opusul celei de mai sus...te etașezi de o persoana și încet-încet incepi să o iubești. asta e dragoste.
Cand te obisnuiesti cu cineva, dupa ce pleacă nu o sa fie la fel de dureros cum e pentru cineva care s-a atasat.
părerea mea.doar.
Iubirea adevarata e atunci cand simti ca nu poti trai fara persoana respectiva, cand simti ca fara ea viata ta nu are sens, cand tot ce vrei ca sa poti fii fericit e ca tu sa o poti strange in brate.
TєηιѕιAℓвι întreabă: