[Dr. Popescu Mihai] (Medic Primar Opstretica-Ginecologie)
Simptome :
Femeile pot experimenta o varietate de simptome inainte, in timpul si dupa menstruatie. Plangerile obisnuite includ dureri de spate, durere in zona coapselor, balonare, greata, ameteli, diaree, constipatie, dureri de cap, sensibilitatea sanilor, iritabilitate si alte schimbari de dispozitie. Femeile de asemenea pot experimenta senzatii pozitive cum ar fi usurare, eliberare, euforie, un nou inceput, revigorare, conectarea cu natura, energie creativa, exaltare, dorinta sexuala marita si orgasme mai intense.
Crampele uterine sunt unele din cele mai obisnuite senzatii neconfortabile pe care le au femeile in timpul menstruatiei. Exista doua feluri de crampe. Crampele spasmodice sunt cauzate probabil de prostaglandine, substante chimice ce afecteaza tonusul muscular. Unele prostaglandine provoaca relaxarea iar altele provoaca contractia. O dieta bogata in acizi linoleic si liblenic, gasiti in vegetale si peste, cresc prostaglandinele care ajuta la relaxarea muschilor.
Crampele congestive provoaca corpul sa retina lichide si sare. Pentru a preveni crampele congestive evitati produsele din grau, produsele lactate, alcoolul, cafeina si zaharul rafinat.
Ce este menstruatia?
Menstruatia sau "eumenorrhea" denota menstruatia obisnuita, normala care dureaza cateva zile (de obicei intre 3 si 5 zile, dar este considerata normala si intre 2 si 7 zile). Pierderea medie de sange in timpul menstruatiei este de 35 mililitri (intre 10 si 80 ml este considerat normal). Multe femei au observat scurgerea unor parti din endometrium (invelisul uterului) care apar ca tesut amestecat cu sange. O enzima numita plasmina (continuta in invelisul uterului) tinde sa inhibe coagularea sangelui. Datorita acestei pierderi de sange, femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat au nevoie barbatii, pentru a preveni deficientele de fier.
Menstruatia este o sangerare care se produce in vaginul fetelor sau al femeilor si care dureaza cateva zile. Aceasta incepe, de obicei, cand aveti 12 sau 13 ani dar se poate si la 8 sau la 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit. Nu puteti nici sa-i grabiti aparitia, nici sa-l opriti.
Schimbarile au loc odata cu cresterea se numesc pubertate. In perioada pubertatii sanii vor incepe sa va creasca alaturi de parul sub brate si in zona pubiana. Vor avea loc schimbari si in organism. Desi sunteti prea tanara sa va ganditi ca ati putea avea un copil, organismul este pregatit pentru asta.
In ovarele fetelor se gasesc o multime de ovule. Cand ating varsta pubertatii, in fiecare luna ovarele elimina cate un ovul. Ovulul se deplaseaza din trompa uterina in uter. Uterul este locul unde va creste fatul, daca ovulul a fost fertilizat de sperma unui barbat.
Uterul este pregatit in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale. Cand organismul realizeaza ca in uter nu creste nici un fat, aceasta membrana si ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este menstruatia.
Pai sunt diferite de la fata la fata.Fiecare are organismul diferit.Dar cele mai frecvente sunt durerea de burta, durerea de spate, stare de nervi, plictiseala grava si aparitia unui cos gigant pe fata.:*
Ce inseamna experienta
anonim_4396 întreabă:
baldabaclost întreabă:
linarkfts întreabă: