anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cat dureaza perioada nefertila in timpul unui ciclu menstrual? Si cand fata este nefertila? Inainte sau dupa menstruatie?

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

In primul rand nu exista perioade infertile, ci doar perioade cu fertilitate minima (sub 5%).
In al doilea rand, ca sa folosesti metoda calendarului trebuie sa indeplinesti toate conditiile urmatoare: sa ai peste 17 ani, menstruatii de peste 2 ani, sa nu fi luat anticonceptionale de nici un fel, sa nu fi nascut si sa nu fi facut avort in ultimele 6 luni, sa ai ciclul menstrual mai lung de 24 de zile.
Urmatoarea conditie obligatorie: sa ai cicluri menstruale regulate. Cum poti depista asta: un ciclu menstrual incepe in prima zi de sangerare si se termina in ultima zi inaintea unei noi sangerari. Trebuie sa calculezi durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Practic pe calendarul pe care iti notezi prima zi a fiecarei menstruatii, faci calculul, Numerotezi cu 1 ziua in care ti-a venit menstra si continui numaratoarea pana in ziua in acre ti-a venit urmatoarea menstruatie, zi care primeste iar numarul 1 si numaratoarea se reia. Ca sa poti folosi calendarul ultimele 6 cicluri menstruale trebuie sa aiba durata fixa, acceptandu-se maxim o zi de abatere insumat in ultimele 6 luni. De exemplu trebuie sa obtii ceva de genul: 28, 28, 29, 28, 28, 28 sau 30, 30, 30, 30, 29, 30. Daca ai imi multe abateri, nu poti folosi calendarul si nu poti calcula perioadele cu fertilitate minima respectiv maxima.
Daca ai obtinut ca ai menstruatii regulate (atentie, numara pe calendar, fiindca sunt luni care au 30 de zile, altele 31 de zile si nu iti permiti nici o eroare), atunci trebuie sa stii ca zilele cu risc minim sunt ultimele 5 zile ale unui ciclu menstrual si primele lui 5 zile. Adica zilele 1-5 si 24-28 (pentru un ciclu de 28 de zile). Asta inseamna 10 zile consecutive centrate de prima zi de menstruatie. Nu conteaza cat dureaza sangerarea, numai primele 5 zile au risc minim.
Zilele cu fertilitate maxima (practic 100%) sunt zilele 12-16 ale ciclului menstrual (nu ale lunii, ci numerotand cu 1 prima zi de sangerare). Folosind metoda calendarului (sex neprotejat in zilele 1-5 si 24-28, prezervativ in toate celelalte zile, se accepta ca ai un risc de sarcina de cam 10% pe luna.

greece12
| greece12 a răspuns:

Incearca sa intelegi ceea ce se intampla in mod logic in organismul unei femei,in fiecare luna.
In momentul in care ii vine ciclul,ea elimina un ovul nefecundat,este motivul pentru care are ciclu,eliminarea asta fiind insotita de hemoragie.
In paralel cu eliminarea acestui ovul,isi face aparitia unul nou,care este imatur si are nevoie de suficiente zile ca sa ajunga la maturitate, sa fie viabil, sa poata deveni un viitor embrion.Cat timp creste,fertilitatea este la nivel foarte scazut, ovulul nu este capabil sa functioneze la intreaga lui capacitate, o sarcina nu are aproape nici o sansa(5%).
In perioada de maturizare a ovulului,la deplina maturitate si putin dupa,avem de-a face cu o perioada de maxima fertilitate. Ovulul creste,ajunge la dimensiuni potrivite si este pregatit sa primeasca spermatozoizi,in ideea unei viitoare sarcini.
In continuare,nefecundat,ovulul creste,"imbatraneste",nu mai are proprietati de procreere,se sparge si este eliminat printr-un nou ciclu.
Cand din nou apare un ovul imatur,etc!
Daca ai observat,exista trei mari faze,una de crestere,una de maturizare si una de imbatranire-eliminare a ovulului buclucas!
In functie de organism si de durata lunara a ciclului,poti stabili perioada de maxima fertilitate.
@Brigaela ti-a explicat extrem de clar si amanuntit,in ce fel poti calcula aceasta perioada,eu am vrut doar sa intelegi ce anume se intampla in organismul feminin,o lectie de anatomie primara, sa spunem.
Cel putin, acum stiu sigur ca ai inteles!

| GeorGEBlaCKRidER a răspuns:

Bigaela, n-ai observat ca el ii baiat si nu are ciclu?happy