Menstruatia se produce STRICT pe baza activitatii hormonale avute/desfasurate in respectivul ciclu menstrual. Durata asa zisei "intarzieri" (de fapt nu este intarziere) depinde strict de gravitatea dereglarii hormonale, care la randul ei depinde de cat de incorect sau defectuos este modul de functionare a acelor glande endocrine care sunt responsabile de producerea hormonilor feminini, estrogen si progesteron. Lungimea ciclului menstrual depinde in primul rand de modul in care este produs hormonul estrogen, cel care dirijeaza si determina momentul de producere a ovulului, adica a ovulatiei de fapt. In cazurile in care glandele amintite (tiroida, pituitara, foliculara, etc.) functioneaza foarte prost, foarte neregulat sau complet dereglat, lungimea ciclul menstrual se poate lungi foarte mult, uneori menstruatia putand sa intarzie cateva luni de zile. Ajutarea si/sau "grabirea" inceperii menstruatiei se poate realiza cu ajutorul/prin folosirea pastilelor Duphaston. Aceste pastile pot fi prescrise doar de catre medicul ginecolog in evidenta caruia esti, fiindca se administreaza pe baza unui tratament bine stabilit ca numar de zile de folosire si mod de administrare. Multa sanatate!
Depinde de varsta ta. daca ai sub 14 ani, poate intarzia si un an fara sa aiba vreo semnificatie.
In schimb, daca esti activa sexual, intarzierea maxima acceptata este de 5 zile. Orice depasete aceasta intarziere este potential grav (evident excluzand o sarcina). daca este prima intarziere, poti accepta o intarziere de pana la 10 zile, dar daca s-a mai intamplat vreodata, in a opta zi de intarziere trebuie sa faci test de sarcina si apoi consultatie ginecologica. Orice intarziere mai mare de 10 zile trebuie neaparat investigata de ginecolog (pana cel tarziu in zilele 12-13 de intarziere).
Poti face menstruiatia sa apara prin tratament recomandat de ginecolog, dupa consultatie si ecografie. Nu exista alta cale care sa nu iti puna viata in pericol.