Dereglări hormonale, stress, chisturi ovariene, alimentaţie necorespunzătoare,o răceală, etc., etc.
O zi frumoasă!
- Stresul este o alta cauza ce sta la baza intarzierii menstruatiei. Femeile care trec prin perioade lungi de stres emotional sau au trecut printr-o perioada scurta, insa intens stresanta sau chiar marcanta pot acuza intarzierea menstruatiei.
- Alaptarea la san este asociata frecvent cu lipsa fluxului menstrual, insa pentru a stabili daca situatia este patologica sau nu trebuie consultat medicul, situatia putand sa difere de la o femeie la alta.
- Patologii ovariene care impiedica ovulatia: infectii, ovarita (sclerochistica), ovarul fibros etc. Aceste patologii pot afecta unul sau ambele ovare.
- Medicatia. Anumite medicamente pot avea acest efect, cum ar fi: contraceptivele, antidepresivele, corticosteroizii orali, antipsihotice, alte terapii hormonale, chimioterapice etc.
- Dietele neechilibrate, infometarea, regimul alimentar necorespunzator, nesanatos sau tulburari ale comportamentului alimentar: bulimie, anorexie.
- Dezechilibrele hormonilor sexuali care pot sa apara in unele patologii ovariente (sindromul ovarului polichistic spre exemplu) si nu numai.
- Efortul fizic intens
- Bolile cronice si disfunctiile tiroidiene duc de asemenea la intarzierea ciclului menstrual.
Tratamentul este in genral profilactic (modificarea dietei, a orelor de somn, terapii antistres) insa poate fi si hormonal in cazul in care tratamentul profilactic nu da rezultate.
Oricum, daca menstruatia intarzie, aceasta nu inseamna ca ovulatia nu s-a produs, deci si in perioada de intarziere a menstruatiei femeia poate ramane insarcinata.
Dereglare hormonala sau de la anumite pastile de slabit.Am patit si eu asta, mi-a intarziat 2 luni.
Dori334 întreabă: