| stefanik04 a întrebat:

Ce e o reforma?
Si in ce consta reforma secularizarii averilor manastiresti?
Va rog ajutati-ma, pentru ca maine am teza si nu stiu exact ce inseamna.Nu imi faceti tema, deci nu va obositi sa scrieti asta, sau tampenii.Scuze de categorie dar am nevie urgent de raspunsuri!happy
Funda

1 răspuns:
| EfraimAshdothabediahKochBar a răspuns:

Reforma secularizarii averilor manastiresti este prima reforma importanta luata de guvernul Kogalniceanu.A fost adoptata de adunarea Electiva la 25 decembrie 1862(sic!). Reforma prevedea integrarea in patrimoniul national al averilor manastiresti din tara si din afara(Meteora Muntele Athos,Sinai). Averile manastiresti cuprindeau,pamanturi arabile,paduri, lacuri helestee, domenii private.Toate acestea insumau 25% din suprafata arabila a Principatelor(Romania dupa 1865). Prin reforma secularizarii av.man. statul nou format isi consolideaza autoritatea si se desprinde din traditia- inceputa din Evul Mediu-de stat predominat religios.Aceasta reforma deschide procesul laicizarii statului, scaderii importantei autoritaii bisericesti in stat si de asemenea inceptul adevaratei modernizari a statului in acceptiunea actuala