La erección (del latín erectio, acción de erguir o erigir) pene, del clítoris, de los pezones, con agrandamiento y estado firme. Su consecución depende de complejas interacciones psicológicas, neurales, vasculares y endocrinas. El término también se aplica al proceso que lidera este estado.
Ercetie este atunci cand ti se "scoala" penisu. Penis "sculat" sau penis in erectie"
O sa te iau in serios si o sa-ti raspund poate chiar nu stii.
Erectia o au doar baietii si ea se petrece cand organul masculin atinge forma maxima n-am cum sa detaliez. O sa aflii la biologie.
Erectia reprezinta transformarea unui organ moale intr-un organ dur, datorita afluxului sanguin si congestiei tesutului erectil din organul respectiv. Tesutul erectil este format dintr-o aglomeratie de vase sanguine speciale (artere helicine) care isi pot mari mult volumul datorita faptului ca prin dispozitive speciale permit ajungerea sangelui in ele, fara a-i da voie sa se scurga inapoi prin vena.
Sangele astfel adunat umple reteaua vasculara, o destinde, astfel incat organul respectiv creste de volum si isi creste duritatea. Fenomene de erectie sunt cunoscute la animale (creasta cocosului, motul curcanului), precum si la om (la cornetele nazale, a caror erectie astupa cavitatile nazale, impiedicand respiratia prin nas, precum si erectia la nivelul organelor genitale masculine si feminine).
Mecanismul de aparitie a erectiei este de natura nervoasa. Vederea dusmanului, a unei culori (exemplu rosu), mirosul organelor sexului opus, atingerea organului erectil etc., produc pe cale reflexa fenomene de erectie.
Erectie
Cresterea in volum si consistenta (indurarea) penisului, clitorisului, mamelonului, prin acumularea de sange in vasele din interior. De obicei termenul este utilizat pentru a desemna starea dobandita in urma acestui proces. De regula erectia penisului si a clitorisului sunt expresia excitatiei sexuale. Aceasta apare in urma unui stimul psihic, (ganduri legate de sexualitate, emotii, etc) si/sau mecanic (mangaiere), dar poate aparea si spontan, fara acesti stimuli.
Ce este erectia?
2 voturi
comenteaza
Cu siguranta ca sunteti familiarizati cu fenomenul erectiei. Baietii pot avea erectii inca din primele zile de dupa ce s-au nascut. Dar, la aceasta varsta, ele nu au legatura cu viata sexuala. Incepand cu pubertatea, sub influenta testosteronului, erectia devine un fenomen erotico-sexual. In principal scopul ei este acela de a permite penisului sa patrunda in vagin pentru a depune sperma. Dar erectia si toate celelalte evenimente care o insotesc inseamna mult mai mult in viata unui barbat.
Se pot deosebi trei tipuri de erectie:
- erectia psihogena este raspunsul la stimuli psihici si vizuali; stimul psihic inseamna dorinta sexuala, ganduri, imaginatie, emotia apropierii umane, sentimentele, etc.
- erectia reflexogena este raspunsul la stimuli, fizici, mecanici si tactili: sarut, mangaiere, etc.
- erectiile spontane (nocturne, diurne), sunt erectii fara stimul erotic care pot sa apara pe neasteptate ziua in cursul activitatilor cotidiene sau noaptea, in timpul somnului.
Aceste tipuri de erectie se intrepatrund de multe ori, de exemplu, in cursul actului sexual, erectia este datorata atat stimulilor psihici cat si celor mecanici.
Cum se produce erectia?
Penisul are, ca orice alt organ vase de sange: artere, arteriole si vene care aduc si duc sangele. Cand penisul e in repaus, vasele de sange ii asigura nutritia si oxigenarea.
Aceste vase au in peretii lor fibre musculare foarte fine care se relaxeaza sau se contracta, astfel lasand sa treaca mai mult sau mai putin sange. Cand arteriolele se dilata o cantitate mare de sange patrunde in tesutul spongios din penis. Acest tesut are aspectul unui burete elastic. Pe masura ce se umple cu sange, creste in volum si apasa pe venule, astfel ca sangele nu mai poate parasi penisul, el ramanand in erectie.
Dupa ce ejacularea s-a produs, prostata transmite creierului niste semnale: „misiune indeplinita!" In consecinta creierul comanda venulelor sa se relaxeze. Astfel sangele cu presiune crescuta din tesutul spongios al penisului pleaca in mare graba. Penisul revine la starea flasca.
Dar nu numai ejacularea pune capat erectiei. Daca nu se produce ejacularea, penisul se poate mentine erect atata timp cat un stimul psihic si/sau fizic actioneaza asupra lui. Daca stimularea inceteaza penisul revine la starea flasca, dar mai greu.
Aceste procese au loc sub controlul sistemului nervos pe mai multe cai, prin intermediul unor substante neurotransmitatoare si vasodilatatoare. Totul, sub „inaltul patronaj" al testosteronului, hormonul sexual masculin.
Primind informatii de la terminatii nervoase din penis, prostata, piele si din diferite zone ale creierului, sistemul nervos produce erectia dar si revenirea la starea de repaus. Stimulii psihici, vizuali, tactili sunt preluati de creier si in functie de ce transmit ei este reglat fluxul sangvin in penis.
Erectie inseamna sculare/ridicare la pozitie verticala, de la verbul latin erectio.
Termenul este folosit si la femei cand se vorbeste despre intarirea mameloanelor sau a clitorisului.
anonimnustiunimic întreabă:
anonim_4396 întreabă: