Problema circumciziei este foarte controversata. Exista numerosi adepti ai acestei operatii plastice dar exista si numerosi altii care o incrimineaza. "Capul" penisului (glandul) este acoperit de un tesut subcutanat, retractabil, numit preput. Inlaturarea acestui tesut se numeste "circumcizie".
Obiceiul circumciziei merge inapoi in timp cu aproximativ 4000 de ani. Motivele sunt diferite incepand cu cele religioase, de igiena si terminand cu cele de ordin cosmetic. Aceasta procedura medicala are (ca orice procedura medicala) si avantaje si dezavantaje. Dar in primul rand este o hotarare ce implica intr-o masura foarte mare consideratiile personale.
Printre avantajele enumerate de adeptii circumciziei sunt incidenta scazuta a cancerului penian si a infectiilor urinare la barbatii circumcisi. De asemenea ei spun ca scade si riscul (corect spus ar fi "probabilitatea") contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a infectiei cu HIV (virusul imunodeficientei umane). In plus, se spune ca persoanele circumcise au mai rar disfunctii sexuala iar femeile sunt mai atrase de aspectul "natural" al penisului circumcis... stai, nu te bucura, ai rabdare si citeste mai departe.
Bineinteles, exista si corul celor care resping aceasta idee, a circumciziei. Ei spun ca incidenta cancerului penian nu are nici o legatura cu circumcizia, cauzele fiind de cu totul alta natura, circumcizia neajutand cu nimic la inlaturarea declansarii bolii iar infectiile urinare pot fi usor de prevenit cu un comportament sexual lipsit de risc si o igiena personala adecvata. De asemenea, probabilitatea contractarii infectiilor cu transmitere sexuala scade prin adoptarea unui comportament lipsit de risc si nu prin simpla operatie de circumcizie (virusul imunodeficientei umane (HIV) nu tine seama de aceasta operatie). In cazul disfunctiilor sexuale nu exista date sigure avand in vedere faptul ca acestea nu sunt recunoscute intotdeauna (si uneori nici macar constientizate) de cei afectati. Iar n privinta aspectului - in lume barbatii neciscumcisi sunt in proportie de aproximativ 85 % si nu cred ca femeile se plang de acest lucru.
In plus, cei care condamna circumcizia aduc ca argumente faptul ca un penis circumcis este mai putin sensibil la excitare (prin circumcizie se indeparteaza aproximativ jumatate din tesutul erogen) iar actul sexual mai putin placut pentru ambii parteneri, posibilitatea inflamarii glandului expus, eventuale complicatii chirurgicale, faptul ca scade capacitatea de lubrifiere si chiar si durerea pe care operatia o provoaca nou nascutului.
Se discuta si din punct de vedere etic, sustinandu-se ca circumcizia, in momentul cand este executata, nu are ca scop tratarea unei afectiuni sau indepartarea riscului unor afectiuni. Acest lucru contravine eticii medicale. De aceea se cere ca aceasta hotarare sa fie luata de persoana in momentul in care va fi in deplina cunostinta de cauza.
Din pacate nici unii, nici altii nu aduc argumente solide in sustinerea parerilor proprii, datele fiind reduse ca volum si nesigure. Nu exista limita de varsta pentru aceasta operatie. Riscuri? Direct legate de locul si modul in care este facuta aceasta operatie. Chiar matur fiind, nu cred ca vei avea suficient curaj sa suporti "pe viu" aceasta operatie si vei alege intre anestezia locala si cea generala... Acum, intr-o unitate sanitara bine dotata riscurile operatiei sunt zero.
Dar, repet, este in primul rand o hotarare ce implica intr-o masura foarte mare consideratiile personale.
CircumSCRIS e una(cercul care trece prin toate laturile unui triunghi). Deci e gresit. Eu cred ca tu intrebi despre circumCIS. Adica se taie la baieti o parte din preput, astfel incat penisul ramane decalotat.
Sa tii se indeparteze pliul cutant situat la extremitatea penisului care acopera glandul(preputul), prin operatia de circumcizie
Circuscris inseamna a strange la un anumit cadru, a delimita o problema, un lucru. Daca te referi la poligoane cirucumscris inseamna a treasa un cerc prin care sa treaca toate muchiile acelui poligon.
Sa fii atat de gras incat sa arati ca un cerc sau sfera daca te face sa te simiti mai bine
Circumscris inseamna sa ai preputul taiat si surprusul de piele, intr-un fel e igienic
Vezi și forma bază: CIRCUMSCRIE
Vezi și: CIRCUMSCRIE, CIRCUMSCRIERE, ENUCLEARE, INTERIOR, NODUL... Mai multe din DEX...
CIRCUMSCRIS - Definiția din dicționar
Traducere: engleză
Deschide în DEX Vizual
Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.
CIRCUMSCRÍS, -Ă, circumscriși, -se, adj. (Despre poligoane) Cu toate laturile tangente la un cerc dat; (despre cercuri) a cărui circumferință trece prin toate vârfurile unui poligon. - V. circumscrie.
CIRCUMSCRÍS, -Ă adj. (Despre figuri geometrice) Încadrat, înscris într-un cerc. / < circumscrie
"Circumscris" inseamna "inscris intr-un cerc" (geometrie). Vine din latina: circum ("in jurul", de la "circus"="cerc") + scribere ("a scrie"). Probabil ca intrebarea ta se refera la "circumcis", care e cu totul altceva, dar e, intr-adevar, inrudit du "circumscris" din punct de vedere etimologic (acelasi "circum").