Buna
Metodele contraceptive reprezinta modalitati de prevenire a unei sarcini atunci cand aceasta nu este posibila datorita unor factori diversi. Aceste metode, care ofera fiecarei femei in parte sa stabileasca momentul aparitiei unui copil, au primit de-alungul timpului atat reactii pro cat si contra din partea medicilor de specialitate din intreaga lume.
Putem aminti in categoria metodelor contraceptive eficiente:
- metode pe baza de hormoni ( pilula contraceptiva, injectia hormonala, plasturii hormonali dar si diverse produse intravaginale pe baza de hormoni, etc. )- acestea stopeaza ovulatia;
- dispozitive contraceptive intrauterine ( steriletul )- opreste spermatozoizii in drumul catre ovul;
- metode de bariera ( prezervativul, diafragma, spermicidele, capisoanele cervicale )- necesita in paralel si utilizarea unui spermicid;
- contraceptia naturala ( metoda calendarului, Coitus interruptus )- nu reprezinta o solutie prea eficienta.
- contraceptia permanenta ( ligatura chirurgicala a trompelor uterine )- confera protectie permanenta impotriva sarcinii.
Alegerea celei mai potrivite metode de contraceptie apartine fiecarei femei in parte, dar ea poate fi facuta si de catre medicul specialist, mai ales in cazul unor factori de risc cum ar fi:
- hipertensiunea arteriala,
- diabet zaharat in orice stadiu,
- boli cu transmitere sexuala,
- cancer, si mai ales cel mamar.
Tot medicul va decide si atunci cand pacienta:
- este fumatoare,
- alapteaza la san,
- sufera de alte boli ce necesita o atentie deosebita. Pilulele contraceptive reprezinta cea mai sigura metoda anticonceptionala. Multe femei cred ca aceasta este periculoasa pentru sanatatea lor si chiar ca pot produce cancer. Adevarul insa este cu totul altul: anticonceptionalele reprezinta o cale sigura si sanatoasa de a nu ramane insarcinata. Mai mult, aceste pilule pot avea actiune benefica si in alte cazuri, cum ar fi tulburari hormonale, dureri menstruale si reglarea perioadelor menstruale.
Ce efecte vor avea pilulele in perioada menstruatiei?
Femeile si adolescentele care iau pilule au in general mai putine dureri menstruale si mai putine crampe in perioada ciclului menstrual. Unele femei au remarcat o atenuare efectiva a sindromului premenstrual (SPM) odata cu folosirea anticonceptionalelor.
De asemenea, se reduce perioada menstruatiei, astfel ca se evita instalarea anemiei cauzata de o sangerare abundenta.
Pot anticonceptionalele sa reduca riscul anumitor boli?
Da, anticonceptionalele pot preveni aparitia a doua tipuri de cancer, si anume cancerul ovarian si uterin. Protectia oferita de contraceptive se mentine multi ani, chiar daca acestea nu mai sunt luate.
Femeile care folosesc anticonceptionale sunt cu 40% mai putin predispuse la cancerul ovarian si la cel de col uterin, spre deosebire de femeile care nu au luat niciodata anticonceptionale. Dupa mai multi ani de administrare de contraceptive, protectia poate creste cu pana la 80%. Cercetatorii cred ca acest lucru poate fi pus in legatura cu evitarea ovulatiei lunare.
De asemenea, femeile care iau anticonceptionale prezinta un risc mai scazut cu 50% de a face cancer endometrial. Protectia se datoreaza unui hormon numit progesteron, care se gaseste in compozitia anticonceptionalelor.
Mai mult, anticonceptionalele vor reduce posibilitatea de a fi internata pentru afectiuni pelviene. Pentru mai multa protectie insa, femeile trebuie sa foloseasca si prezervativul, chiar daca iau anticonceptionale, aceasta pentru a fi protejate impotriva bolilor virale.
Femeile care iau contraceptive sunt mai putin predispuse la a avea o sarcina ectopica (sarcina in care fatul se afla intr-o pozitie anormala), sa dezvolte chisturi noncanceroase sau noduli la san.
Cercetarile arata ca folosirea contraceptivelor pe o perioada mai lunga de timp previne scaderea mesei osoase, afectiune care poate duce apoi la osteoporoza. De asemenea, se reduc sansele de a se dezvolta cancerul colorectal.
In cadrul unui mic studiu s-a descoperit ca femeile in varsta care erau mai active pe parcursul zilei aveau si rezultate mai bune in ceea ce priveste activitatile cognitive, relateaza Reuters.
"Acest aspect este adevarat in special in ceea ce priveste functia executiva, care reprezinta abilitatea fiecarui om de a planui si de a executa activitati zilnice", a spus Dr. Deborah E. Barnes, care a condus studiul. "Nu conteaza cat de batran esti, important este sa fii activ", a mai adaugat acesta.
Studiul a implicat peste 2, 000 de femei in varsta, fara simptome de dementa. Fara sa ia in evidenta criterii cum ar fi rasa, nivelul de educatie sau varsta, cercetatorii au descoperit ca femeile care erau mai active, comparativ cu cele care erau mai putin active, au dat dovada de rezultate mai bune in ceea ce priveste o serie de teste cognitive.
"Toate femeile erau in varsta: media de varsta era de 83 de ani, astfel ca activitatea fizica pare sa fie importanta chiar si la aceasta varsta inaintata.", a spus Barnes.
Medicii au folosit in cadrul testelor un masurator al activitatii, purtat in jurul taliei. Acesta masura nivelul de activitate al fiecarei persoane in parte, prin simpla inregistrare a fiecarei miscari: inot, mers, practicarea tenisului sau realizarea de activitati de bricolaj.
Cercetatorii au gasit ca punct slab faptul ca studiul a fost realizat intr-un singur moment, fara o prelungire a acestuia pe o perioada mai mare de timp. Insa, in orice caz, cercetatorii sunt convinsi ca activitatea fizica este extrem de importanta, indiferent de varsta.
Buna! anticonceptionalele nu se i au asa de capul tau.trebuie sa consulti un medic si acesta iti va recomanda pastilele care ti se potrivesc.acestea au efecte diferite si depinde de la persoana la persoana si de fiecare organism.eu folosesc yaz, sunt cam scumpe ce i drept. 500 de mii insa nu au avut niciun efect negativ.si ma simt in siguranta, am o mentruatie regulata ok.bafta
anonim_4396 întreabă:
Mindfulness întreabă: