Dintre toate metodele de contraceptie, coitus interruptus are cel mai mare procent de esec, fiind ineficienta in 20% din cazuri. Asadar, metoda retragerii cu siguranta nu este cel mai sigur mod de a te proteja de o sarcina nedorita.
Principalul responsabil pentru aceasta rata de esec este fluidul pre-ejaculator, ce este secretat de penis in timpul excitarii. Acesta este eliberat fara ca barbatul sa fie constient, si poate contine si spermatozoizi.
Numarul spermatozoizilor poate fi cu atat mai mare cu cat barbatul a ejaculat cu destul de putin timp inainte (in aceeasi zi), astfel incat unii spermatozoizi pot fi deja pe drumul spre ovul, chiar inainte ca barbatul sa ajunga la orgasm.
Mai mult, coitus interruptus necesita o mare capacitate de auto-control din partea barbatului. Tinerii lipsiti de experienta considera ca este greu sa reziste in momentul extazului si adesea isi retrag penisul cand este deja prea tarziu.
PROBABILITATEA DE FORMARE A SARCINII in decurs/timp de 1 an de zile prin utilizarea diferitelor metode de contraceptie :
Diafragme vaginale : spermicide: 15% -20%
Numai spermicidele: de circa -20% -26%
Buretele vaginale: 20% – 40%
Capisoane de col uterin: 20% – 40%
Prezervativele pentru bărbaţi: 2% -14%
Prezervativele pentru femei: 3% -21%
Actul sexual întrerupt + calendar menstrual : 15%- 19%
Contactul sexual neprotejat, fara nici-o protectie -85-90 %
Pastilele anticonceptionale (AC-uri), Inel NuvaRing : 0, 1- 0, 5%
Cele mai multe tipuri de pilule AC se administreaza incepand cu prima zi de menstruatie, continuandu-se cu cate o pastila pe zi la aceeasi ora, timp de 3 saptamani fiindca o folie contine de obicei 21 de pastile, cate una pentru fiecare zi din perioada menționata. Prima pastila AC de pe urmatoarea folie se foloseste dupa trecerea a 7 zile de la terminarea foliei precedente. In timpul pauzei de 7 zile dintre cele doua folii apare menstruatia. Anumite marci de pilule AC contin cele 21 de pilule active (cu hormoni) si alte 7 pilule inactive placebo (fara continut de hormoni). Acestea sunt recomandate mai ales persoanelor carora le este greu sa tina evidenta zilelor cu pilule si azilelor de pauza. Exista si pilule AC care contin 24 de pilule active si doar 4 pastile inactive, placebo la care utilizarea pastilelor este continua pe perioada de 28 de zile consecutive.
Incepand din momentul in care se administreaza prima pastila de pe prima folie este nevoie de circa 7 zile pentru ca efectul contraceptiv sa se instaleze in mod absolut sigur/garantat. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care se uita sa fie folosita o pastila. Pe perioada primelor 7 zile, este recomandat sa fie folosita si o alta metoda contraceptiva suplimentara de incredere pentru a fi sigur ca nu se formeaza o sarcina nedorita. Multa sanatate!
Daca mergea eu nu mai eram aici sa scriu raspunsul asta. Folositi prezervativul
La mine a funcţionat ani de zile! Bonus, când termina ciclul, cinci zile nu aveam nicio „fereală". Când am dorit copii am avut, după 4 - 5 luni soţia a rămas însarcinată. Am mai scria asta, nu se rămâne chiar atât de uşor gravidă, e drept unele femei ramân mai uşor, unele mai greu, unele niciodată. Nu dau sfaturi, fiecare cuplu e diferit si face cum crede că e mai bine, mai ales pentru sănătatea femeii! Numai bine!