Da...relatia la distanta functioneaza la majoritatea cuplurilor.
În prezent, datorită impactului tehnologiei asupra vieţii noastre, pentru o mare parte din noi Internetul reprezintă o reală cale de a ne face prieteni noi şi chiar de a ne îndrăgosti. Deşi, aparent, totul pare rece şi lipsit de romantism, în multe cazuri Internetul a fost un mijloc eficient pentru stabilirea unei relaţii de cuplu la distanţă. Studiile efectuate de americani arată că peste 18% din relaţiile la distanţă sunt formate prin intermediul Internetului. Se pune întrebarea dacă o astfel de relaţie poate fi sinceră şi durabilă, până în momentul cunoaşterii directe. Rezultatul cercetărilor a arătat că, în peste 90% din cazuri, răspunsul este afirmativ, iar relaţia cu iubitul necunoscut de pe Internet poate fi o reuşită. Acest lucru este posibil deoarece partenerii sunt mai mult orientaţi către comunicare. Lăsând la o parte farsele sau pe cei care urmăresc altceva decât a stabili o relaţie de cuplu, relaţia la distanţă pe Internet poate permite o cunoaştere mai rapidă a celor doi parteneri. S-a dovedit însă că legătura telefonică poate strica totul în cazul în care partenerii nu se cunosc direct.
Partenerii rămân la distanţă
Cazul în care doi indivizi s-au cunoscut şi s-au întâlnit de câteva ori, apoi au rămas prieteni sau iubiţi, fiecare în oraşul său, este destul de întâlnit atât în SUA şi Canada, cât şi în ţările europene. Legătura păstrată prin telefon sau Internet este de această dată mult mai importantă, iar relaţia poate fi pusă în pericol de multe aspecte. Astfel, dacă la cei care nu se cunoşteau direct orice tip de afirmaţie era luat ca atare şi nu era judecat foarte dur, în acest caz unele nuanţe ale comunicării la distanţă pot da naştere la interpretări. O astfel de relaţie rămâne viabilă în cazul în care există o comunicare zilnică între parteneri, de cel puţin o oră. Cu cât trece mai mult timp de la momentul cunoaşterii directe, cu atât iubitul aflat departe va părea uneori diferit. Acest fenomen se petrece din cauza faptului că, practic, fiecare îşi conturează o falsă idee despre cine este cel pe care l-a cunoscut şi se aşteaptă să comunice cu acea persoană care reprezintă mai degrabă o creaţie a minţii fiecăruia. Cu timpul, acea persoană este aproape total înlocuită cu un model care nu mai seamănă foarte mult cu originalul. Din acest motiv este nevoie de comunicare zilnică, foarte deschisă, în care fiecare trebuie să încerce să fie el însuşi. O astfel de relaţie poate deveni foarte strânsă afectiv dacă partenerii se întâlnesc măcar o dată pe lună.
Unul din parteneri este departe
Dacă este vorba de un cuplu care a convieţuit în aceeaşi locuinţă timp de un an sau mai puţin, lucrurile stau puţin diferit. Partenerii care tocmai începeau să se cunoască mai bine au nevoie de cel puţin doi ani pentru a nu-şi forma o impresie falsă unul despre celălalt. Dacă distanţa fizică apare tocmai în această perioadă, se creează teama faţă de cum vor evolua lucrurile în viitor. Nesiguranţa este foarte mare, şi aceasta va da naştere la un stres permanent al ambilor parteneri, dar mai ales al celui care rămâne în locuinţa unde au convieţuit. În multe cazuri, presiunea acestui stres poate conduce la crize de gelozie sau la infidelităţi, ca un răspuns inconştient, de răzbunare, la presupusul adulter al celuilalt. În cazul unui cuplu mai vechi, lucrurile stau ceva mai bine, mai ales dacă există încredere de ambele părţi sau, uneori, o motivaţie financiară extrem de solidă.
Un partener plecat pentru mult timp
Dacă vorbim de cupluri tinere, de până în 30-35 de ani, plecarea unuia dintre soţi departe de casă poate afecta destul de serios relaţia. În acest caz, fiecare dintre soţi are foarte dezvoltat sentimentul de posesiune, chiar dacă iubirea nu este un sentiment foarte aprins la niciunul. Acest aspect al instinctului posesiv creează o tensiune enormă asupra ambilor parteneri. Relaţia poate supravieţui însă şi chiar se poate întări atunci când comunicarea zilnică aduce informaţii bogate legate de partea emoţională, de dor şi dragoste, dar şi de detalii foarte precise legate de petrecerea timpului liber. În cazul în care nu există aceste detalii extrem de precise şi verificabile ale petrecerii timpului în absenţa soţului sau soţiei, apar suspiciunea, gelozia, teama de a fi înşelat şi, mai ales, umilit.
În unele cupluri, plecarea unuia dintre parteneri în străinătate este privită ca o afacere şi chiar o scăpare de sub presiunea monotoniei sau a disputelor zilnice legate de bani. Pentru această categorie, destul de bine reprezentată în România, lucrurile stau chiar bine. Despărţirile pe o durată de câteva luni sau un an nu fac altceva decât să aducă în prim-plan sentimentele de dor şi dragoste care devin mai puternice. Pentru o altă categorie de indivizi însă, lucrurile se pot transforma într-un real calvar atunci când apare teama de a fi părăsiţi sau uitaţi. În acest caz este nevoie ca ambii parteneri să facă un efort să se viziteze de cel puţin 5-6 ori pe an şi să petreacă mai mult timp comunicând deschis şi sincer.
Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si saptamanal te vom tine la curent cu cele mai importante informatii!
Comentarii (2)
Scris de Nila pe 19. 07. 2010 la 00:07
In acealsi timp, aceeasi noua generatie de tineri isi creaza in mod natural propriile repere in lumea virtuala a Internetului si isi stabileste propriile reguli si conventii de "convietuire" pe cale virtuala: retelele sociale de tip Facebook infloresc la tot pasul si sunt populate de persoane de varste din ce in ce mai fragede! Inainte de demoniza acest fenomen, ar fi bine sa incercam sa-l intelegem, altfel nu vom reusi niciodata sa mentinem o comunicare sanatoasa cu proprii nostri copii.
Scris de Nila pe 18. 07. 2010 la 23:57
Din pacate exodul spre piata muncii occidentale a prins pe multi nepregatiti sufleteste si nenumarate cupluri sa-u vazut astfel sfaramate. Implicatiile tragice ale acestui fenomen sunt deja vizibile la generatia actuala de adolescenti si tineri, unde debusolarea si neincrederea in viitor si in valorile familiei isi spun cuvantul foarte acut.
Imi pare destul de frumos dar din pacate nu la toti functioneaza.Se pot face multe chestii ca sa fie frumoasa, dar asta depinde foarte mult de ambii parteneri daca chiar isi doresc asta.Trebuie sa tina legatura mereu, sa fie fideli unul altuia, si desigur ca sa aiba si mare incredere si rabdare unul fata de altul.Am crezut si eu in relatii la distanta, chiar am incercat dar din pacate nu a mers, insa am auzit alte cupluri care au fost cam de doi ani impreuna la o distanta destul de mare, asa ca nu-ti pierde speranta, totul merge inainte.Bafta
Intre mine si prietenul meu, distanta a fost de 300 km.
A fost una ''uriasa''. Atata timp cat sentimentul este reciproc, cat timp aveti incredere si afectiunea joaca un rol important in relatia respectiva, totul decurge magistral.
Mereu veti gasi subiecte noi de dezbatut.Nu trebuie sa te gandesti ''Ce sa vorbim maine?''.
Nu exagera cu gelozia si lasati unul de la celalalt.
Astfel, va fi o relatie de lunga durata, daca va iubiti :*
Sper ca ti-am fost de folos.
O luna da.Mai mult nu crede-ma si eu trec prin asta chiar acum.si este foarte nasol
Sunt ok atata timp cat stii sa o mentii.eu am 8 luni de cand vb cu prietenul meu si suntem la 600 de km distanta.ne vedem o data pe luna, dar relatia e foarte serioasa si ma inteleg si cu parintii lui foarte bine.chiar urmeaza sa ne mutam impreuna.conteaza foarte mult personalitatea voastra. daca baiatul merita de ce nu ar functiona? trebuie sa comunicati mult, sa fie respect si sinceritate
Frumos si cred... deoarece am fost si eu in situatia asta si tin cont sa zic ca nu 130 km nu 300 km ci mii de km
Intre mine si iubitul meu meu au fost 2000 de lm el fiind in alta tara a fost groaznica distanta dar am rezolvat m-am mutat eu cu el a si tin sa precizez ca pe net ne-am cunoscut si am vb cam 4 luni pe mess pana sa ne vedem si facem destule lucruri frumoase imi trimitea cate un mesaj frumos exact in momentul in care vb cu el pe mess sau ma suna seara sa imi spuna noapte buna chiar daca tocmai ne luasem la revedere cu cateva secunde inainte pe mess. relatiile la distanta sunt f frumoase dar trebuie f multa incredere, sinceritate, fidelitate si evident multa iubire daca sunt toate astea merge garantat.
Miha1308 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
HappynewCenusa întreabă: