Buna.Eu am avut chist ovarian si m-am operat acum cateva luni, mie mi-a extirpat si un ovar, deci chisturile ovariene pot provoca si infertilitate in cazuri mai grave dar cunosc si persoane care au avut chist ovarian si au putut duce sarcina pana la capat, oricum unele chisturi pot trece datorita pastilelor se ajunge la operatie cand nu mai nimic de facut sau pot trece pur si simplu asa cu trecerea timpului.Eu cand aveam chist ovarian imi crestea burta o avea cam cum este la gravide la 9 luni. Uite citeste e cele mai multe ori, prezenta chisturilor nu afecteaza capacitatea de procreere. Insa uneori, ele pot perturba ovulatia si provoaca un fel de infertilitate.
Chisturile ovariene sunt de doua feluri:
Chisturile functionale
Sunt cele mai frecvente (90%) si apar ca urmare a functionarii deficitare a ovarului (foliculul ovarian nu elibereaza ovocitul). Ele dispar de obicei spontan cu ajutorul pilulei contraceptive.
Chisturile organice
Pot aparea din cauze diverse si impiedica functionarea corecta a ovarelor. Dintre acestea fac parte: chistul folicular, endometrial sau cele care se intalnesc in sindromul ovarelor polichistice.
Chisturile organice se opereaza chirurgical. Netratate, ele se pot rupe si pot cauza dureri abdominale puternice si sangerari. Este obligatorie prezenta de urgenta la doctor.
Chisturile foliculare
Fac parte din familia chisturilor functionale. Perturbarile hormonale determina ingrosarea anormala a unui folicul care nu se rupe si nu elibereaza ovulul, formandu-se astfle un chist. Consecinta: nu exista ovulatie.
Din fericire, aceste chisturi dispar de obicei spontan dupa cateva cicluri menstruale. Daca nu dispare de la sine se apeleaza la un tratament hormonal (pilule contraceptive). Pentru a se vedea daca chistul a disparut se efectueaza o ecografie la doua-trei luni de la inceperea tratamentului.
Am fost la ginecolog sa vad daca sunt gravida.cand s-a uitat a vazut ca am chisturi.cu 2 zile in urma am facut test de sarcina si era pozitiv.i-am zis la doctora ca am facut test de sarcina si a iesit pozitiv.si ea mi-a spus.da a iesit pozitiv.dar tu ai chisturi si sarcina sa pierdut.mi-a dat niste antibiotice si mi-a trecut chisturile.dar sarcina numai era.
anonim_4396 întreabă:
idkandrei690 întreabă: