anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine poate sa-mi explice si mie metoda de contraceptie a calendarului..Am citit pe net ceva documentare dar sicer nu inteleg mare lucru...Va og sa-mi explicati daca cunoasteti acest mod de contraceptie..Multumesc anticipat:*

4 răspunsuri:
| simovacariu a răspuns:

Gasesti pe www.noifetele.ro
E un site super pentru fete.

Laur
| Laur a răspuns:

Trebuie sa intelegi din start un lucru: metoda calendarului nu este o metoda de contraceptie eficienta, ar trebui folosita mai mult pentru conceperea unui copil prin identificarea zilelor fertile decat ca metoda contraceptiva.

Se bazeaza pe faptul ca spermatozoizii traiesc maxim 5 zile, cu o medie de 3 zile, iar ovulul maxim 2 zile, deci daca stii cand ovulezi stii cand sa nu ai contact sexual neprotejat ca sa nu rezulte o sarcina. Problema e ca e greu sa stii sigur cand ovulezi si de cele mai multe ori ovulatia are loc in alta zi si iti da peste cap toata judecata :)

Citeste mai multe despre ovulatie aici: http://www.contraboli.ro/ciclul-menstrual-si-ovulatia-pe-intelesul-tuturor

| Andraa_3088 a răspuns:

Metoda calendarului este 100% sigura pentru fetele care au un ciclu regulat, adica de 28 de zile. Indiferent de situatie, trebuie sa-ti urmaresti perioada cu cel putin 6 luni inainte de a te folosi de aceasta metoda, pentru a fi sigura in privinta regularitatii.

Acum. prima data in cazul unui ciclu regulat, de 28 de zile. In acest caz, ovulatia are loc (de obicei) in cea de a 14 a zi, prima zi fiind considerata prima zi in care ai menstruatie. Astfel, ai putea sa ai un contact sexual neprotejat in primele 9-10 zile ( prima zi fiind considerata prima zi in care ai menstruatie, pentru ca zpermatozoidul poate trai 4-5 zile) si dupa a 16-17 zi ( chiar si a 20 a ca sa fii sigura, pentru ca ovulul traieste 1-2 zile )

In cazul unui ciclu neregulat, dupa ce ai notat timp de cel putin 6 luni (exact) prima zi a acestuia in calendar, numeri zilele dintre perioade, incepand cu prima zi si terminand cu ultima zi a ciclului, adica ziua dinaintea primei zile din urmatoarea luna in care vei fi la ciclu. (exemplu : in prima luna iti vine in 17 ianuarie, in a 2 a luna in 18 februarie. Intre cele 2 sunt 32 de zile *exceptand prima zi a ciclului urmator*). Dupa ce le socotesti pe toate iei perioada cea mai scurta si cea mai lunga ( exemplu : sa presupunem ca cea mai scurta este de 28, cea mai lunga de 35 ). Din ambele vei scadea 14 zile pentru a aproxima zilele in care s-ar putea sa se produca ovulatia (exemplu : 28-14=14 si 35-14=21, astfel, perioada fertila este intre zilele 14 si 21 ). In urmatorul pas, mai scazi 4-5 (pentru siguranta 5) zile din data intai in care s-ar putea sa ramai insarcinata (aici 14)-( ex : 14-5=9, pentru ca un spermatozoid traieste 4-5 zile ). Urmeaza sa adaugi 1-2 zile (pentru siguranta 2) datei 2 (aici 21)-(ex: 21+2=23, pentru ca un ovul traieste o zi, doua ) pentru a stabili din ce data vei putea avea un contact sexual neprotejat. In cazul acesta, vei putea s-o faci in primele 9 zile (prima fiind considerata prima zi a ciclului) si dupa a 23 - a zi. Din ce am auzit, sigure sunt doar primele 9-10 zile ale ciclului (subliniez, incepand cu prima), restul depinde de organismul fiecareia. Asta cu 9-10 zile e testat sa zic, si pot sa-ti spun cu siguranta. Oricum, prezervativul este bun. fiind o protectie impotriva BTS-urilor. Sper sa intelegi ceva, nu prea ma pricep sa dau explicatii de genul :p.

| liz23 a răspuns:

Metoda calendarului nu te incalzeste cu nimic...pentru ca sunt sanse sa eviti o sarcina dar la fel, neprotejandu-te, te poti imbolnavi. Informativ se calculeaza din prima zi a menstruatiei 10 zile nefertile, apoi urmeaza 10 fertile.Metoda se adreseaza acelora care in primul rand vor un copil si in al doilea rand au data fixa.Gandeste-te bine ce faci si nu te baza pe acest calcul.