Da, inceperea vietii sexuale inainte de 17 ani si jumatate este unul din principalii factori de risc pentru cancerul de col uterin. Studiile arata ca 90% din femeile care facleziuni precanceroase si sanceroase de col uterin inainte de 40 de ani, si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani.
Motivul este simplu: intre 12 ani si 17 ani si jumatate, colul uterin sufera o rotatie (ultima etapa a maturarii orgnelor genitale feminine) care expune spre vagin partea cea mai vulnerabila, jonctiunea dintre endocol si exocol, zona din care iau nastere toate cancerele de col uterin. Traumatizarea acesteia in timpul actului sexual (la fiecare penetrare, capul penisului izbeste in col, apoi aluneca spre posterior) declanseaza leziunile precanceroase si canceroase.
Daca la asta se asociaza orice fel de infectie genitala si mai ales infectia HPV, evolutia este extrem de rapida. Problema cu infectia HPV este ca este greu de diagnosticat la barbati, trebuie analize repetate si costisitoare si putine cupluri isi fac mai mult de o dozare, motiv pentru care adesea nu stiu de existenta bolii decat cand e prea tarziu (e complet asimptomatica atat la barbat cat si la femeie inainte de aparitia leziunilor precanceroase).
Din aceste motive, orice femeie care isi incepe viata sexuala mai devreme de 18 ani se va duce, toata viata, la ginecolog la intervale de maxim 6 luni (de doua ori mai des ca o femeie normala). Asta este un handicap, fiindca nu isi poate programa deplasarile, vacantele, etc, la liber, trebuie sa tina cont de programarile periodice la ginecolog. Orice vizita sarita duce la posibilitatea ca data viitoare sa fie prea tarziu si leziunile sa fi scapat deja de sub control.
Daca am vaccin contra aceste cancere, mai e posibilitate sa aiba loc? ( scuza-ma, dar stau in alta tara de 11 ani, nu in Romania, si nu prea stiu scrie corect romaneste)
Nu esti vaccinata contra acestor cancere, ci contra virusului HPV (a 3 tulpini). Poti lua oricand alta tulpina HPV si sa faci cancer. In plus, traumatismul ramane, nu exista vaccin impotriva lui. Vaccinul HPV te protejeaza de cancer de col cu conditia sa duci o viata sexuala normala, adica sa o incepi dupa varsta minima permisa, sa iti testezi partenerii si sa nu ai relatii sexuale intamplatoare.
Si HPV se poate lua fara prezervativ, nu?
Din pacate, HPV se poate lua si la folosirea prezervativului, deoarece infecteaza si tegulentul din jurul organelor genitale. Este singura boala cu transmitere sexuala pentru care prezervativul este doar o protectie partiala. De aceea este important ca analizele sa fie facute inainte de orice fel de contact sexual.
Multumesc mult pentru raspundere. Se pot intampla multe, si nu inteleg dc lumea din ziua de azi trec la fapte fara a lua in considerare aceste lucruri.