anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeti ca puteti avea o relatie de amicitie cu fostul/fosta dupa o anumita perioada?

Sunt multe persoane care zic ca nu se poate,dar si persoane care spun ca se poate, ca ei au avut si inca au o relatie de amicitie cu fostul/fosta.

Voi ce credeti despre asta? ( E ok orice raspuns, dar le apreciez mai mult pe alea in care se ofera si argumente).

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Bineinteles ca se poate.
Dar trebuie sa inteleaga si sa accepte amandoi de ce relatia nu a mers si ca e mult mai bine sa fie prieteni decat iubiti. Pana la urma, dincolo de alte discutii, o relatie nu functioneaza pentru ca unul, sau ambii parteneri, nu ofera celuilalt ce isi doreste. Chiar daca in momentul cand s-au cunoscut oferea, in timp iti poti schimba perspectiva, prioritatile, etc si atunci tu, partenerul, sau ambii nu mai oferi/oferiti celuilalt ce ii trebuie pentru a avea o relatie iubit-iubita sau sot-sotie. Dar asta nu impiedica cu nimic sa ramaneti prieteni buni.

| RAY a răspuns (pentru Holiday):

Pai si ce te faci daca o iubesti tot mai mult? ca fiind amic cu ea nu o vei uita si vei suferi tot mai mult

16 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Se poate însă amândoi trebuie să fie foarte bine ancorați în viața proprie, cu un țel bine stabilit și o relație funcțională, să nu fie nici unul singur. Și trebuie zic eu să treacă un timp de la despărțire, să te obișnuiești cu noua situație. Cred în astfel de prietenii doar după 2 - 3 ani cel puțin, ca să nu zic 5 - 8. Să nu mai vezi fostul/fosta doar ca pe o veche iubire sau ca pe o relație eșuată. Să vezi persoana care e acum, independent de tine, cu toate provocările și satisfacțiile pe care le are, cu pasiuni pe care le aveți sau nu în comun. Pentru început poți să te comporți civilizat și imediat după despărțire, să saluți dacă dai întâmplător peste el sau dacă îți cere un ajutor să i-l oferi, ori chiar tu să ai inițiativa dacă poți contribui cumva la bunăstarea lui/ei, atâta timp cât o faci dezinteresat de ideea de continuare a relației care nu mai are sens. Dar vorbim de interacțiuni bruște, episodice, de scurtă durată. Când cauți prezența fostului/fostei imediat după o despărțire care are motive temeinice zic eu că nu e de bun augur. Asta o faci după ce recapeți controlul asupra vieții tale și se produc anumite schimbări interioare,

| metehne a răspuns:

Depinde de persoane. Deși personal, eu nu aș putea. Oricum nu văd ce beneficiu ar aduce o relație de prietenie cu fostul/ fosta. Mai ales dacă încă ții la persoana respectivă. Mai mult ai învărti cuțitul în rană. Plus că vei rămâne blocată în trecut.
Exista însă și varianta a doua. Se poate atunci când cele două persoane nu au investit prea multe sentimente spre deloc. Șituațiile de genul nu ți se mai par awkward, cred.

Este ok să păstrați o relație bună, în sensul că atunci când vă vedeți să nu vă îgnorați. Un "Bună, ce mai faci?" amiabil este perfect normal.
Dar, cum mai zis, depinde de tine, dacă vrei să te "înhami" la genul ăsta de prietenie.

| PersonajFictiv a răspuns (pentru metehne):

Exact asta cred si eu, foarte frumos raspunsul tau, mai ales partea cu " depinde de persoane, eu personal nu as putea" unde ai recunoscut ca tu nu ai putea dar sunt persoane care pot, imi place ca nu ai generalizat.

| RAY a răspuns:

Eu am incercat si a fost un esesc total, desi parerea mea din propie experienta e ca nu pot ramane cu cineva in relati amicale dupa despartire, mai mult o vei iubi si isi faci singur rau cu mana ta

| Freya1 a răspuns:

Da se poate.
Eu m-am despartit acum cateva luni de fostul cu care am fost 8 ani de zile si ne intelegem bine.Adica am ramas prieteni si chiar ne ajutam la greu deoarece avem respect unul fata de altul si de ani petrecuti impreuna si chiar daca atunci cand ne-am despartit ne-am certat putin suntem oameni maturi si ne intelegem oarecum nevoile unu altuia.Nu stiu daca este faza aia cu ne mai iubim sau ceva dar eu una nu mai simt iubire fata de el decat ca tin la el si il apreciez si respect pentru tot ce a facut in ani astea pentru mine.Nici la el nu stiu ce sentimente sunt dar este constient ca trebuie sa imi respecte decizia daca m-a iubit vreodata si imi vrea binele.
Deci da este bine si se poate sa ramai prietena/prieten cu fostul/fosta din respect si daca nu v-ati ranit reciproc atat de tare incat sa vi se transforme iubirea in ura

| sofisis a răspuns:

Se poate dar daca trece o buna perioada de timp in care cei doi nu se vad deloc. Timp in care fiecare investeste in alti oameni si deci se stinge orice urma de sentiment sau de amintire dureroasa sau pregnanta.

| PersonajFictiv a răspuns (pentru sofisis):

Vorbesti din experienta sau e doar o parere?

| sofisis a răspuns (pentru PersonajFictiv):

E o parere formata pe cazuri din jurul meu. Am vazut prietenii formate din relatii din trecut.
Eu nu pastrez relatii de prietenie ci doar relatii cordiale, de bun simt. Gen salut daca ne intalnim si ajut daca mi se cere, daca e vreo situatie mai incurcata, nu asa la orice pala de vant.

Inteleg,da aia care sunt prieteni din trecut, au relatii sa inteleg?
Si conteaza si ce fel de relatii au avut, cat s-au iubit ei, daca doar au tinut unul la altul e mai usor sa ramana amici.

Nu sunt prieteni din trecut. Sunt prieteni in prezent, fosti iubiti in trecut.
Puii mei, gradul de iubire dintre ei nu ti-l pot cuantifica...
Stiu doar ca nu s-au vazut ceva ani. Si cand s-au revazut, au simtit drag unul fata de celalalt dar la modul amical. Nu romantic.

Asa da, dupa cativa ani.
Mersi de raspuns, sofififisisisis.

Pai asta am spus in raspunsul meu initial surprise
"Se poate dar daca trece o buna perioada de timp in care cei doi nu se vad deloc"

Da,dar apoi eu te-am pus sa revii cu un raspuns nou la o intrebare noua " :
"Da aia care sunt prieteni din trecut, au relatii?" - adica daca sunt amici ( aia care au fost impreuna ) si nu sunt singuri, adica sunt intr-o relatie cu cineva si sunt si ei amici ( in unele cazuri, partenereul nu e prea ok cu relatia pe care o are celalalt partener cu fostul/fosta).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Se poate, dar trebuie sa treaca o anumita perioada de timp.Si conteaza mult si motivul pentru care s-au despartit. Daca a fost ceva de comun acord, pe cale amiabila, pot sa devina prieteni, fara sa mai fie nimic stanjenitor intre ei(cu conditia sa nu mai existe sentimente intre ei). Daca a fost o despartire"urata", sunt slabe sanse sa mai aiba o relatie de orice fel.

| kandaraki a răspuns:

Nu e ok, e trecutul si gata, trecutul niciodata nu trebuie sa apese peste viitor, a fost ce a fost, da au fost si momente frumoase, dar ele au fost, asa ca mergi inainte si lasa complet trecutul