In ultimii ani ne-am lasat purtati de val in ceea ce priveste Valentine's Day, insa niciodata nu am stat sa ne gandim ca de fapt, traditia romaneasca are si ea o zi a indragostitilor si anume Dragobetele. Bineinteles, nu este de neglijat rapiditatea cu care este mediatizata si comercializata ziua de 14 februarie doar pentru multitudinea de vanzatori de inimioare. Desi nu este nevoie de o zi speciala pentru a sarbatori dragostea, cu totii ne-am dat acordul sa avem o zi internationala a iubirii. Sa incercam sa reinviem traditiile romanesti demult uitate, insa prezente in inimile oamenilor ascunsi in diferite colturi ale tarii.
Ziua Indragostitilor - varianta romaneasca
Dragobetele (Ziua Indragostitilor) este sarbatorita la noi in data de 24 februarie. Totul se petrece la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie deoarece atunci se considera inceputul primaverii, cand primele plante scot capul zburlit de sub ultima zapada, cand pasarile si animalele ies din ascunzatori pentru a se incalzi la razele soarelui, cand tinerii intra in ritmul vietii si al dragostei. In aceasta perioada totul renaste, primavara isi intra in drepturi, iar petrecerea si voia buna face un popas si pe plaiurile romanesti.
Povestea din spatele sarbatorii
Cu toate ca exista multe opinii referitoare la existenta Dragobetelui, majoritatea considera ca acesta era reprezentat de un tanar zeu, adesea asemanat cu Eros = Zeul Dragostei la greci si Cupidon = Zeul Dragostei la romani.
Acest tanar considerat un fiu al Babei Dochia din basmele noastre, era unul plin de viata careia ii placea sa iubeasca, tot el oficiind din cer nunta tututor plantelor si animalelor; o nunta ce avea sa dureze tot anul. In aceasta frumoasa zi baietii si fetele mari precum si barbatii si fetele tinere se aduna si petrec, astfel iubirea lor fiind legata pe tot parcursul anului.
Traditii
In ziua de 24 februarie, tinerii si nu numai se imbracau in haine de sarbatoare si se adunau in centrul satului. De aici, porneau spre padure in cautarea florilor de primavara precum ghiocei si toporasi adesea folosite in descantece de dragoste. Seara se organizau focuri pe dealurile din apropierea satului, iar in jurul lor baietii si fetele se intreceau in povestiri amuzante si dansuri. In timpul pranzului, fetele se intorceau in sat alergand fiind urmarite de baietii care le indrageau. Totul se termina cu un sarut lung in prezenta tuturor semnificand unirea si iubirea lor in anul respectiv.
In unele parti exista obiceiul ca fetele sa adune zapada netopita sau apa de izvor, pe care o pastrau cu mare sfintenie fiind considerata (apa din surasul zanelor). Fetele obisnuiau sa atinga baieti din alt sat pentru a fi dragoastoase tot anul, iar cele care nu se intalneau cu un reprezentant al sexului opus aveau sa nu fie iubite pe tot parcursul anului.
Ce poti face de dragobete
Fiind o zi speciala si pentru ca traditia nu se mai respecta in zonele urbane puteti apela la o iesire intr-un colt al tarii pentru a petrece cu persoana iubita, intr-o atmosfera plina de basm si voie buna sarbatoarea Dragobetelor.
Pentru ca nu toti au posibilitatea de a se intalni cu vechile obiceiuri exista si varianta moderna de a merge la un film sau la o cina romantica impreuna cu iubitul.
Daca sunteti adeptii poeziei sau literaturii sunteti invitati alaturi de perechea voastra la Casa de Cultura a Studentilor pentru a va bucura de concerte,spectacole de teatru si alte surprize.
Tot in aceasta zi aveti posibilitatea de a merge la Targul Martisorului la Palatului Copiilor, unde veti putea alege cadouri personalizate si lucrate manual potrivite pentru persoanele dragi. Daca sunteti impatimiti ai mancarurilor traditionale puteti trece pe la Targul de Produse Traditionale organizat de catre Romexpo. Tot acolo puteti admira si vizita Targul de cadouri originale Expo Martisor – La Femme Boutique.
Iar daca vremea va permite puteti opta pentru o plimbare prin parc dupa care va puteti retrage sa vizionati un film romantic alaturi de jumatatea voastra, in confortul propriului camin.
In primul rand, atat Valentine's Day cat si... Dragobetele asta de care amintiti, SUNT DE IMPORT. Prima e sarbatorita de cca 75 % dintre popoarele lumii si initiata de Lumea Crestina "apuseana" (si aici intra toate popoarele latine, din care ne face placere sa credem ca facem parte si noi ) iar cealalta (Dragobetele) importata de la popoarele slave (in special din spatiul rusesc ). A doua idee principala : dateaza numai din sec. al XIX-lea! Deci n-are NICIO TREABA cu CUPIDON, EROS sau.BABA DOCHIA! Observam ca mare traditie pe teritoriul Romaniei nu prea are, in afara de cateva regiuni din Moldova, Nordul Dobrogei si a Olteniei! Iar in al trei-lea rand DRAGOBETELE se identifica cu sarbatoarea de rit vechi (importanta de peste granita de est a tarii )a "Intaia si a Doua Aflare a Capului Sf. Ioan Botezatorul" din 24 februarie! CRED CA CEI CARE I-AU CITIT PE INAINTASII NOSTRII, lingvistii Lazar Saineanu si Al. Cioranescu sau etnologii Nicolae Constantinescu si Marcel Lutic, nu pot pune la indoiala ca aceasta sarbatoare APARTINE LUMII SLAVE.nu LATINE!
Mda ce pot sa spun criticul tot critic ramane...dar se vede ca nu a citit cu atentie articolul. Nu scrie ca este cupidon ci doar ca este asemenat cu acesta... tot un fel de zeu al dragostei nicidecum ce ai inteles tu. Dar asa e cand criticimult succes draga!
Chiar dacă-s băbuţă albă
Ani destui având în salbă,
A iubi şi mie-mi spune
Ca oricărui de pe lume
Că-i bine a preţui
Tot ce ai pe lângă tine.
Din iubirea Lui cea mare,
Domnu-a dat la fiecare,
Un copac de îngrijit,
O floare de răsădit
Şi un om menit chiar mie de iubit.
La mulţi ani băieţi şi fete,
Şi un vesel Dragobete să aveţi in acest an;
Sufletul să-i fie calm, iară ochii de mărgean.
Cu mult drag, o băbuţă.
Buna!
Nu realizati cit ma bucura sa vad si traditiile noastre neaos-rominesti isi gaseste loc si aici, in acest sit. WELL-DONE, adicaERFECT! Si asta o spun cu toata inima si cu tot respectul.Acum nu vreau, si nici nu-s un ipocrit, asa cum nici nu-mi arog calitatea de a fi patriot 100%, insa de de peste 9 ani tot promovez si explic tuturor celor din jurul meu,si cu cine mai intru in contact,ca e esential sa ne gindim si sa respectam prioritar traditiile noastre neaos-rominesti,si apoi sa acordam credit si importului de alte astfel de chestiuni!
Acum sa nu fiu inteles gresit,cum ca nu as respecta sau caut sa infaimez cultura si traditiile altor popoare,insa se face mare tevatura in acest sens, in detrimentul "averii "noastre stramosesti, asa cum se fac si fata de alte sarbatori intriseci.Acum vin si intreb:
Oare noi nu avem Halloween-ul nostru?(dar cite nu avem!); oare nu avem noi ROMINII SARBATORI ALE IUBIRII? si inca cite!); nu avem noi sarbatori ale eroilor nostri? etc!
De ce sa nu ne vedem intaia-si data de asa-zisele "obligatii" strabune,si apoi daca mai avem timp si resurse,sa ne ocupam si
de "averile" altora,care ne fac cinste si vin sau trec prin tara asta a noastra atit frumoasa, si totodata, atit de pagubita de NOI TOTI!
Buna! Din pacate, exista si posibilitatea ca de Dragobete sa fii singur/a. ( asta mi s-a intamplat mie inainte cu o zi de dragobete ) bineinteles ca el nici macar de Dragobete nu m-a sunat sa-mi spuna "te iubesc" din simplul motiv ca nu simte acest lucru, purul adevar fiind ca nu mai tine la mine. Nu e deloc corect si e total aiurea ca eu sa fiu moarta dupa el, iar lui nici macar sa-i peste de mine ca sunt singura de Dragobete. Sunt si asemenea cazuri in care fata trebuie sa fie ea cea puternica si sa caute sa iesa dintr-o situatie care nu o avantajeaza deloc. Nu m-am hranit cu iluzia unei iubiri care va veni in timp; si am rupt cat mai rapid vraja unei pseudorelatii in care sunt de una singura. Dar totusi, de Dragobete am fost pana la Targul Martisorului la Palatului Copiilor, de unde am cumaparat mai multe lucruri pentru persoanele dragi mie, apoi am facut o scurta plimbarica prin parc.
Ziua indragostitilor. Un bun prilej pentru vanzatorii de flori, de la tarabe, sa faca bani. Eu niciodata nu am sarbatotit aceste,, sarbatori''.
Dezgustator articol.
Eu personal cand vine ziua aia fumez marijuana sau trag pe nas cu persoanele "iubite" bineinteles.
Ma rog nu numai in ziua aia, orice sarbatoare mi se pare o alta zi normala dar cu un motiv in plus sa fac ceva.
Dany_Daniel_1998 întreabă: