Buna
o trimitere catre ginecologie, apoi o mica discutie cu medicul ginecolog, un scurt istoric despre tine si ce simptome ai, si apoi sus pe masa de control ginecologic.
O zi frumoasa sa ai
Discuție cu medicul, istoricum tău, dacă ai parteneri sau nu, dacă ești sau nu virgină, apoi consultul propriuzis depinde de ce problemă ai în general te crăcănează pe un scaun special se uită în cazul în care e nevoie va palpa cu 2 degete în interiorul vaginului, iarăși dacă este cazul se va recolta o probă de secreție să se facă niște analize și cam atât.
Buna!
Prin intrebari si puneri la aparate pentru un control mai amantuntit sa vada daca este ceva neinregula.
Te pup, pa pa! :*
Buna!
Iei trimitere de la medicul de familie, te duci la ginecolog, mai intai stati de vorba si stabilesti motivele vizitei, apoi sus pe masa de consultatie, doctorul giecolog isi pune manusi, verifica daca e totul in regula pe acolo, si in functie de cum pare sitautia stabiliti niste analize sau un tratament. La inceput e stresant, dar te obisnuiesti.
Te pup!
Uneori depinde de cat de ocupat este medicul ca sa vorbeasca la telefon. In mod normal, dezbracat (de la brau in jos, tu, nu doctorul)+control (stai pe capra, iti spune asistenta cum) +ecograf (daca soliciti)=20-30 min
Important e sa fii curata, epilata si sa nu te lungesti la vorba cu cei care asteapta sa intre. Ai grija si mai ia pe cineva cu tine, pentru moral!
La prima intalnire medicul stabileste un dialog cu pacienta, si face un interogatoriu complet, alfand astfel date deosebit de importante despre istoricul afectiunilor acesteia, antecedentele herodocolaterale (ale familiei) si simptomatologia prezenta. Va dori sa stie:
-data ultimei menstruatii, daca este regulata si la ce intervale apare (de regula 27-31 zile), cat dureaza (3-7 zile), ce aspect are sangele eliminat si ce cantitate (flux), daca este insotita sau nu de dureri.
-numarul sarcinilor, al nasterilor si al avorturilor si daca avortul a survenit in mod spontan sau s-a realizat "la cerere".
-cum au decurs sarcinile si nasterea (naturala sau prin cezariana-recomandata sau "la cerere"), daca nasterea s-a produs la termen si ce greutate au avut copii la nastere.
-daca ati observant secretii anormale sau sangerari in afara ciclului menstrual
-daca aveti o viata sexuala activa, aveti sau nu dureri la penetrare si daca aveti orgasm.
-se face istoricul bolii actuale, se prezinta simptomatologia si modul cum a debutat boala (brusc sau insidios).
-in final, medicul informeaza femeia asupra metodelor de consultatie si explica care sunt tehnicile de examinare si cum decurge aceasta, femeia putand refuza acele manevre cu care nu este de acord sau care ii provoaca un discomfort insuportabil.
Inspectia pacientei
-se observa starea fizica generala, pilozitatea, coloratia tegumentelor si mucoaselor
-se examineaza abdomenul pacientei, linia subombilicala, prezenta eventualelor cicatrici.
-se palpeaza abdomenul ( cu mana usor incalzita pentru a nu crea discomfort) si zonele inghinale pentru a se putea evidentia eventuale tumori sau starea de balonare.
Examenul sanilor. Este obligatorie la fiecare examen gynecologic si, daca medicul omite, trebuie sa-I atrageti atentia.
-pacienta isi ridica bratele la ceafa sau pune mainile in solduri sau este intinsa pe patul de examinare.
-se observa conformatia sanului, areola mamara, modificari tegumentare si pilozitatea, daca exista.
-se apasa cu palma fiecare cadran al sanului, in diverse pozitii
-se preseaza mamelonul pentru a evidentia scurgeri anormale ale acestuia, se examineaza canalele galactofore
-se palpeaza regiunea axilara si supraclaviculara in cautarea unor adenopatii.
Examenul genital
-se inspecteaza vulva si labile, se observa conformatia si coloratura acestora, data de gradul impregnarii cu hormoni sexuali.
-se cauta eventualele leziuni de sifilis, condiloame sau secretii vulvo-vaginale
-se examineaza perineul, cicatricile si fistulele sau leziuni distrofice tegumentare, se analizeaza tonusul muscular si al sfincterelor
-la nivelul rectului se observa prezenta homoroizilor, a fistulelor si ficurilor anale, tumori sau scurgeri anormale
-se observa clitorisul, meatul urinar, orificul vaginal si glandele anexe.
Tuseul vaginal. Se executa dupa ce pacienta a urinat si s-a intins pe masa de examinare in pozitie ginecologica. Medicul introduce in vagin doua degete (dupa ce-si pune manusi sterile) in timp ce, cu cealalta mana, palpeaza si apasa abdomenul pentru a evidentia mai bine toate organelle genital.
-permite depistarea unuor anomalii de pozitie sau a cresterii dimensiunii uterului care poate fi retroflexat, anteflexat, retrovers sua vertical. Se verifica volumul, consistent, mobilitatea si sensibilitatea acestuia.
-se palpeaza ovarele si trompele uterine, pentru depistarea chisturilor sau tumorilor
-se palpeaza colul uterin, se verifica forma, consistenta, orificiul (punctiform la femeia carenu a nascut si transversal la multipare) si orientarea acestuia. El poate fi cicatriceal sau normal sau poate sangera la atingere.
Tuseul rectal. Se foloseste ca tehnica de examinare a virginelor, prin introducerea unui deget in rect pentr evidentierea tumorilor genital sau extragenitale.
Examenul ca valve. Medicul va departa labile mici si va introduce in vagin doua instrumente (sterile si preferabil incalzite in prealabil) care se numesc valve pentru a deschide orificiul vaginal. Aceste nu se vor lubrefia pentru a nu modifica continutul vaginal.
-se va urmari aspectul mucoasei vaginale, leziunile vaginale (ulceratii, chisturi, leziuni canceroase)
-existenta unei secretii sau sangerari
-prezenta copului uterin, aspectul acestuia, culoarea si modificarile epiteliului cervical, ca si eventualele scurgeri din cavitatea uterina, prezenta glerei cervicale sau alte secretii.
-deschiderea cu valve permite recoltarea secretiei vaginale si a celulelor de la nivelul colului uterin pentru testul Papanicolau.
Incheierea examenului ginecologic.
-pacienta se ridica si se imbraca apoi se aseaza la biroul medicului pentru discutii
-medicul stabileste un diagnostic si explica pacientei, in termini uzuali, despre ce este vorba in afectiunile respective
-recomandarea unui tratament, scrierea unei retete si explicarea administrarii medicamentelor si solutiilor
-se discuta despre metodele contraceptive recomandate avand in vedere caracteristicile individuale si de sanatate ale pacientei
-medicul raspunde intrebarilor pacientei si ofera lamuriri suplimentare, daca este cazul
-se stabileste data examenului viitor in functie de sosirea rezultatelor analizelor de laborator (daca acestea au fost recoltate).
Perioada optima in care se poate efectua un examen ginecologic este la jumatatea ciclului (cateva zile dupa ce a incetat menstruatia) pentru a nu fi influientate diagnosticul si analizele de laborator.
Ca regula generala, inainte cu doua zile de consult nu se va introduce nimic in vagin, nu se folosesc tampoane interne, nu se fac spalaturi vaginale, nu se face sex.
anonim_4396 întreabă:
Andreea1095 întreabă:
RayKzor51 întreabă: