Nu exista absolut nici o zi fara risc de sarcina. Metoda calendarului identifica zile cu risc minim, dar nu zero.
Ea se poate aplica numai daca ai ciclu perfect regulat. Se noteaza data venirii menstruatiei in 6 luni consecutive. Intervalul dintre doua menstruatii succesive trebuie sa fie constant (se admite o singura zi de abatere in 6 luni). Daca nu e constant, metoda calendarului nu se poate aplica.
Daca intervalul e constant, atunci se numara zilele, incepand cu prima zi de menstruatie. Sunt considerate cu risc minim primele 5 zile (numarand din prima zi de sangerare) si ultimele 5 zile (inainte de urmatoarea sangerare). Asadar, sunt 10 zile consecutive pe luna, centrate de prima zi de menstruatie.
Metoda veche: daca ai ciclu de 30 zile si prima zi este sa zicem 1 martie, afli jumatatea, deci 15. martie. La aceasta cifra, scazi 4 si aduni patru, pentru a afla prima si altima zi a intervalului de ovulatie. Asadar intre 11 si 19 martie tu esti fertila. Metoda nu e sigura.Alta metoda este sa iti masori zilnic temperatura vaginala.La ovulatie, temperetura creste, cam o data cu umflarea sanilor.Nu este prea sigura. Cea mai sigura, e steriletul, dar nu stiu amanunte, daca se pun la varsta ta. Asa ca in loc sa calculezi si sa masori, apeleaza la condom.