Un copil nu este niciodată vinovat pentru abuzul la care este supus, însă există câteva modalități în care pot fi prevenite astfel de situații:
-
învață faptul ca propriul corp îți aparține și nimeni nu are dreptul să îl atingă fără acordul tău;
-
atunci când un adult îți cere să manifești anumite comportamente cu caracter sexual (săruturi, mângâieri, atingeri), spune "NU!" și anunță o persoană adultă de încredere;
-
nu vorbi cu persoanele necunoscute și nu le urma dacă îți cer acest lucru;
-
învață diferența dintre un secret bun (surpriză) și unul rău (ceva ce ținem pentru noi, dar știm că este greșit și ne face să ne simțim inconfortabil);
Regulile de prevenire se aplică şi atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoşti. Chiar dacă le placi şi au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zonele intime.
CE TREBUIE SA FACI
-
Stabileşte limite - nimeni nu trebuie să atingă părțile tale intime și nimeni nu are dreptul să îţi ceară să îi atingi părţile intime
-
Nu permite unei alte persoane adulte să îţi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, nu îi trimite astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoşti.
-
Învaţă să spui NU! Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor „nu”. E în regulă să îi ceri unui adult să plece, dacă se întâmplă ceva care simţi că este greşit. Dacă îţi este teamă de reacţia agresorului, atunci poţi inventa un motiv plauzibil.
Suntem rezultatul atingerilor trăite. Apără-te de cele nedorite. Apără-te de agresiunea sexuală. Sună la 116111! Scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro sau pe http://www.116111.ro (disponibil 24/7). Află mai multe la https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/!
TPU.ro susține campania “Atingeri nedorite”, organizată de Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România.