trebuie sa ai curaj in tine odata sa indraznesti apoi va fi mai usor, important este sati spui mereu in minte ca tu esti mai tare decit toti si vei reusi orice, spune asa nu-mi pasa ce zice lumea nu ma intereseaza de discuta repeta mereu aceste cuvinet si iti va fi mult mai usor sa treci peste timiditate, si inca ceva cind vorbesti cu cineva nu conteaza cu cine priveste persoana direct in ochi nu apleca ochii in jos asta da dovada de slabiciunea ta succes.
Imagineazati pe toata lumea mai proasta ca tine... asa iti iei tupeu imediat
Doamne,o boala?! Pe bune, asta e argumentul vostru. Timiditatea este de fapt o teama de ati spune cu voce tare parerile, de a nu fii umilit sau ironizat.Pentru a scapa de timiditate trebuie mai intai sa te convingi ca persoana cu care vorbesti, chiar daca ti se adreseaza mai urat, nu are neaparat ceva cu tine, poate ca iai spus ceva care l-a deranjat. Daca vezi lucrurile din acest punct de vedere, ar trebui sa nu mai te invinuiesti pentru inabilitatea ta (imaginara) de a comunica sau sa iti invingi parerea ta bolnavicioasa conform careia oamenii nu te plac. Oamenii mai sunt timizi si din cauza lipsei de siguranta. Daca iti trece prin minte ideea ca ai de spus ceva important intr-o conversatie, de ce nu ai trece peste jena, astfel incat sa iti expui punctul de vedere si sa iesi in evidenta? Cea mai buna modalitate de a te obisnui sa iti impartasesti gandurile este practica.Sileste-te sa iti exprimi personalitatea. Peste putin timp, nu va mai trebui sa te fortezi ci iti va face placere sa iti expui fiinta.Aseaza-te in locul cel mai vizibil dintr-o incapere si incearca sa realizezi ca atunci cand dai glas opiniilor tale nu le faci altceva decat o favoare celor din jur.Fa-ti cati mai multi prieteni si interactioneaza cu cat mai multe persoane, ai sa vezi ca incetul cu incetul timiditatea va disparea:*
Este o realitate faptul ca timiditatea reprezinta o bariera psihologica in relationarea interpersonala. Parca ceva te opreste sa te exprimi, sa arati ceea ce esti si sa comunici ceea ce doresti.
De fapt, este o caracteristica ce determina o alaturare intre ceea ce esti si ceea ce nu poti arata ca esti, deoarece reusita de a te prezenta si reprezenta in fata celorlalti, clar, in deplinatatea calitatilor tale (calitati pe care stii ca le ai si pe care le-ai cultivat) este nesatisfacatoare.
Te dezavantajeaza faptul ca esti timida si nu reusesti sa convingi prin exprimarea a ceea ce esti si potentialul pe care il ai?
Primul pas si cel mai important pe care trebuie sa-l parcurgi reprezinta o conditie a reusitei tale: sa-ti doresti din tot sufletul depasirea timiditatii, daca ai ajuns la concluzia ca aceasta te caracterizeaza. Numai in acest fel vei fi pregatita sa urmezi sfaturile de mai jos.
1. Studiaza-ti limbajul corpului, de la privirea ocolita la felul de a te aseza pe marginea scaunului, vocea prea inalta sau prea joasa, tacerea tensionata, mimica si gestica impietrite sau teatrale, pe care cei din jur nu prea "le gusta".
Incearca sa privesti firesc, in ochi, persoanele din fata ta, deoarece acest lucru transmite sinceritate, incredere si, de ce nu, simpatie. Pozitia spatelui tau nu trebuie sa fie decat dreapta si impunatoare, deoarece exprima siguranta si stima de sine. Daca este nevoie sa dai mana cu un partener de afaceri, strangerea de mana nu trebuie sa fie defensiva (moale sau doar schitata), dar nici ofensiva (puternica). Exerseaza cum ar trebui sa procedezi, acasa, cu persoane apropiate tie, care pot si sunt dispuse sa-ti sustina eforturile depuse pentru depasirea timiditatii.
2. Studiaza-ti modul de a comunica verbal, evitand conversatia lacunara, laconica si mai ales tacerea, care este blocajul cel mai frecvent. Incearca sa redai tacerii o incarcatura emotionala, deoarece si aceasta poate fi un mod de comunicare: stimulativa pentru ceilalti printr-o mare putere de a asculta; incruntata, tensionata, agresiva, inhibanta sau autoinhibanta; ironica, dezaprobatoare, dispretuitoare, cu un rol defensiv sau meditativa, filosofica. Renunta la tacerea golita de prea mult sens sau la cea care abunda de sensuri, la tacerea brusca sau prelungita.
3. Abandoneaza-ti felul de a fi singuratic, placerea singuratatii sau teama de oameni. Teama pe care o resimti in mod subconstient este de fapt teama de teama, mai mult imaginara. Incearca sa fii mai indrazneata, sa cauti compania celorlalti, incearca sa-i cunosti si sa-i intelegi. Dezvolta comportamente sociale armonioase si eficiente interpersonal. Gandeste-te ca toti trebuie sa interactionam intr-un fel sau altul, voit sau nu. Lumea este formata din noi toti!
Nu trebuie sa te gandesti la consecinte, fa totul din suflet si lasa timiditatea de-o parte.
Cu curaj, trebuie sa incerci sa depasesti timiditatea. E o boala care se vinde cu mult curaj, sa ai curaj sa privesti pers in ochi sa vb cu ea, sa fi de trebuie etc. Bafta multa
Analizezi situatia, cantaresti efectele actiunilor tale, daca rezultatul finit se merita chiar si celei mai rusinoase situatii, mergi inainte dar sa fii sigur ca-ti doresti cu adevarat si ai sa vezi ca nici cea mai mare timiditate nu te va putea opri!
Cu timiditatea mori de foame.
Iti trebuie un strop de tupeu, ca in viata asta te vor calca toti in picioare daca faci pe fata buna si timida, crede-ma!
Baga-te in vorba cu amicii mai mult, fii sociabila, deschisa si carismatica, fa glume cat mai multe, dar de bun gust.sa nu-ti fie niciodata rusine de ceea ce esti! Da-i drumul la vorbe.