Metoda calendarului este o metoda de contraceptie cu o siguranta de aproximativ 70%, de aceea este recomandata numai cuplurilor stabile, in viata carora un copil n0ar fi o tragedie.
Se aplica numai femeilor cu ciclu perfect regulat.
Se noteaza pe un calendar data venirii menstrautiei minim 6 luni consecutive. Un ciclu menstrual dureaza din prima zi de sangerare (care se noteaza cu 1) pana in ultima zi inaintea unuei noi sangerari. Se calculeaza durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Ea trebuie sa fie constanta, acceptandu-se maxim o zi de abatere in toate cele 6 luni. Daca sunt abateri mai mari, ciclul nu e regulat si metoda nu se poate folosi.
Daca ciclul e regulat, se considera cu fertilitate maxima zilele 12-16. Ovulatia are loc, in general in ziua 12, dar tinand cont ca spermatozoizii si ovulele traiesc 2-3 zile in caile genitale ale femeii, se considera risc maxim (practic 100% la cupluri sanatoase si fertile) zilele 12-16. Risc minim au zilele 1-5 (asta include sangerarea, oricat ar dura) si zilele 24-28. Apoi riscul creste pe masura ce te apropii de ziua 14. Daca un ciclu dureaza sub 24 de zile, atunci cu risc minim sunt zilele 1-4 si 20-24.
Bună.
La un ciclu menstrual regulat la 28 de zile, primele șapte zile și ultimele 7 zile sunt libere. Ovulația începe din ziua a 8 și atinge apogeul din ziua a 14-a până a 16-a inclusiv (se menține în platou) și scade în intensitate până în ziua 21. Până în ziua 28 ești infertilă.
Glera cervicală (mucus cu aspect de albuș de ou) cu cât este mai consistent și abundent cu atât ești în ovulație (se notează într-un calendar de buzunar cel puțin 6 luni de zile pentru a vedea dacă se respectă zilele de ovulație). Temperatura bazală te ajută și ea în paralel cu glera cervicală. Temperatura în ovulație este mai mare cu un grad și maxim 3 grade Celsius.
Așa înveți cum reacționează organismul tău și când îți dă semnale că există o afecțiune.
Nimeni nu te poate cunoaște mai bine decât tine, nici cel mai expert doctor din lume nu poate confirma asta în afară de tine.
Pa, pa.
CrinaPop20172018 întreabă: