In primul rand nu exista zile infertile, ci doar perioade cu fertilitate minima (sub 5%).
In al doilea rand, ca sa folosesti metoda calendarului trebuie sa indeplinesti TOATE conditiile urmatoare: sa ai peste 17 ani, menstruatii de peste 2 ani, sa nu fi luat anticonceptionale de nici un fel in ultimele 6 luni, sa nu fi nascut si sa nu fi facut avort in ultimele 6 luni, sa ai ciclul menstrual mai lung de 24 de zile.
Urmatoarea conditie OBLIGATORIE: sa ai cicluri menstruale regulate. Cum poti depista asta: un ciclu menstrual incepe in prima zi de sangerare si se termina in ultima zi inaintea unei noi sangerari (adica ultimul tau ciclu a inceput pe 18 si se va termina in ultima zi inainte de o noua sangerare). Trebuie sa calculezi durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Practic pe calendarul pe care iti notezi prima zi a fiecarei menstruatii, faci calculul, Numerotezi cu 1 ziua in care ti-a venit menstra si continui numaratoarea pana in ziua in care ti-a venit urmatoarea menstruatie, zi care primeste iar numarul 1 si numaratoarea se reia. Ca sa poti folosi calendarul ultimele 6 cicluri menstruale trebuie sa aiba durata fixa, acceptandu-se maxim o zi de abatere insumat in ultimele 6 luni. De exemplu trebuie sa obtii ceva de genul: 28, 28, 29, 28, 28, 28 sau 30, 30, 30, 30, 29, 30. Daca ai mai multe abateri, nu poti folosi calendarul si nu poti calcula perioadele cu fertilitate minima respectiv maxima.
Daca ai obtinut ca ai menstruatii regulate (atentie, numara pe calendar, fiindca sunt luni care au 30 de zile, altele 31 de zile si nu iti permiti nici o eroare), atunci trebuie sa stii ca zilele cu risc minim sunt ultimele 5 zile ale unui ciclu menstrual si primele lui 5 zile. Adica zilele 1-5 si 24-28 (pentru un ciclu de 28 de zile). Asta inseamna 10 zile consecutive centrate de prima zi de menstruatie. Nu conteaza cat dureaza sangerarea, numai primele 5 zile au risc minim.
Zilele cu fertilitate maxima (practic 100%) sunt zilele 12-16 ale ciclului menstrual (nu ale lunii, ci numerotand cu 1 prima zi de sangerare). Folosind metoda calendarului (sex neprotejat in zilele 1-5 si 24-28, prezervativ in toate celelalte zile, se accepta ca ai un risc de sarcina de cam 10% pe luna.
Baga seminte in tine si vezi daca rasar. daca da atunci esti buna de insamantat.
Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!
Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!
Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!
Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!
În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!
Nu se ştie când ai nevoie de el...
Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.
Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.
Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe saitul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!
Mutubal întreabă: