primul rand nu exista perioade infertile, ci doar perioade cu fertilitate minima (sub 5%).
In al doilea rand, ca sa folosesti metoda calendarului trebuie sa indeplinesti toate conditiile urmatoare: sa ai peste 17 ani, menstruatii de peste 2 ani, sa nu fi luat anticonceptionale de nici un fel, sa nu fi nascut si sa nu fi facut avort in ultimele 6 luni, sa ai ciclul menstrual mai lung de 24 de zile.
Urmatoarea conditie obligatorie: sa ai cicluri menstruale regulate. Cum poti depista asta: un ciclu menstrual incepe in prima zi de sangerare si se termina in ultima zi inaintea unei noi sangerari. Trebuie sa calculezi durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Practic pe calendarul pe care iti notezi prima zi a fiecarei menstruatii, faci calculul, Numerotezi cu 1 ziua in care ti-a venit menstra si continui numaratoarea pana in ziua in acre ti-a venit urmatoarea menstruatie, zi care primeste iar numarul 1 si numaratoarea se reia. Ca sa poti folosi calendarul ultimele 6 cicluri menstruale trebuie sa aiba durata fixa, acceptandu-se maxim o zi de abatere insumat in ultimele 6 luni. De exemplu trebuie sa obtii ceva de genul: 28, 28, 29, 28, 28, 28 sau 30, 30, 30, 30, 29, 30. Daca ai imi multe abateri, nu poti folosi calendarul si nu poti calcula perioadele cu fertilitate minima respectiv maxima.
Daca ai obtinut ca ai menstruatii regulate (atentie, numara pe calendar, fiindca sunt luni care au 30 de zile, altele 31 de zile si nu iti permiti nici o eroare), atunci trebuie sa stii ca zilele cu risc minim sunt ultimele 5 zile ale unui ciclu menstrual si primele lui 5 zile. Adica zilele 1-5 si 24-28 (pentru un ciclu de 28 de zile). Asta inseamna 10 zile consecutive centrate de prima zi de menstruatie. Nu conteaza cat dureaza sangerarea, numai primele 5 zile au risc minim.
Zilele cu fertilitate maxima (practic 100%) sunt zilele 12-16 ale ciclului menstrual (nu ale lunii, ci numerotand cu 1 prima zi de sangerare). Folosind metoda calendarului (sex neprotejat in zilele 1-5 si 24-28, prezervativ in toate celelalte zile, se accepta ca ai un risc de sarcina de cam 10% pe luna.
Atentie la reguli si conditii, sunt absolut obligatorii, nu poti face rabat nici macar un strop.
Trebuie să ai ciclul regulat ca să-ți poți calcula perioada fertilă.
Uite un calculator de fertilitate :
http://www.copilul.ro/calculatoare/calculator-perioada-fertila.html.
Baftă!
Un ciclu menstrual este perioada cuprinsa intre prima zi a unei menstruatii pana la prima zi a urmatoarei menstruatii.Atunci prima zi - ziua in care iti vine menstruatia, a doua zi - ziua urmatoare de menstruatie etc...se numara zilele toata luna pana la urmatoarea mentruatie cand va reincepe ciclul.pentru determinarea perioadei fertile (adica perioada in care poti ramane insarcinata) trebuie sa faci niste calcule :
• se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite ( adica timp de cel putin 8 luni trebuie sa tii evidenta fiecarui ciclu cate zile tine. la un ciclu normal si regulat ar trebui sa fie cam de 28 de zile)
• pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 18.
• pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11
• din rezultatele obtinute se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.( adica prima zi a perioadei fertile va fi acel numar pe care il numeri incepand cu prima zi a unei menstruatii si cand ajungi la numarul zilei pe care l-ai calculat prima data vei fi in prima zi a perioadei fertile.iar cand vei ajunge la ziua cu numarul calculat a doua oara vei afla ultima zi a perioadei fertile)
De exemplu, perioada fertila a unei femei cu un ciclu ce variaza intre 27 si 33 de zile va fi cuprinsa intre ziua a 9 a (27 - 18 = 9) si ziua a 22 (33 - 11 = 22).
Poate pare putin complicat dar nu e. sper ca ti-am fost de ajutor succes!