Reproducerea are loc după o scurtă perioadă de hibernare, în lunile septembrie-noiembrie. După împerechere, partenerii se mai joacă un timp împreună, apoi se despart, masculul revenind la viaţa solitară din vizuină. Când ouăle trebuie depuse, femela sapă o groapă de 60-90 cm adâncime. Se începe cu o galerie în pantă, cu o lungime între 6 şi 12 m. Materialele necesare construirii cuibului sunt transportate de femelă pe burtă cu ajutorul cozii. Ea blochează calea de acces cu unul sau mai multe "dopuri" de pământ, groase de 15-20 de cm, pe care le bătătoreşte cu coada. În această izolare are loc depunerea a 2-3 ouă, cu diametrul de 1, 5 cm. Incubaţia durează 7-10 zile, femela păstrând ouăle lângă abdomenul ei. Ieşirea puilor din ouă este asigurată de un "dinte" aflat la vârful botului, care apoi dispare. Prezenţa acestui "dinte" este tot un caracter arhaic, nefiind prezent la nici un alt mamifer. La naştere puii nu măsoară mai mult de 13 mm lungime, sunt orbi timp de 11 săptămâni şi se hrănesc prin lingerea laptelui de pe abdomenul mamei.
Perioada de inperechere este intre lunile iunie-octombrie. În galeria ei femela depune doua sau trei oua de citca 2cm avand o coaja elastica.
Ornitorincii se inmultesc prin oua, se imperecheaza primavara depun oua si dupa o perioada de gestatie de 11-12 luni sunt gata
waXonwaXoff întreabă: