Miopia cu dioptrie mare se vindeca cu operatie. De obicei, in urma operatiei, ramane un defect mic de maxim doua dipotrii (-2) pentru care pacientii vor purta ochelari. Miopia cu dioptrii mici nu se opereaza (fiindca nu sunt beneficii in urma operatiei) si nici nu se poate vindeca, din pacate. Purtarea corecta a ochelarilor (eventual, dupa 18-19 ani a lentilelor de contact) duce la o crestere lenta a dioptriilor.
Miopia nu se vindeca, purtand ochelarii poti doar sa speri ca nu va mai progresa, ceea ce se intampla daca ai sub 18 ani( creste miopia), din cauza cresterii organismului tau. Dupa 18-20 de ani, cand miopia se stabilizeaza, poti sa faci operatie de corectare cu laser.
Miopia este una din cauzele frecvente de vedere neclara. Pentru pacientii cu miopie obiectele aflate la distanta apar neclare. Aceste persoane, in efortul de a percepe clar obiectele aflate la distanta se pot incrunta sau privi cu ochii usor intredeschisi.
Miopia este de obicei o variatie a privirii normale si nu o boala. Mai rar aceasta poate apare datorita sau in cadrul unor boli.
Tratament - Generalitati
Desi miopia nu poate fi vindecata, tratamentul poate restabili vederea normala sau aproape normala.
Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala. Folosirea ochelarilor este cea mai folosita metoda de tratament.
Lentilele corectoare fac ca lumina care patrunde in globul ocular sa fie focalizata pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt tratamentul preferat pentru cei mai multi pacienti cu miopie. Ambele sunt sigure si eficiente si sunt mai putin riscante si mai ieftine decat interventia chirurgicala.
Uneori pacientii constata ca ochelarii nu ofera aceiasi claritate a vederii periferice sau centrale ca si lentilele de contact. Desi lentilele de contact ofera o vedere excelenta, ele prezinta riscul de infectie. Retetele pentru ochelari sau lentile de contact cuprind forma si puterea lentilelor.
Scopul interventiei chirurgicale este acela de a corecta tulburarea de refractie prin modificarea formei corneei. Chirurgia corectoare a miopiei este o tehnica relativ noua si cuprinde mai multe tehnici: LASIK, keratectomie fotorefractiva (ambele procedee folosesc terapia laser), implantarea unui inel cornean (Intacs) sau implantarea unor lentile intraoculare (IOLs).
De retinut!
Nu exista un singur tratament pentru toate persoanele cu miopie, tratamentul trebuie indivilualizat pentru fiecare pacient. Trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte in alegerea unui tratament specific pentru un anume pacient:
- ce eficienta va avea tratamentul (va avea ca urmare corectia necesara pacientului respectiv?)
- cat de eficiente in timp sunt rezultatele. Corectia obtinuta se va schimba in timp?
- care sunt riscurile si complicatiile posibile
- care sunt ingrijirile necesare dupa tratament
- care sunt urmarile estetice ale procedeului
- trebuie luata in considerare varsta pacientului; pana la circa 20 de ani forma globului ocular se poate modifica astfel ca nu se practica interventia chirurgicala pana la aceasta varsta
- interventiile folosind laser-ul produc modificari permanente ale ochiului, pe cand procedeele mai noi cum sunt implantul de inel corneea sau de lentile intraoculare sunt reversibile
- care sunt costurile tratamentului.
Alte aspecte care trebuie luate in considerare sunt:
- tratamentul va afecta capacitatea de munca a pacientului; unele meserii (de exemplu piloti de avioane) nu pot efectua anumite forme de tratament
- cei care practica sporturi de contact (de exemplu box, fotbal, wrestling, arte martiale) au nevoie de un anumit tip de tratament
- exista unele boli care pot interfera cu decizia de a practica o interventie chirurgicala (de exemplu boli autoimune, imunodeficiente, unele medicamente pot impiedica vindecarea adecvata dupa operatie); exista unele afectiuni care pot provoca modificari de vedere (de exemplu diabetul zaharat, folosirea de steroizi sau graviditatea)
- alte boli oculare pot influenta alegerea tipului de tratament, astfel cei care au sau au avut glaucom, keratoconus, boli inflamatorii ale ochiului, infectie oculara cu virusul herpex simplex, traumatisme oculare, interventii chirurgicale oculare ar trebui sa evite operatia.
Daca este recomandata interventia chirurgicala este bine ca aceasta sa fie efectuata de un medic cu experienta. Exista studii care arata ca rata complicatiilor este mai mica daca procedura este efectuata de un astfel de chirurg decat de unul cu o experienta redusa.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Desi miopia nu poate fi prevenita sau vindecata se poate colabora cu medicul oftalmolog pentru a fi corectata.
Pot fi nevoie de ingrijiri la domiciliu dupa ce s-a practicat interventie chirurgicala pentru a corecta miopia. Astfel, poate fi nevoie de un bandaj sau lentile de contact speciale cateva zile dupa interventie.
Se pot prescrie picaturi care sa reduca inflamatia si riscul de infectie, picaturi ce se pot utiliza de la cateva zile pana la cateva luni dupa interventie. Se recomanda de asemenea ca 2 saptamani dupa operatie sa se evite activitati sportive intense, machiajul si activitati care implica patrunderea apei in ochi (de exemplu inaintea operatiei se poate face baie si apoi aceasta se evita 1-2 zile dupa interventie).
In functie de tipul operatiei practicate, acuitatea vizuala poate fi redusa pentru cateva zile dupa si se interzice conducerea autovehiculelor pana in momentul cand vederea revine complet si devine clara. Simptome datorate lipsei umiditatii normale a ochiului apar frecvent insa sunt temporare. Pot fi tratate cu picaturi ce lubrefiaza ochiul sau daca problema persista se poate practica infundarea ductelor care dreneaza in mod normal globul ocular.
Optiuni de medicamente
Nu se folosesc medicamente pentru a corecta miopia.
Tratament chirurgical
Sunt disponibile mai multe tehnici chirurgicale care sa corecteze forma corneei si sa produca refocalizarea luminii direct spre retina. Cu toate acestea chirurgia nu poate corecta miopia patologica. Scopul tratamentului chirurgical este acela de a permite persoanelor cu miopie sa vada clar fara a purta ochelari sau sa fie mai putin dependenti de utilizarea acestora. Multi oftalmologi considera ca o acuitate vizuala la jumatate fata de normal sau chiar mai buna dupa o interventie chirurgicala poate fi considerata un rezultat satisfacator, lucru care se petrece la marea majoritate a pacientilor. Aceste persoane pot de asemenea conduce autovehicole fara ochelari de corectie.
Exista trei tehnici chirurgicale principale:
- LASIK (procedeu chirurgical ce foloseste laser-ul pentru a modifica curbura corneei) are o rata inalta de succes combinata cu o incidenta scazuta a complicatiilor si se aplica in cazul miopiei de grad mic sau moderat dar poate fi folosita si pentru a corecta grade mai severe de miopie. In general, pacientii se refac mai repede, au dureri mai mici si vederea se recupereaza mai repede decat in cazul PRK. Aceasta interventie consta din practicarea unei mici incizii in cornee si indepartarea unui fragment de tesut expus de incizie
- PRK (keratectomia fotorefractiva cu laser) este alt tip de interventie chirurgicala de corectare a miopiei care este utilizat frecvent. Ca si tehnica precedenta are o rata mare de succes si o incidenta mica a complicatiilor pentru tratamentul miopiei de grad mic sau moderat si poate fi folosita in locul RK pentru a corecta miopia severa. Tehnica foloseste aplicarea unui fascicul laser pe suprafata ochiului pentru a remodela forma corneei
- RK (keratotomia radiala) este o metoda foarte sigura si de succes pentru pacienti care au miopie usoara sau moderata (mai putin de 3 dioptrii) dar folosirea ei s-a redus si a fost inlocuita de LASIK si PRK. Aceasta tehnica se bazeaza pe practicarea mai multor incizii pe cornee pentru a modifica unghiul pe care aceasta il face peste pupila
Implanturile corneene folosesc inele de implant care schimba forma corneei. Acestea sunt niste piese din acril care sunt implantate pentru a aplatiza corneea si a reduce miopia.
Lentilele implantate intraocular se folosesc pentru a corecta miopia severa si s-au dovedit a fi, in urma unor studii, sigure si eficiente in corectarea miopiei moderate spre severa. Aceste lentile sunt dintr-un plastic foarte clar si inlocuiesc lentilele naturale ale ochiului.
De retinut!
Din cele trei tipuri de tehnici chirurgicale, RK este cea mai veche dar PRK si LASIK sunt acum mult mai frecvent folosite. Studii efectuate au demonstrat ca acestea doua sunt cel putin la fel de precise ca RK si au un risc mai scazut al efectelor secundare sau al supracorectiei.
Se poate apela la tratament chirurgical atunci cand ochelarii sau lentilele de contact nu sunt suportate sau nu sunt convenabile.
Alte tratamente
Nu s-a descoperit nici un alt tratament, cum ar fi medicamente, dieta sau exercitii ale ochilor, care sa fie capabil sa inlature miopia.
ProfilaxieSus
Desi miopia este o afectiune care se trateaza usor, ea nu poate fi nici prevenita si nici nu se poate stopa evolutia ei odata instalata. Adesea boala evolueaza uneori rapid pana in ultimii ani de adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani, cand de obicei se stabilizeaza. Miopia nu se reduce odata cu avansarea in varsta.
Multa lume considera ca excesul unor activitati care implica vederea de aproape, asa cum sunt cititul sau statul prea aproape de televizor cauzeaza miopie. Pana de curand au fost putine dovezi in sprijinul acestei afirmatii, insa cercetari recente au concluzionat ca persoanele cu profesii ce implica cititul extensiv au un grad mai mare de miopie.
Diete speciale, exercitii ale ochilor sau medicamente nu pot trata sau vindeca miopia.
Daca ai dioptria mica si porti de acum ochelari, cu timpul dioptria va scadea si nu vei mai avea devoie sa ii porti. Daca nu vrei sa ii porti de frica sa nu te urateasca, acuitatea vizuala va scadea, muschii optici de dezvolta si cu timpul poti orbi.
Am Si Eu Ochelari Recent Mi I-am Luat Si Mi S-au Zis Ca Sunt Permanenti Dar Eu Ii Port La Scoala, Doar In Ore [Sa vad La Tabla] Si Acasa Unde Nu Ma Vede Nimeni Decat Familia :]
Si eu am ochelari de miopie, am -1 dar i s-aspus ca voi putea purta lentile iar la 20-25 de ani voi puta face operatie cu lasar pentru ca doar atunci aceasta nu mai avanseaza. stiu ca nu e placut sa rada cineva de tine pentru. ca ai ochelari dar cu timpul e obisnuiesti si vei invata sa ii ignori
wildlyon întreabă:
SongKangfan1 întreabă:
RRSecularHumanist întreabă: