In majoritatea cazurilor, in astfel de situatii in care sangerarea menstruala intarzie sa apara, de obicei in realitate este vorba de producerea unor dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale care se produc pe parcursul ciclului menstrual.
Este indicat sa afli, sa cunosti si sa stii pe viitor, fiindca este si interesul tau sa intelegi ca uneori chiar si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale, pot sa apara disfunctionalitati in activitatea glandelor endocrine si drept urmare poate sa apara si posibilitate de a se produce dereglari mai mari/mai mici ale activitatii hormonale. La randul sau orice dereglare hormonala, provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul mentrual poate sa devina NEREGULAT. Pe baza celor precizate se poate aprecia ca in acest moment este vorba doar de o mica intarzierea a pornirii menstruatiei fata de data calculata si din acest motiv se poate aprecia ca este doar o simpla dereglare hormonala. Marimea abaterii ca lungime a ciclului menstrual, poate prezenta variatii de la cele mici (si frecvente) de doar +/- 3-5 zile, la dereglari si mai mari care pot fi chiar si de 10-14 zile (in plus de obicei) si in cazuri rare ''intarzierea'' sa fie uneori chiar si de 2-3 luni, cu toate ca femeia in mod cert si sigur NU este sarcinata
S-a observat/constatat ca dereglarile de lungime ale ciclului menstrual apar si se produc mai frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma datorita faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala devine mai mult sau mai putin dereglata. Astfel de situatii apar in cazul functionarii incorecte/deficitare a unui sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Doar daca situatia cum este cea actual se va repeta si in cazul urmatoarelor cicluri menstruale, atunci este indicat sa te prezinti la endocrinologie pentru consultatie si efectuarea unui set de analize prin care se stabilesc factorii care provoaca dereglarea activitatii hormonale. Testul de sarcina al carui rezultat poata fi luat in considerarea ca fiind : valid, valabil si corect in proportie de peste 98-99% se face numai in momentul in care ''intarzierea'' depaseste 7 zile. Daca intre timp porneste menstruatia si sangerarea se va desfasura la fel ca si alta data in acel caz NU trebuie sa mai fii ingrijorata dar ar fi spre binele tau sa te prezinti la ginecologie pentru o consultatie amanuntita fiindca se pare ca ciclul tau menstrual este intr-o anumita masura dereglat/neregulat. Multa sanatate!
KatiMe27 întreabă: