Total de acord cu tine, ca-i aberanta afirmatia!
Gelozia este o boala psihica grava, care duce la certuri si despartiri, iar in situatii grave chiar la sinucidere ori uciderea partnerului.
Boala psihica? dar cand partenera de langa tine da mesaje altor baieti si le scrie ca vrea sa se vada cu ei, sa nu fii gelos?
Cand partenera de langa tine da mesaje altor baieti si le scrie ca vrea sa se vada cu ei, ii tragi un sut in cur, ca aia nu-ti este nici partnera si nici iubita ci o femeie de consumatie/ curvulita care flirteaza, ori se culca si cu altii.
Lasă frate, aia e altceva...cred că întrebarea inițială se referea la gelozie by default
Gelozia aia posesiva si bolnava e moartea pasiunii si a tot ce vreti voi, dar la fel pot zice si despre indiferenta. Cand iubesti nu poti fi indiferent la unele gesturi, gelozia in doze foarte mici ar putea arata ca tii la persoana aia, exista totusi o granita intre o gelozie finuta si una patologica, chiar e simpatica gelozia aia de inceput cand sunteti inca in perioada de cunoastere si te interesezi subtil daca are pe cineva, cu asta sunt de acord, dar cu gelozia aia bolnava absolut deloc.
Păi aia nu e gelozie man, în exemplul pe care l-ai dat.
E curiozitate, sau tentativă de informare sau orice altceva.
Nu e normal să vrei să știi dacă tipa cu care ai de gând să începi o relație, mai e combinată și cu altcineva?
Nu că te-ai teme de concurență, dar poate nu vrei să te calce vreunul cu mașina intenționat.
Depinde de context. Cei ce ti-au raspuns pe aici s-au gandit la partea extrema a geloziei, dar gelozia e de mai multe feluri.
Daca nu esti gelos pentru chestiuni marunte de genul: un zambet, o vorba spusa altui bărbat, atunci esti normal.
Daca nu esti gelos atunci cand vezi ca altul ii face curte partenerei tale de fata cu tine si ea ii raspunde, sau daca ea petrece mult timp in compania altui bărbat, atunci înseamnă ori ca ai o incredere exagerata in ea si in tine, ori ca nu o iubesti si nu-ti pasa daca o pierzi.
Crezi că iubirea pentru partenerul tău e veșnică indiferent ce face el?
Asta a fost o întrebare idioată. Pentru că știu sigur că există persoane care se indrăgostesc, și rămân așa îndrăgostite îndiferent ce face cel de lângă ele. Și nu numai că sunt bolnave de genul ăsta de îndrăgosteală veșnică chiar și atunci când nu mai are sens, dar și suferă din cauza asta.
O chestie pe care eu n-o voi înțelege niciodată.
Dar revenind la ce ai spus tu.
Cum să fi gelos când ea răspunde la flirt sau se culcă cu alții?
Nu.
Fugi. Cât poți de repede.
Te duci la biserică și faci gargară cu aghiazmă. Și îl rogi pe popă să te exorcizeze.
Păi asta îți spun.
El poate fi inițial persoana potrivită. Dar dacă începe să facă tâmpenii care te vor răni și te vor face să suferi și îți vor face sufletul varză... crezi că ai să-l mai iubești în continuare așa, oricum... în virtutea inerției, a obișnuinței?
Pentru că, chestia asta se întâmplă în extrem de multe cupluri. Incredibil în cât de multe.
Gelozia are legatura doar cu omul gelos, adica e vorba doar despre nesiguranta lui, nu are lègatura cu cealalta persoana.
Hmm, e cu dus-intors. daca esti gelos, poti spune ca te temi de un viitor "dusman" care o sa iti curteze partenera. Si cunoastem intr-o oarecare masura ce ganduri au unele persoane referitor la flirtul cu cineva intr-o relatie / casatorie. Daca nu esti gelos. arati ca, daca se intampla ceva. aia e, treci la alta. Intr-adevar, exemplele date de mine sunt rare, dar existente. si asemanator cu un razboi, de ce sa iti lasi descoperit "frontul" cand poti sa ai putina grija la "catelusi" care uita unde le e locul
Dacă prietena/iubita ta se lasă cucerită de vrăjeala altuia, tu ce crezi că ai pierdut?
Ai sta cu o femeie care poate fi atrasă/cucerită de alții dacă se ivește conjunctura favorabilă?
N-ar fi logic să o lași să se "desfășoare" în toate conjuncturile posibile, ca să-ți dai seama cine e și cum e femeia de lângă tine? Că doar n-o să o ți încuiată în casă toată viața.
Hai să-ți dau un exemplu tâmpit.
Dacă ai un costum de motor care ar trebui să fie ignifug, dar despre care nu știi dacă e ignifug sau nu, ce vei face?
Îl vei testa să vezi dacă ia foc?
Sau te vei feri de foc întotdeauna?
Crezi ca exista persoana care nu s-ar gandii "cum ar fi daca X i-ar avea sansa la o seara nebuna?", exista atatea "zeitati" pe Pamant si nu stiu daca e chiar este sanatos sa afirmi dupa ca partenera ar fi de fapt o "panarama".
Bun exemplul. doar ca acolo il garanteaza niste "experti" care au testat un costum, garantand si pentru celelalte. dar in cazul respectiv, nu cred ca este foarte folositor sa intrebi un fost daca fata respectiva e sau nu doritoare de "oportunitati".
Oricum situatia e cu dus-intors, ori alegi sa iti pese de ceea ce va face persoana iubita alaturi de tine si sa previi niste. eveniment.Ori aia e, dar sa nu te astepti ca intr-un moment de. "greseala" sa fii felicitat.
O femeie care te iubeste se va purta mereu in asa fel incat nu vei avea niciodata ocazia sa fi gelos (daca nu esti patologic, aia e alta treaba)
Și mie mi se pare la fel de aberantă. Poate că daca nu ești gelos, doar ai încredere că persoana respectivă nu îți va trăda încrederea și dimpotrivă, o iubești suficient de mult încât să nu o sufoci sau sa o acuzi când cel mai probabil nu ai motive. Eu cred că persoanele care sunt geloase, nu au încredere în ele, sau au niște complexe formate prin copilărie de genul "baiatu sau fata vecinului de la 1 a luat 10 la geografie (fata de tine care ai luat 9)", sau "ce frumoasă e nepoțica nu știu care (de parcă tu nu ai fi)", sau "ești prost/proastă", complexe peste care nu au trecut și au senzația că nu sunt suficient de bune comparativ cu alții și sunt obsedate că partenerul/partenera le-ar înșela oricând daca s-ar ivi ocazia. Părerea mea e că gelozia e doar o obsesie, nu are nicio legătură cu iubirea
George0197 întreabă: