Nu exista un timp anume. Uneori dureaza si ani pana sa ti se intample ceva. Sau apare ca o banala raceala. Daca ai suspiciuni, consulta un medic, fa-ti teste/analize si vei fi mult mai linistit. Nu sta cu indoiala si cu grijile. Oricum te ajut cu niste informatii ca sa vezi ca nu e de joaca:
1. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.
Infecția HIV decurge în 4 etape(eu ti-o las doar pe prima, asta te intereseaza acum):
Faza (etapa) acută (4-6 săptămâni)
După 2-6 săptămâni de la infecție, pot apărea simptome asemănătoare cu gripa: temperatură, transpirație nocturnă, greață, limfangită.
Simptomele cel mai des întâlnite sunt :
* 80% temperatură ( hipertermie )
* 75% oboseală
* 68% stare generală alterată cu impresie de boală,
* 54% cefalee - dureri de cap
* 54% inapentență
* 54% artralgii - dureri articulare
* 51% erupții cutanate
* 51% transpirații nocturne
* 49% mialgii - dureri musculare
* 49% greață
* 46% diaree
* 46% combinația temperatură + erupții cutanate
* 44% faringită - dureri de gât
* 37% ulcerații - afte bucale
* 34% ceafă înțepenită (probabil din cauza nodulilor limfatici umflați din zonă datorate limfangitei)
* 32% scădere în greutate mai mare de 2, 5 kg
* 24% sensibilitate luminoasă
Sunt pacienți care nu observă simptomele de mai sus, sau acestea lipsesc.
2. Sifilis - Primul simptom in cazul sifilisului primar este aparitia unei pete rosii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, adancindu-se, si apoi o ulceratie care doare doar in cazul traumatizarii sau al suprainfectarii. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectala, mamelonara, buzele, limba, amigdalele, etc. Complicatiile care pot aparea sunt fimoza, parafimoza, suprainfectari ale leziunii, blocajul cailor limfatice (limfedem) cu edemul penisului si a scrotului sau a labiilor.
3. Gonoreea - In cazul acestei infectii, primele simptome apar la 2 - 3 zile de la contactul sexual: secretii abundente galben - verzui, senzatii de usturime si arsuri, mucoasa congestionata, rosie, umflarea uretrei, etc. Aceste simptome pot disparea dupa 8 saptamani - dar disparitia nu marcheaza sfarsitul bolii, ci cronicizarea ei. Complicatiile ce apar sunt fimozele, prostatite, stricturi uretrale, etc. Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate si foarte rar prin folosirea in comun a obiectelor sanitare, prosoape, bureti, etc. Ea se poate trata cu antibiotice recomandate de medic si in cazul unei diagnosticari precoce, situatie in care si boala este necomplicata, tratamentul este de scurta durata.
4.Chlamydia -reprezinta infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis si este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala in tarile dezvoltate. Aceasta bacterie traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece adesea decurge fara simptome (dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, senzatie de intepaturi, menstruatie neregulata, arsuri in timpul urinarii, etc). Ca si gonoreea, chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectioase. In ceea ce priveste tratamentul, acesta trebuie urmat de catre ambii parteneri (indiferent de absenta sau prezenta simptomelor) si dureaza intre 14 - 21 de zile, constand in antibioterapie tintita.
Du-te la doctor, daca ai indoieli! Nimeni nu iti poate raspunde mai bine la intrebari decat un specialist.