Testul pentru secretiile vaginale este efectuat pentru a putea fi depistate cauzele vaginitei, sau a inflamatiilor de la nivelul vaginul si a zonei din jurul vaginului (zona ce poarta denumirea de vulva).
Testele pentru secretia vaginala pot fi:
Testul pentru secretia vaginala propriu-zisa
Metoda folosita de acest test presupune colectarea unei mostre de secretie vaginala, plasarea acesteia pe o lamela unde va fi amestecata cu o solutie salina. Amestecul rezultat va fi analizat la microscop pentru a se descoperi eventuale bacterii precum Candida albicans, Trichomonas Vaginalis, leucocite (semn ca in organism este prezenta o infectie), sau Haemophylus vaginalis (responsabila pentru aparitia vaginozei bacteriene).
Testul cu hidroxid de potasiu (KOH)
Metoda acestui test presusupne amestecarea unei mostre de secretie vaginala cu o solutie de hidroxid de potasiu (KOH). Aceasta solutie distruge flora vaginala normala, lasand numai bacteriile care provoaca aparitia candidozei.
Testul pentru PHul vaginal
PHul vaginal normal se incadreaza in intevalul de 3.8 - 4.5. In cazul vaginozelor, al tricomoniazei sau al vaginitelor atrofice PHul depaseste 4.5.
Testul aminelor volatile (testul whiff)
Metoda acestui test presupune adaugarea catorva picaturi de hidroxid de potasiu (KOH) pe mostra de secretie vaginala prelevata. Daca mirosul acelui amestec va capata un iz puternic de peste, acest lucru va indica dezvoltarea in organism a vaginozei bacteriene.
De ce se face testul?
In general testele pentru secretiile vaginale sunt efectuate pentru indentificarea cauzelor care duc la aparitia unor simptome precum senzatii de mancarime si arsuri la nivel vaginal, miros urat, eruptii si scurgeri vaginale anormale.
Pregatire pacient
Pentru ca rezultatele testului pentru secretiile vaginale sa fie cat mai precise este recomandat ca inainte cu 24 de ore de a se recolta proba sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne si nici sa nu aplicati tratamete intravaginale. Deasemenea vezica dumneavoastra trebuie sa nu fie plina, atat pentru confortul personal, cat si pentru a eficientiza desfasurarea testului. In plus, testul acesta nu se poate efectua in perioada ciclului menstrual.
Cum se face testul?
Pentru efectuarea acestui test este necesar sa va dezgoliti zona de la talie in jos si sa va asezati pe o masa cu picioarele ridicate pentru a da doctorului posibilitatea de a examina zona genitala si pe cea a vaginului. Cu ajutorul unei spatule, doctorul va preleva celule de la nivelul vaginului, pe care le va intinde pe o lamela. Pe aceasta spatula, va fi pulverizata o solutie care faciliteaza studierea acestor celule la microscop.
Riscuri
In urmatoarele 24 de ore de la efectuarea testului este posibil sa sangerati usor, sau sa apara o scurgere galben-verzuie. Acesta reactie este normala, si puteti folosi un protej-slip pentru a diminua starea de disconfort creata. Deasemenea este bine sa nu aveti contact sexual pana cand doctorul dumnavoastra nu va confirma ca acest lucru se poate face in siguranta. Statisticile medicale arata faptul ca riscul provocarii unei hemoragii in timpul efectuarii testului HPV sunt aproape nule.
Rezultate
In functie de fiecare laborator rezultatele testelor pentru secretiile vaginale pot fi disponibile intr-un interval de 24 pana la 48 de ore. Pentru interpretarea corecta a rezultatelor este bine sa consultati medicul specialist. In orice caz laborantul va analiza culoarea si consistenta scurgerii vaginale, secretiile vaginale, PHul, sau va urma metodele testului KOH sau a testului aminelor volatile, in functie de recomandarile medicului specialist.
Rezultate anormale ale scurgerii vaginale:
- daca scurgerea este alba si branzoasa, acest lucru poate indica dezvolatrea candidozei;
- daca scurgerea are o culoare galben-verzuie, este spumoasa si miroase urat, acest lucru se poate datora tricomoniazei;
- daca scurgerea este inconsistenta, are o culoare alb-gri, si prezinta un iz puternic de peste, acest lucru este datorat vaginozei bacteriene.
Rezultate anormale ale secretiei vaginale:
- daca secretia vaginala prezinta un numar mare de celule albe, acest lucru indica dezvoltarea candidozei. Deasemenea acest lucru este indicat si de prezenta fungului Candida;
- daca in secretia vaginala sunt descoperite urme ale bacteriei Trichomonas Vaginalis, acest lucru este datorat tricomoniazei;
- daca secretia vaginala prezinta urme al bacteriilor Haemophylus vaginalis si Gardnerella vaginalis, acest lucru este datorat vaginozelor bacteriene.
Rezultate anormale ale testului cu hidroxid de potasiu (KOH):
-daca in urma testului este depistata prezenta unor bacterii precum Candida albicans, acest lucru indica prezenta unei infectii vaginale.
Rezultate anormale ale testului pentru PHul vaginal:
-daca PHul vaginal depaseste valoarea de 4.5, acest lucru se datoreaza unor infectii precum vaginoze, tricomoniaze, si vaginite atrofice.
Rezultate anormale ale testului aminelor volatile (testul whiff):
-daca in urma testului secretia vaginala dezvolta un miros puternic de peste, acest lucru indica prezenta vaginozelor bacteriene in organism.
Ce poate afecta testul?
Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea indicatiilor de pregatire a pacientului, si anume: efectuarea testului in timpul ciclului menstrual, administrarea unor tratamente pentru infectiile vaginale fara prescriere medicala (aceste tratamente trebuie stopate cu cel putin 2-3 zile inainte de prelevarea mostrei), sau de intretinerea de raporturi sexuale cu 24 de ore inainte de efectuarea testului (acest lucru modifica PHul vaginal normal).
Pentru alte detalii, VEZI articolul de la linkul : http://www.i-medic.ro/analize/test-secretii-vaginale
Testul Papanicolau (care se mai numeste si frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutina. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru screeningul cancerului de col uterin.
Un test Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Aproximativ 5% pana la 10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Multe teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas).
Cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV.
Pentru alte detalii, VEZI articolul de la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......logic_1029
http://www.contraboli.ro/......panicolau/
„Testul Papanicolau (PAP-Test) este folosit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Acesta consta in recoltarea de celule de la nivelul colului uterin ce se intind apoi pe lame (frotiuri), dupa care se coloreaza cu o substanta speciala si se observa aspectul celulelor. Frotiul trebuie sa fie efectuat la 2-3 zile de la ultimul raport sexual (48 h) si in afara perioadei menstruale, in absenta oricarui tratament local si a infectiilor.
Testul PAP este un test util intre consultul clinic si examenul anatomo-patologic al tumorii. Diagnosticul de cancer de col uterin este stabilit in proportie de 90-95% prin intermediul acestui test. Dar ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca PAP-testul duce la depistarea bolii in stadii precoce, ceea ce permite tratarea eficienta a afectiunii.
Testare gratuita in clinicile de stat si cabinetele private care au contract cu Casa de Asigurari
Testul PAP trebuie facut de toate femeile, anual, mai ales la cele cu patologii infectioase genitale. Primul test trebuie facut la 1-2 ani de la inceputul vietii sexuale. Doua teste negative si in absenta unei patologii a colului uterin permit spatierea efectuarii PAP-testului la 2-3 ani.
Orice femeie care prezinta simptomele de mai jos - singerari intermenstruale, singerari dupa contact sexual, sau cu leziuni ale colului uterin - este eligibila pentru un test citologic in orice moment, indiferent de data ultimului test efectuat.
Practicarea regulata a frotiurilor cervicale reduce riscul de cancer de col cu 90%.
Pentru efectuarea gratuita a acestui test, este necesara prezentarea la clinicile si cabinetele mentionate mai sus cu un bilet de trimitere de la medicul de familie. La cabinetele private care nu au contract cu Casa de Asigurari, un astfel de test costa intre 300.000 si 500.000 lei vechi".
georgianaanonim1 întreabă:
Mutubal întreabă: