| IlyIlinca a întrebat:

De ce este considerată relația între 2 persoane înainte de căsătorie a fi un păcat? Și mai nou de ce lumea crede că relațiile intime în alt loc decât patul ar fi un păcat sau ceva de rău augur? Eu consider că 2 persoane dacă fac asta din iubire nu are cum să fie un pacat, nu contează unde. Gândesc eu greșit?

10 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| mihai69 a răspuns:

Întrebarea corectă nu este "de ce...", ci "de către cine..."
Nu toată lumea are concepțiile astea idioate și retrograde.

| doctorandus a răspuns:

Pai asta zic crestinii fanatici: sexul inainte de casatoria la preot/pastor e pacat. Ori, casatoria in fata popii dateaza de la Conciliul Tridentin, care a avut loc dupa moartea lui Martin Luther. Inainte de asta doar nobilii erau casatoriti de catre preoti.

| OldSoul a răspuns:

In opinia mea pacatele sunt un fel de reguli morale spuse sub alta forma. Un fel de sfaturi/reguli care sunt menite sa ne respectam mai mult intre noi, sa convietuim mai bine impreuna.

Acum fiecare e liber sa le interpreteze cum vrea.
Chestia ca in ziua de azi unii oameni iau totul mult prea personal.
Iar religia e una din ele... Pentru ca iti spune sa nu faci unele lucruri...

Dar daca nu e sa luam religia ca fiind ceva rau... Si sa fim deschisi sa intelegem dincolo de cuvinte. Am putea ajunge sa-i dam dreptate.

Acum dupa formularea mea, imi dau seama ca multi s-ar putea sa isi zica ca vai... asta fie e pocait, martor, sau mai stiu eu ce laughing Ei bine, sunt un oarecare cu principii morale... Si probabil am aceeasi religie ca majoritatea ateilor laughing Doar ca eu incerc sa inteleg religiile in felul meu, si cred ca reusesc laughing

Asa ca, hai sa incercam sa privim dincolo de cuvinte...
Pana la urma, ce este casatoria? Nu cumva e o forma de asumare a relatiei?
Eu cred ca da...

Acum daca e sa folosim alte cuvinte, mai "comune zilelor noastre" si sa pastram ideea, am putea spune ca la baza este de fapt o recomandare ca o eventuala relatie sa fie asumata...
Oare nu tot asta incearca sa transmita si formularea cu "e pacat sa ai o relatie inainte de casatorie"? Sau daca e sa schimbam cuvintele, "e gresit sa ai o relatie inainte sa ti-o poti asuma"
Nu cumva e una si aceeasi chestie?
Eu asa cred.

Pana la urma, cand "s-a facut lista de pacate" sigur nu exista un dex care sa expice intelesul unui cuvant. Deci cum am spus, poate ar trebui sa intelegem dincolo de cuvinte.
Sa nu mai spunem ca pe atunci nu cred ca existau metode de contraceptie si nici "educatia necesara" care de altfel nici acum nu exista. Cum era sa intretina toata lumea relatii intime cu toata lumea?laughing Anormal nu?
Ei bine, cam asta a facut notiunea de "pacat" s-a impotrivit acestor lucruri anormale, si a facut oameni cat de cat sa isi asume ceea ce fac...
Sa nu iesi pe strada si sa te trezesti ca... Vrea cineva sa se culce cu tine...
Sa nu se omoare intre ei, si asa mai departe...

Si pana la urma, cam aia fac si legile din ziua de azi. Incearca sa pastreze lucrurile pe un fagas normal.

Cat despre restul intrebarilor...
Cred ca putem sa intelegem dincolo de cuvinte si acolo.
Si tot ce voia sa se spuna cu "e pacat sa nu o faci in pat" e de fapt o indicatie sa nu o faci in vazul lumii, pe strada, sau mai stiu eu unde laughing

| doctorandus a răspuns (pentru OldSoul):

Serios? Stii ca inaintea secolului XVI marea majoritate a crestinilor nu avusesera cununii religioase? Au nascut ei pui de curbe pentru ca nu erau casatoriti religios?

| OldSoul a răspuns (pentru doctorandus):

Daca atat ai inteles tu din raspuns... E jale.

| Hammurabi a răspuns:

Da, gândești greșit.
Nu ai decât 2 variante :
- sau vrei să respecți dogma religioasă, și atunci nu întrebi de ce, ci respecți ce spune religia. Nu faci tu alte reguli.
- sau nu te interesează ce spune religia și atunci faci ce vrea mușchiul tău. În viața laică nu există noțiunea de păcat.
Ce e așa dificil?

| VoidEternal a răspuns:

Pentru că cineva a ales arbitrar un set de reguli cu foarte mult timp in urmă și dintr-un motiv sau altul noi incercam și acum sa le respectam.

Deși în numele "religiei" s-au comis atrocități incredibile, după cum a înțeles fiecare sa interpreteze "cuvântul lui Dumnezeu", mare parte din regulile astea sunt ok, nicio religie nu te învață să dai in cap altuia, multe din învățămintele coincid cu cele ale moralității, dar sunt și unele care efectiv nu au sens. Sincer nu o știam pe asta cu "alte locații". Eu zic că dacă aplicam și un pic de logică și rațiune, fără să urmăm orbește niste reguli ce uneori par aleatorii, putem să avem o viață frumoasă indiferent ce zice "preotul".

| VoidEternal a răspuns:

De unde știi că e atee Violeta? Ti-a zis globul tau de cristal cu care știi totul despre oricine? Sau poate "oglinda din perete, oglinjoara"?

| OvidiuC a răspuns:

Este un păcat pentru că este imoral, in cele mai multe situații oamenii se despart după ce au avut relații intime, Dumnezeu ne a lăsat niste reguli că sa ne fie noua bine și să fim împliniți, și să ne deosebim de animale care nu se ghidează după reguli și legi, cat despre sex in alte locuri decât patul iarăși e ceva imoral deoarece ține de perversitatea minții tale.

Întrebări similare