Dezvoltarea personalităţii trece prin anumite serii de stadii succesive numite "psihosexuale". Ele sunt determinate de fixarea (cathexis) libidoului (energia sexuală derivată din instinctul vieţii) pe diferite părţi ale corpului.
1. Stadiul oral : 1 an : sugarul caută plăcerea prin activităţi orale (suptul, muşcatul);
2. Stadiul anal : 2 ani : controlul intestinelor şi la vezicii urinare;
3. Stadiul falic : 3-5 ani : conştientizarea sexuală iniţială. Este un moment integrat în dialectica complexului lui Oedip : tendinţa copilului spre un atasament puternic faţă de părintele de sex opus şi de a dezvolta o rivalitate ostilă faţă de celălalt. Conflictul se rezolvă prin identificarea cu părintele de acelaşi sex.
4. Stadiul latenţei : 5 ani – pubertate : sexualitatea scade în importanţă, creşte dezvoltarea fizică şi intelectuală;
5. Stadiul genital : revenirea la viaţă a energiilor sexuale (schimbările hormonale). În contrast cu stadiul falic, scena este acum pregătită pentru o sexualitate mai matură, implicând împărtăşirea cu altcineva.
Erik Erikson introduce în stadiile dezvoltării psihosexuale ale lui Freud o mai mare conştienţă a contextului social şi o explicare a lui, redefinind procesul ca unul de dezvoltare psihosocială. El s-a concentrat asupra dezvoltării socializării ca proces continuu şi a descris stadii suplimentare ale dezvoltării.
... asa zicea freud
Cand ne indragostim nu se tine cont de varsta, pentu uni e iubire pentru alti pasiune, asa e omul sa iubeasca si sa se indragostesca indiferent de varsta.
Dragostea este un foc de paie, se aprinde uşor, arde cu vâlvătăi şi se stinge imediat. La 12, 13, 14 ani, caracterul încă este în formare, personalitatea nu este clar definită ci se găseşte încă în căutare de criterii valorice, aşa se întâmplă că cineva având această vârstă rămâne mult mai uşor fermecat în faţa unui reprezentant/-ă a sexului opus. Lipseşte experienţa, aşa ca nu există un factor care să tempereze pornirile sentimentale, din punctul de vedere al psihicului omul înca nu este format, aşa că se lasă condus şi dominat mult mai uşor de instincte. În timp caracterul, personalitatea şi conceptul de valoare ajung la sedimentare, ceea ce merită va fi păstrat şi folosit în relaţiile cu ceilalţi ceea ce duce la filtrarea sentimentelor prin intelect. Raţiunea capătă rolul principal şi instinctul trece pe un plan secundar, aşa că de la o vârstă încolo locul îndrăgostelilor rapide va fi luat de iubirile potolite, cele care nu ţin o oră, o zi sau o săptămână ci de cele mai multe ori o viaţă.
Pentru a avea o viaţă frumoasă, trebuie sa parcurgi toate etapele. Îndrăgosteşte-te când ai 13-14 ani şi plângi pentru fiecare nouă dezamăgire, lacrimile arată doar ca acel cineva a contat, învaţă să iubeşti, cum să iubeşti şi cum să te laşi iubit, atunci când vine vârsta marilor iubiri ( de regulă între 17-23 de ani), învaţă cum să respecţi omul de lângă tine şi cum să-i impui să te respecte (20, 21- 45, 50 de ani), învaţă că florile sunt la fel de frumoase, nopţile la fel de pline de mister şi îmbrăţisările celui drag la fel de plăcute indiferent de câţi ani ai... şi vei fi fericită toată viaţa (0- +infinit)
AndrewTate7789 întreabă: