Este considerat un gest de politete. De fapt, el este politicos atat timp cat se desfasoara intr-un cadru foarte elegant, cand ambele persoane sunt imbracate in tinuta de gala si cand barbatul isi opreste buzele la 1-2 cm de mana femeii. Este un gest nobiliar pe care persoane mai putin educate l-au preluat si l-au modificat. Asa ca te trezesti ca pe strada sau intr-un restaurant, vine un tip si te tocaie cu buze umede pe mana. Ceea ce este profund nepoliticos.
Eu nu pot sa ma abtin sa nu zambesc ironic cand vad gestul asta.Nu ca mi se pare demodat, sau urat pur si simplu ma amuza.Eu in general nu prea intind mana cand fac cunostinta cu cineva ca imi e lene sa las telefonul din mana si sa scot mana din buzunar
O, expresia asta merita toata atentia,"saru' mana"!
Cand eram mica, ziceam "saru’ mana" la toti vecinii din bloc, asa era pe-atunci. Mai tarziu am inteles ce inseamna, mi s-a parut dezgustator sa trebuiasca sa le sarut mana la toti, chiar si numai cu vorba, si am facut "swich" pe "Buna ziua". Cand un barbat mi-a zis pentru prima data "Saru’ mana, domnisoara", am stiut ca am crescut. Acum mi se spune din cand in cand "saru’ mana" si ba o interpretez ca pe o linguseala, ba ma simt cam batrana.Acum ceva timp mi s-a spus "saru’ mana" si mi s-a luat mana cu forta. Da, mi-a pupat-o… M-am simtit penibil. Imi venea sa fug la baie, sa ma spal.
Eu zic "saru’ mana" in loc de multumesc, da’ e ca si cum m-as alinta : a se citi sar’naaaaaaaaaaaaaa"!
Odinioară nu doar bărbații sărutau mâinile femeilor.Copiii sărutau mâinele părinților și ale rudelor mai în vârstă când se întâlneau. Pentru că atunci era o oarecare rigiditate chiar și în relațiile familiale… tatălui te adresai cu „domnule". Asa că nu e ceva exclusiv. Contextul în sine cere un mare respect. Dar originea vine nu de la sarutatul mainii, ci de la sarutatul inelului, care era pe mana unui superior, cleric.Am facut o mica divagatie!
VisezInNonCulori întreabă: