Odata cu instalarea pubertatii fetele constata ca au inceput sa pateze chilotul cu o secretie usor albicioasa care prin uscare lasa un reziduu solid alb – galbui.
In limbaj comun aceasta secretie e denumita scurgere vaginala dar cu toate ca e eliminata de vagin ea provine din mai multe locuri.
Secretia care se afla la nivelul vulvei dupa ce-a fost eliminata din vagin este compusa din secretiile mucoasei uterine, a colului uterin, a vaginului si a glandelor vulvovaginale situate in vestibulul vaginal.
Secretiile mucoasei uterine (endometrului)
Endometrul, epiteliul care tapeteaza uterul la interior, secreta mucus care are rol de curatire permanenta dar si de vehicul pentru celulele sexuale. In acest mucus spermatozoizii inoata in sus spre a intalni ovulul iar ovulul coboara lent pentru a ajunge la aceasta intalnire. Mucusul se elimina constant, in cantitate mica prin colul uterin in vagin si de acolo, la exterior facand parte in final din scurgerea vaginala.
Mucusul cervical
Este secretia colului uterin. Colul uterin este o formatiune musculara circulara care inchide uterul in partea lui de jos. Este strabatut de un canal care face legatura intre uter si vagin. Acest canal este de obicei foarte ingust, strans de catre acest muschi pentru a proteja cavitatea uterina. Cand insa trebuie sa permita eliminarea sangelui vaginal sau trecerea spermatozoizilor colul uterin este mai relaxat si canalul din mijlocul lui e usor mai deschis. La nastere colul uterin se dilata foarte mult pentru a ajuta la expulzia fatului. Apoi se aduna din nou.
Mucusul cervical e secretat de epiteliul care-l tapeteaza. Secretia variaza in consistenta odata cu fazele ciclului menstrual deoarece este responsabila de buna functionare a colului uterin. Imediat dupa incetarea menstruatiei, urmeaza cateva zile in care parca scurgerile vaginale lipsesc.
Asta e din cauza ca mucusul cervical devine mai vascos si se acumuleaza pe canal in scopul de a proteja interiorul uterului de microbii care pot veni din vagin. Astfel pentru o vreme secretia vaginala pare sa fie absenta. Apoi incepe sa se elimine si se mentine vascoasa pana in preajma ovulatiei.
La ovulatie, adica in perioada fertila, mucusul cervical devine mai lichid pentru a favoriza trecerea spermatozoizilor. De asemenea el este mai putin acid iar colul uterin este usor dilatat. Dupa ce perioada ovulatiei a incetat mucusul redevine treptat vascos in asteptarea unei noi menstruatii. La menstruatie, colul uterin se relaxeaza si se dilata pentru a lasa sangele si mucoasa uterina lichefiata sa paraseasca usor corpul. Dupa aceasta ciclul se reia.
Mucusul cervical devine foarte vascos si incarcat cu substante antibacteriene in perioada sarcinii. El blocheaza colul uterin pentru ca produsul de conceptie (copilul) care se dezvolta in el sa fie protejat de microbi.
Lubrifierea vaginala
Peretii vaginali isi mentin umiditatea prin transfer de lichid dinspre tesuturile din care sunt alcatuiti inspre interiorul cavitatii vaginale. La lubrifierea vaginala participa si fluidele care vin de mai sus adica secretia endometrului si a colului uterin. Lubrifierea vaginala creste atunci cand femeia este excitata iar fluxul de sange este marit in peretii vaginali.
Secretia glandelor vulvovaginale
In vestibulul vaginal (adancitura situata sub labiile mici unde se afla orificiul urinar si cel vaginal) se gasesc gurile de varsare ale unor glande mici care secreta mucus atunci cand apare excitatia sexuala. E vorba de glandele lui Skene si glandele lui Bartholin.
Aceste glande sunt responsabile de ceea ce femeile numesc in limbaj comun „umezire". Adica lubrifierea provocata de excitarea sexuala si care e menita sa usureze si sa faca placut actul sexual.
Scurgeri vaginale normale
Ele apar odata cu instalarea pubertatii. Au aspect mucos, culoare usor alburie, miros sters si prin uscare pe chilot arata ca o masa redusa solida alb – galbuie. Sunt mai lichide si usor mai abundente in perioada ovulatiei datorita mucusului cervical. Volumul lor pe zi e in jurul a o jumatate de lingurita si de obicei nu depaseste o lingurita.
Scurgerile vaginale normale nu sunt insotite de usturime sau mancarime si nu sunt o boala. Ele contin totusi anumiti microbi care traiesc in mod obisnuit pe mucoasa vaginala (flora comensala).
Scurgerile vaginale trebuie spalate?
Unele fete cred ca trebuie sa se spele in vagin pentru a fi curate. Microbii comensali din interiorul vaginului nu trebuie indepartati atata vreme cat femeia este sanatoasa deoarece ei mentin echilibrul mucoasei vaginale.
E gresit sa te speli in vagin pentru ca prin acest act tulburi echilibrul bacterian local fapt care favorizeaza infectiile vaginale.
Ajunse la nivelul vulvei, scurgerile vaginale, trebuie indepartate periodic prin dusul zilnic pentru ca in ele pot creste microbi care pot duce la infectii. La exterior scurgerile vaginale capata un miros neplacut daca nu sunt spalate. Deci igiena zilnica obisnuita trebuie sa vizeze vulva, nu si interiorul vaginului.
Secretie vaginala. este cat se poate de normala, te sfatuiesc sa ai o igina zilnica pentru a reduce cantitatea, si daca te incomodeaza poti purta un proterslip.
Daca e alba-galbuie si nu miroase puternic e secretie vaginala si e ok. Daca e galben inchis sau maroniu si miroase urat si puternic, poate fi o infectie.
Ai o infectie genitala. Fie luata pe cale sexuala, fie de la excesul de antibiotice, fie de la igiena deficitara. Trebuie sa mergi la ginecolog, sa-ti recolteze din secretie si sa primesti traatment in functie de microb.
maya întreabă: