anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De obicei cancerul de col uterin se face cel mai probabil dupa ce ti-ai inceput viata sexuala? care este varsta minima la care poate aparea? (eu am 14 ani)

4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Peste 90% din cancerele de col uterin sunt date de infectia cu HPV, un virus care se transmite numai pe cale sexuala si impotriva caruia exista deja un vaccin.
Apare cel mai adesea la femei peste 40 de ani, la o vreme de la infectarea sexuala cu HPV. Deoarece fetele isi incep acum viata sexuala inainte de varsta recomandata (17 ani si jumatate) si au parteneri sexuali multipli, tind sa se infecteze cu HPV foarte devreme si sa faca leziuni precanceroase si canceroase incepand de pe la 20-25 de ani. O fata virgina de 14 ani are risc practic zero sa aiba cancer de col uterin. Iar daca vrei sa mentii acest risc la minim, nu-ti incepe viata sexuala inainte de 17 ani jumatate, nu face sex fara prezervativ cu barbati care au mai avut contacte sexuala pana nu le faci analize si, neaparat, foloseste vaccinul aparut pe piata.

Răspuns utilizator avertizat
| mitzulik a răspuns:

Eu stiu ca varsta minima e de 24 de ani. In primiii doi ani de la aparitia leziunii pe col, organismul are capacitatea de a se vindeca singur, insa evident cu ajutorul nostru, consumand vitamine sub diferite forme. Sunt femei care se nasc cu clasa a II-a, adica inflamarea colului si sunt predispuse la acest tip de cancer. Parerea mea : foloseste prezervativul si fii blanda cu tine.