Praslea este personajul principal si pozitiv al basmului „Praslea cel Voinic si merele de Aur", de Petre Ispirescu.
Praslea este mezinul familiei, fiul cel mai mic dintre cei trei fii ai imparatului, el fiind si cel mai istet, curajos si viteaz.
Praslea reuseste sa-si convinga tatal, care il credea inca un „mucos", sa il lase sa pazeasca si el marul cu poame de aur, cu toate ca actiunile anterioare ale fratilor sai esuasera. 31344dij54kzv3b
Inarmat cu rabdare si inteligenta, Praslea isi ia cu el doua tepuse si o carte de citit, convins fiind ca trebuie sa fie ceva vrajit la mijloc.
Ranindu-l pe furul merelor, Praslea pleaca in cautarea acestuia, nestiind ca e vorba de un zmeu si manifestand perseverenta in urmarea telului propus. Astfel, Praslea va porni pe un traseu initiatic, un drum al cunoasterii vietii si a oamenilor, pe parcursul caruia el isi va dovedi iscusinta, curajul, vitejia si bunatatea.
Prevazator din fire, el isi da seama ca fratii sai il invidiaza si ca vor sa-l omoare si astfel el ii pacaleste, salvandu-si viata.
Fire miloasa, Praslea salveaza puii zgripturoaicei, care urmau sa fie mancati de un balaur. Ca sa-l recompenseze pentru fapta savarsita, zgripturoaica il aduce pe taramul nostru, perioada in care Praslea dovedeste mult sange rece, taindu-si o bucata din pulpa pentru a hrani zgripturoaica, dupa ce carnea pregatita in acest scop se terminase. Vindecat de aceeasi zgripturoaica, Praslea isi continua drumul.
Mester iscusit, Praslea confectioneaza o furca de aur si o closca cu puii de aur, pe care le duce fiicei celei mici a imparatului. Recunoscand ca el este fiul cel mic, Praslea isi convinge tatal ca pedeapsa cea mai dreapta pentru fratii sai invidiosi trebuie sa le-o dea Cerul, Dumnezeu, si astfel il face pe imparat sa nu-si manjeasca mainile cu sangele fiilor sai.
Pentru faptele si calitatile sale, Praslea a starnit multe invidii, dar a primit si multumiri din toate partile.
Praslea, personajul principal real pozitiv, simbolizeaza binele. El are istetimea, modestia, si inteligenta omului din popor. Modest el cere tatalui sau sa-l lase sa-si incerce norocul in capturarea hotilo, fara sa afirme ca ii va prinde.
Intelept si cu simt practic, atunci cand pandeste hotul merelor, se aseaza intre tepuse ca sa nu-l biruie somnul si isi ia carti pentru a trece mai repede timpul.
Perseverent, pleaca in cautarea hotului merelor.
Curajos, el singur se incumeta sa coboare in groapa care ducea pe taramul celalalt. Astfel, este pus in antiteza cu ceilalti doi frati, fricosi.
Viteaz si bun luptator, ii invinge pe cei trei zmei ajutat fiind de un corb si de puterea sa de a se metamorfoza in foc.
Precaut si cu simt practic, dupa ce transforma palatele zmeilor in trei me
re de arama, de argint si de aur, omenos ofera primele doua mere celor doua fete de imparat oprindu-si doar marul de aur ce apartinea fetei celei mici, de care se indragostise.
Iteligenta sa intuieste ca fratii sai vor sa-l omoare de aceea leaga un bolovan de funia ce urma sa-l scoata din groapa de pe taramul celalalt, punand pe el caciula.
Omenos salveaza puii zgripturoiacei si il omoara pe balaur care vroia sa-l manance. Binele se intoarce aspura lui caci aceasta zgripturoiaca il ajuta sa se intoarca pe pamant.
In realizarea obiectelor cerute s-a ajutat de iscusinta sa, de inteligenta sa.
Omenia nu-l paraseste, este trasatura morala predominatata a acestui personaj, pentru ca pedepsirea fratilor sai o lasa in seama lui Dumnezeu, judecata fiind aplicata prin cele trei sageti aruncate in sus.
Praslea intrra in relatie cu imparatul, cu cei doi frati, cu zmeii, cu fetele de imparat, cu argintarul, cu zgripturoaica si cu balaurul.
Cinstit si curajos, avand o vointa si o daruire de nedescris in tot ce intreprinde, Praslea reuseste sa invinga tot ce ii era potrivnic datorita faptului ca lupta pentru o cauza dreapta.
Luptand pentru dreptate, bine si adevar Praslea imvinge pe cale cinstita tot ceea ce reprezinta raul balaurul, asuprirea zmeilor, nedreptatea si minciunile celor doi frati.
Caracterizandu-l indirect prin faptele sale, prin atitudinea sa, autorul anonim si-a exprimat admiratia fata de Praslea, al carui curaj l-a reliefat prin epitetul "cel voinic" care il individualizeaza.
PaisonPink întreabă: