Cand vorbesti de dragoste, de obicei te referi la ceea ce este intre sot si sotie, iubirea este folosita in orice relatie, ca si cea intre parinte si copil, intre frati. Dar ele sunt sinonime, si cuvantul "dragoste" se poate folosi la fel de bine si aici: dragoste de frati, dragoste materna, etc.
Deci, ele sunt sinonime, nu este nicio diferenta intre ele.
DRÁGOSTE, dragoste s. f. I. Sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; spec. sentiment de afecțiune față de o persoană; iubire, amor. ◊ Loc. adv. Cu (multă) dragoste sau cu toată dragostea = cu (multă) plăcere, (foarte) bucuros. ◊ Loc. vb. A prinde dragoste de (sau pentru, față de) cineva (sau de ceva) = a se îndrăgosti de cineva (sau de ceva). ◊ Expr. A avea dragoste = a-i plăcea să... A se topi ( sau a se sfarsi, a muri) de dragoste pentru cineva = a iubi pe cineva cu patimă. ♦ (Concr.) Ființă iubită; p. gener. ceea ce constituie obiectul iubirii cuiva. ♦ Legatură sexuală; relație amoroasă. II. Plantă erbacee cu frunze în formă de lance, dințate și cu flori roz-purpurii (Sedum fabaria). – Din sl. dragostĭ.
IUBÍRE, iubiri, s. f. Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste; amor, iubit1. ♦ Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva. – V. iubi.
Sursă: Dex!
Îs cam tot aia, numai că dragostea mai presupune şi o îndrăgire a acelei persoane.
RayKzor51 întreabă: